Вече няма изгледи за подновяване на "Южен поток"

Трудно европейската власт ще коленичи да моли Русия, казва руски експерт
12 дек 2014 09:36, Елка Василева
153
Вече няма изгледи за подновяване на "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Вече няма изгледи да бъде подновен проектът "Южен поток", смята Константин Симонов, генерален директор на руския Фонд за национална енергийна сигурност. "Трудно е да си представим как европейската власт внезапно ще си признае, че не е права", и "ще коленичи да моли" Русия, след като "толкова време й е късала нервите с Третия енергиен пакет", пояснява експертът, говорил пред РИА Новости.

"Австрия, Унгария и България се обадиха (в полза на "Южен поток", б. р.) но никой не ги чува" - Германия има много силни позиции в Брюксел, а тя изобщо няма нужда от този газопровод, тъй като е подсигурена с руски газ през "Северен поток", казва Симонов.

Още по темата

България имаше особено голяма нужда от руски газ, "защото тя вече замръзва", посочва московският специалист, проректор на Финансовия университет към правителството на Русия.

В коментар за сегашните планове на Москва да пренасочи енергийните си проекти към Турция Симонов изтъква, че според оценки транзитът през Турция ще е по-рисков. "Все пак в тази страна има силни ислямистки нагласи и кой знае каква ще е властта там след десетина години, какъв курс ще поеме страната. С България беше по-лесно да се градят отношения", заявява той.

Турция "получи фантастичен подарък", защото там се концентрират вече и каспийските, и близкоизточните, и руските газови потоци. Сега тя може да диктува свои условия на Европа, казва Симонов.

Европейски делегации вече се отбиват в правителството на Турция, която вече години "е запратена от собствените им чиновници на десето място в опашката за влизане в ЕС", коментира руският експерт.

Трудно е да кажем как ще постъпи Турция с новите си козове. Може да избере тактиката "и тук лижа, и там мажа". Страната обаче има пред себе си лошия пример на Украйна, разкъсана в крайна сметка от подобни противоречия, добавя Константин Симонов.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
21
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@ преди 9 години
Ами на България не е нужен този газопровод! Не ни трябва евтин газ, пък и онази криза с газа преди няколко години - не ни плаши! Ние сме страна членка на ЕС (развити и напреднали страни) и като такава ние разработваме напреднала технология като "зелената енергия".... Вярно, че е по-скъпа от газта, но пък обикновения българин все още може да си я позволи! Гледам, доволни са от ситуацията, никой не протестира, въпреки, че всички говорят....
36
4
 
13
 
! Отговори
Рудан преди 9 години
Стига сте си чесали езиците . Мачът не може да продължава 20 полувремена . Тоест 10 години влачене . Съдията свири край. Честит ,,Турски поток,, на Турция. И то на 20- 30 км. от Малко Търново . Ей сега е момента, другаря Борисов да построй прословутата ,,диверсификационна,, тръба от Турция . И край на зависимостта. Ще кУпуваме газ от Турция,може и после ток,газ отАзербайджан..-Е ,вярно,то основно там я добиват ,,Газпром,, ама нали имаме -диверсификация- И пак-честито на Турция. Машаала Тикво!
35
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Америка и ЕС направиха Русия безпомо6тна слаба и много много сме6на.Сега и турця ме съмнява мн0ого дали няма дасе откаже от потока.
34
11
 
3
 
! Отговори
уйвидек преди 9 години
До Анонимен 50Грешка, колега, вече е близо 72. Путин вече окончателно е пътник. Прогнозата ми беше да издържи до Март - Април, което вече няма как да стане. Мухахахахахаха
33
6
 
20
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
до 50Русия е богата държава. Къде се сравняваш с руснаците ?!Какво те интересува Русия при положение, че България губи ?Отиди в Северна България ... Там животът е спрял. Няма производство, няма работа ...Младите бягат в чужбина ..."Южен поток" щеше да съживи Северна България. Щеше да даде препитание на 6 000 български семейства.Хората щяха да си продадат земята на по-високи цени там, където минава тръбата. Няма и АЕЦ !Сега Северна България загива !
32
4
 
4
 
! Отговори
Боко преди 9 години
Абе пущайте потоко, да се не налюти Боко
31
11
 
10
 
! Отговори
Евродепутат преди 9 години
Трудно обяснимо е , че червените ***, които по правило са необразовани така упорито защитават Путин все едно са Руснаци . Ето фактите . Премиерът г-н Борисов прочете договора пред НС и какво се оказа. Руснаците искат тръбите да са тяхна собственост , да си прекарват само тяхна газ и без никаква финансова част . След 20 години щели сме да имаме някаква печалба. Е и не ви ли е срам другари да защитавате Руския интерес , явно не нали Т.Живков ни предложи за 16 република на СССР .
30
2
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
prez kumonizma sluguvaxme na edni gospodari sega na drugi razlikata samo e 4e togava pone nqma6e gladni xora
29
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България замръзвала.Замръзват сибирски мозъци....70 рубли-1 ЕВРО.До Нова година-100...Петрола пада до 50-55 долара....ЗАМРЪЗВАТ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ в една азиатска страна.Само цените не замръзват-с 20-60 процента нагоре.
28
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да няма изгледи за подновяване на ЮП. Нали лицето Борисов разпореди на министрите си незабавно да заминават за Москва и на място да принудят Путин да пусне потока. Инак Боко ще го наказва. Боко, ти ***.
27
6
 
9
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Късно е, Борисов, да ходиш при Меркел - мандалото хлопна.Само да видим как ще реагират обръчите от фирмите, които хранят кликата ви, когато спре газа за тях...
26
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Трудно е да си представим как европейската власт внезапно ще си признае, че не е права", и "ще коленичи да моли" Русия"Русия е свикнала България постоянно да й коленичи и си въобразява, че и други могат да стигнат до такова падение. Не, драги руснаци, никой вече не ви бръсне за слива. А Константин Симонов (този К. Симонов, а не известния руски талантлив поет) нека си говори...
25
5
 
11
 
! Отговори
Путин преди 9 години
ще намери изход,има договори с Китай,с Турция,вчера подписа огромен договор с Индия.Тъй че,големите на всичко намират колая,малките-ядат калая.
24
2
 
5
 
! Отговори
1_българин преди 9 години
Най - добре и за ЕС и за Русия е да приемат предложението на Б.Б. С Южен поток край. Почваме руско - български поток......В понеделник ще разберем на срещата Б.Б. - Меркел....
23
0
 
3
 
! Отговори
ние, вие, те преди 9 години
ХАХАХАХА НА ДАРИК РАДИО НОВИТЕ ЧЕТАТ ОТ САЙТА ДНЕС.БГ ...........
22
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знаех си, че на нашите продажници целта им е Шистов Газ !!!! Шеврон явно доста добре е платил на Щонов и другите ***
21
10
 
9
 
! Отговори
стоян петров преди 9 години
Много е смешно как ориенталците приемат търговията - като молене, падане на колене, целуване,***, мазане и так далее. Още по-смешно е, че Путин вкарва "геостратегически елемент" в цялото това нещо. Смях до сълзи. Но на великите руси вече им се плаче. Один долар стоит 57 рублей, зарплатьi стали 300 долара, но Крим наш.
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на 27. 11. 2014 1 евро = 60 рубли , днес 1 евро над 70 рубли, обезценката е приблизително по процент на ден, газопровод може да има само, ако Турция го плати, това е и причината да им намаляват цената на газа
19
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Роската и бате Боко хубаво да прочетат интервюто и да си отворят очите - Германия няма нужда от Южен поток, защото си има Северен поток. С други думи така нареченото европейско семейство не искаше да станем незаобиколим фактор - ако имахме Бургас-Александрополус, Набуко и Южен поток ставахме много сериозен и независим играч. Нищо хубаво не сме видели от Германия, Англия, Франция и сие, САЩ дори ни бомбардираха през втората световна, а нашите *** тръгнали да им се кланят.
18
10
 
8
 
! Отговори
историк преди 9 години
Другаря Пътников е поредния пример за това до какво води предозирането с власт. Той е личност с безпорни качества и определено беше полезен за народа си в определен период. Но вече е неадекватен, като спортист карал дълги години на стероиди. Време му е да се оттегли. Света не е компютърна игра. Човечеството се състои от милиарди личности и съдби. Идва края на лидерите изживяващи се като богове. Никой не е безсмъртен и света не се върти около ничие его.