Германия отрече целта на ЕС да е да съсипе руската икономика

"Целта е да се убеди Русия да промени поведението си"
19 дек 2014 15:58, Елка Василева
99
Германия отрече целта на ЕС да е да съсипе руската икономика
Снимка: Reuters

Германия отхвърли твърдението, че санкциите на Европейския съюз имат за цел да съсипят руската икономика, предаде ДПА.

Засилването им тази седмица, докато руската криза се влошава, е съвпадение, а провалът на мултимилиардната руско-германска газова сделка не се дължи на политическа намеса от Берлин.

"Идеята на това, което правим за Украйна, и на политическия натиск не е да се събори руската икономика", подчерта говорителка на външното министерство. "Целта е да се убеди Русия да промени поведението си."

Обявените вчера санкции на ЕС са подписани отдавна и не са нови "в класическия смисъл", каза тя. Целта им е само "да се запълнят дупките" в съществуващите санкции на ЕС.

Вчера най-голямата химическа компания в света - БАСФ, обяви че отменя споразумението за размяна на активи с руския газов монополист Газпром. Газпром щеше да получи голяма част от германската газопреносна мрежа, а БАСФ - дялове в сибирски газови полета.

Говорителка на германското министерство на икономиката подчерта, че това решение е взето от компанията и че не е оказван политически натиск. В Германия имаше обществено противопоставяне срещу сделката, като критиците казваха, че е стратегическа грешка да се предават ключови активи на страната в момент, когато Берлин е разтревожен от агресивната руска политика.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде сте русофобски *** , парите ли свършиха ?
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
67 и 68 в БГ има и амеби за жалост - с основна професия лизаччерзадник.
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДРЪН, дрън и от немско и от руско.Швабия е ясна (патерица), но какви ги работи Путин - заряза Домбас ( а трябваше още февруари да изколи хунтата та да има за какво да слагат санкции) А той допусна шепа спекуланти да изкльопат спестените парички на простия руснак при това в явно противоречие със собствения му интерес.Неведоми са пътищата руски!
45
2
 
11
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До РумбоВсеки съюз се създава за да притиска страните извън него..дали икономически..дали военно..днес се удря Русия утре ще бъде на дневен ред Китай. .Бразилия. .сащ имат нужда от енергийните им ресурси и другите суровини а хората да са роби..това е истината другото са фрази за масата УФСИ
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пиздят они все
43
7
 
5
 
! Отговори
до 62 преди 9 години
Перфиден ***. Мислиш че като наговориш опорните лъжи на Путин и всичката си я свършил.
42
6
 
9
 
! Отговори
перфидно лицемерие преди 9 години
С присъщото си перфидно лицемерие Меркел не признава ДНР и ЛНР. Същата тази загрижена за човешките права и европейски ценности Меркел, обаче, изобщо не си мръдна пръста, за да прекрати чудовищните престъпления на киевската фашистка хунта в ДНР и в ЛНР - разстрели на невинни старци, жени и деца, убийства, изгаряния на живо, артилерийски обстрел, бомбардировки и всичко останало от програмата за геноцид на цяло едно население.
41
4
 
13
 
! Отговори
тя преди 9 години
Русия да не е ученик та да променя поведението си ?Има без акълни хора и говорят невероятни глупости.
40
3
 
9
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Естествено че ЕС не иска да съсипва руската икономика!Едно че не може и второ ще понесе огромни щети!Въобще Европа не желае да пострада заради Украина-нито икономически,нито военно!Всичко идва от САЩ и желанието им да спасят икономическото си благоденствие на гърба на другите държави!Планът е от Европа да получат пазари,от Русия-почти безплатни суровини,а от Китаи-евтина работна ръка и т.н.Засега само ЕС се предаде и така ще си остане!
39
1
 
6
 
! Отговори
мръсен циганин преди 9 години
ДА ЖИВЕЕ НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И БКП ! !
38
3
 
14
 
! Отговори
1 преди 9 години
Дори и да искат, няма да могат да го направят, светът се променя и не в полза на Запада.Като изпуснат питомното (взаимоизгодното сътрудничество с Русия), ще има да гонят дивото.
37
1
 
5
 
! Отговори
тя преди 9 години
Ако можеха и това не ги засяга биха го направили , но ги е страх ,защото не знаят и на тях как би им се отразило!
36
5
 
6
 
! Отговори
преди 9 години
Пичове,споко. След подписването през 2015г на TTIP, Газта от САЩ ще потече към ЕС по 124$ за 1000 куб м............:) и ще настане един социализъм.........мани,мани
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путинофилията нищо на казва как само България страда от санкциите, когато Германия отказва милиарден договор с кремълският концерн "Газпром" !
34
1
 
6
 
! Отговори
преди 9 години
До АлексНо ти не си представителна извадка........................
33
1
 
5
 
! Отговори
бг преди 9 години
Само Испания не си следва интересите във Флорида и Гибралтар.
32
8
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До Бодър ХрабърскиКое ти дава право да генерализираш за "българите" като русофили. Аз лично не съм, и само един от около 20тина познати симпатизира на Русия но не и на Путин. Като представителна извадка това е по малко от 5%.
31
0
 
4
 
! Отговори
Бодър Храбърски преди 9 години
Граматическо уточнение: НЕ "усложливо", а правилното е услужливо, както се досещате! Относно 47
30
0
 
9
 
! Отговори
до 44 гъдуларя: преди 9 години
Фрау Меркел, не ви ли писна от сиганета български гъдулари?
29
0
 
8
 
! Отговори
гледащия немска теле преди 9 години
Има само една малка подробност която не знам защо се премълчава,не BASF прекратява сделката,просто няма кой да им даде 20% от сибирските гозови находища,при сегашната ситуация и BASF си го признаха още вчера по ZDF.