Вече няма изгледи за подновяване на "Южен поток"

Трудно европейската власт ще коленичи да моли Русия, казва руски експерт
12 дек 2014 09:36, Елка Василева
153
Вече няма изгледи за подновяване на "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Вече няма изгледи да бъде подновен проектът "Южен поток", смята Константин Симонов, генерален директор на руския Фонд за национална енергийна сигурност. "Трудно е да си представим как европейската власт внезапно ще си признае, че не е права", и "ще коленичи да моли" Русия, след като "толкова време й е късала нервите с Третия енергиен пакет", пояснява експертът, говорил пред РИА Новости.

"Австрия, Унгария и България се обадиха (в полза на "Южен поток", б. р.) но никой не ги чува" - Германия има много силни позиции в Брюксел, а тя изобщо няма нужда от този газопровод, тъй като е подсигурена с руски газ през "Северен поток", казва Симонов.

Още по темата

България имаше особено голяма нужда от руски газ, "защото тя вече замръзва", посочва московският специалист, проректор на Финансовия университет към правителството на Русия.

В коментар за сегашните планове на Москва да пренасочи енергийните си проекти към Турция Симонов изтъква, че според оценки транзитът през Турция ще е по-рисков. "Все пак в тази страна има силни ислямистки нагласи и кой знае каква ще е властта там след десетина години, какъв курс ще поеме страната. С България беше по-лесно да се градят отношения", заявява той.

Турция "получи фантастичен подарък", защото там се концентрират вече и каспийските, и близкоизточните, и руските газови потоци. Сега тя може да диктува свои условия на Европа, казва Симонов.

Европейски делегации вече се отбиват в правителството на Турция, която вече години "е запратена от собствените им чиновници на десето място в опашката за влизане в ЕС", коментира руският експерт.

Трудно е да кажем как ще постъпи Турция с новите си козове. Може да избере тактиката "и тук лижа, и там мажа". Страната обаче има пред себе си лошия пример на Украйна, разкъсана в крайна сметка от подобни противоречия, добавя Константин Симонов.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турската преса : "Освободителите" се оплакват на Поробителите от "Освободените". Турция въвежда османски език в образованието, все по-силни стават ислямистките тенденции. За разлика от Русия, Турция е твърдо против режима на Асад в Сирия.
16
2
 
20
 
! Отговори
Devi преди 9 години
Путин когато говори е искрен, казва го така както е. Това е трудноразбираемо за някои но е факт.Доказателство е всичко което се случва откакто на потока му бе е сложен кръст. Последното е визита на Путин в Индия където са се договорили за огромен обем сделки, включително износ на ВТЕЧНЕН ГАЗ!
15
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха кажете едно големо мерси на Тиквеников и се притответе да плащате скъп газ. Ат ЕС ще получите една потупване по рамотохи пожелание за светло бъдеще. Всеки народ заслужава управниците си, нали помните това. И като не избираме умни, знаещи и можещи ще се задоволяваме с прости, неграмотни, крадливи и лъжливи. Честито ви европейско бъдеще мизерници.
14
2
 
22
 
! Отговори
**** преди 9 години
Русия в момента се отърва от доларите,за това в момента рублата е с такъв курс,след това русия ще иска всичко да и се плаща в рубли,и тогава сащ ще се усетят,че глътват вода,навремето дегол така ги беше докарал до просешка тояга американците.
13
0
 
26
 
! Отговори
ЕК преди 9 години
Време е да стане ясно че куклите от ЕК не работят за интересите на страните от ЕС а обслужват конкретни интереси на конкретните си покровители ои US. марионетки които ни продават, така и за колкото им платят, готови на всичко продажни дребни политичета.. US затова и поддържат вкарването на повече страни в ЕС, по лесно ги управляват катов стадото.. на куп.. Весела Коледа..
12
2
 
19
 
! Отговори
камен преди 9 години
Има си южен поток, само че ще минава не през България, а през съседна държава. Какво има още да се коментира, не ми е ясно. Опорните точки на *** са изтъркани и абсолютно глупави. Щом няма пари за строеж през България, как ще строи през Турция и Гърция? Отговорете, мекерета! !!
11
1
 
24
 
! Отговори
иван преди 9 години
напразни целивки на тиквата.А може би е сменил резбата покрай онези ,обратбите от Брюксел.Сега разбрахме какво беше изказването на тиквоний ,че цяла европа стой зад нас- да ,стой ,но ние сме в много неудобна и разголена поза.Е, дано поне на тиквата му е харесало в тази поза.За криСТАЛИНка не говорим.Тя отдавна е обръгнала на тези пози.
10
18
 
8
 
! Отговори
1 преди 9 години
"Трудно европейската власт ще коленичи да моли Русия, казва руски експерт"Дали не става въпрос за обратното ?
9
2
 
32
 
! Отговори
! преди 9 години
Е,някои хора постигнаха това,което искаха! Няма руски газ,ще има шистов газ...
8
3
 
31
 
! Отговори
EK преди 9 години
EK ни информира че Русия окончателно се е отказала от "Южен поток" или да уточня, ЕК празднува след като в угода на US ястребите принуди Русия да се откаже от проекта. А това че половин Европа (България, Гърция, Унгария, Словения, Сърбия, Хърватия, Австрия, Италия, Чехия и Словакия и даже Франция) има реална нужда от този проект и желаеше да участва в него.. това за куклите от ЕК няма значение, важно е да се наведет на отвъдатлантическите си "партнери".
7
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин няма да се откаже от Южен поток. Рано или късно ще се договори с Меркел.
6
21
 
11
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Мъка другари голяма мъка , свършиха рушветите от Руснаците и кражбите от енергетиката . Сега питайте Румен Овчаров и компания къде са парите . Само не знам другаря червен *** какво защитава за една ракия и защо му е мъчно за милионерите от ББКП-БСП-ДС . Ало къде е Станишко а .
5
3
 
15
 
! Отговори
ЖЖ преди 9 години
Ае то отдавна е ясно. Бях на сайта на Риа. Там тази тема не я намерих, както и други за ЮП. Ели обаче е в центара на събитията и излиза с нов хит. :) хората вече в Индия подписват договори, ние прайм стратегията за ЮП.
4
11
 
40
 
! Отговори
Ддддддддддд преди 9 години
Абе ,не се ли научихте едно нещо--щом Путин е казал-значи така ще бъде.Той е мъжкар и политик 1....това да не са ви меките китки от Брюксел и Вашингтон.
3
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** свършва парите, какъв поток кви пет лева!
2
7
 
37
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Вече има Турски поток и ЕС ще ходи да се моли на Ердоган, не на Путин :)
1
6
 
27
 
! Отговори
Hiter преди 9 години
Нали си имаме Максуда, за какво ни е Южен Поток.Че и Тиква си имаме.