Ще се окаже ли крива сметката на Путин?

Той дълго игнорираше икономическата цена на конфликта в Украйна
Обновена: 19 дек 2014 13:11 | 19 дек 2014 13:11, Бойчо Попов
186
Ще се окаже ли крива сметката на Путин?
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Когато Русия анексира Кримския полуостров в Украйна през пролетта, западните правителства изпаднаха в яростни нападки. Владимир Путин остана обаче спокоен. Светът в крайна сметка ще се съобрази с новата граница, заяви тогава руският президент пред своите съветници. Деветата по големина в света икономика ще успее да поеме икономическите щети заради наложените от Запада санкции в отговор на подхода на Путин въпреки значителното им влияние, бе убеден тогава Кремъл.

И в продължение на няколко месеца изглеждаше, че много дръзкото начинание на Путин всъщност ще се отплати. „Неговите прогнози се сбъднаха", заяви Алексей Кудрин, бивш финансов министър и дългогодишен съветник на Путин през май. „Много хора вече са се съгласили с новото бъдеще на Крим, поне неофициално", казва Кудрин, цитиран в анализ по темата на „Уолстрийт джърнъл“.

Освен това Путин изглежда също убеден, че дълбоките взаимоотношения, които е имал през годините с основните търговски партньори като Германия, ще ограничат негативните ефекти. Така поне твърдят източници на изданието, които по това време са станали свидетели на дискусиите в Кремъл.

Още по темата

Първият кръг от санкциите беше основно срещу руски официални лица и бизнесмени, свързани с Путин. След официалното налагане руският държавен глава се срещна със своите консултанти. За възможните икономически последици от санкциите обаче той не споменава нито дума. Вместо това той се изказва за един възможен  по-бърз растеж на руската икономика. Но след като операторите на държавната телевизия напускат мястото на изявлението на Путин, правителствени служители изказват пред президента своите тревоги.

И Алексей Кудрин, бившият финансов министър и дългогодишен съюзник на Путин, участва в срещата. Той предупреждава, че санкциите, макар и ограничени до физически лица, ще засегнат растежа на икономиката. По-широкообхватни санкции срещу държавни банки, които се очакваше да последват през лятото, биха били много по-болезнени, прогнозира той. Те биха насърчили бягството на капитали, биха задушили инвестициите и биха отслабнали рублата.

Но сметката на Путин не излиза, той е направил напълно погрешни изчисления, пише още „Уолстрийт джърнъл“. Разширените санкции блокират достъпа на Русия до капитали и технологии от Запада. Руската икономика започва да се клати и да навлиза бавно в рецесия.

И тогава идва още един удар, който нито западните правителства, нито Русия биха могли да предвидят - цената на суровия петрол, живителната сила за руската икономика, се сви от средата на лятото с 40 процента. Със спада на цените се увеличава и въздействието на санкциите.

Рублата навлезе в състояние на свободно падане. Междувременно се разрази истинска валутна криза в Русия, като във вторник местната валута загуби 20% спрямо долара, преди да се възстанови отчасти.

Проблемите се задълбочават, но заради погрешните си изчисления самият Путин се лишава от някои опции. След като през цялата година той игнорираше икономическата цена на конфликта до голяма степен и отстраняваше либерално настроени съветници, които искаха да го предупредят за последиците от политиката му, сега той се опитва да обърне курса. Путин се опитва сега да спечели доверието на бизнеса и да съживи икономиката. На годишната си пресконференция в четвъртък Путин демонстративно омаловажи кризата. Русия би преодоляла сегашната криза в рамките на две години, заяви той.

Продължението на материала четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: УкрайнаРусияикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нуждата се определя от търсенето 1 евро за немеца не е като 1 евро за руснака
125
4
 
4
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 9 години
"През 2012-та година руснаците са изнесли стоки в ЕС за 215 млрд. евро и са внесли европейски стоки за 123,4 млрд. евро - половината храни". Това е цитат от статия в сайта на "Дойче Веле" от началото на 2013 г. , когато все още нямаше и помен от Евро-американско ембарко срещу Русия. И каква излезе тя: 1 - Русия има двойно по-малка нужда от европейски стоки, отколкото Европа от руски газ, руди и прочие суровини. А ако им се доядат случайно немски *** и полски ябълки... знаете!
124
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...do dve godini. Koi shte te turpi oshte dve godini?
123
7
 
7
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
Ще се окаже ли крива сметката на Путин?------------------------------------------------Криви сметки?!?! Криви сметки се оказаха на некой друг днес/сега в Украйна, а не сметките на Путин!пп. общо взето когато се ховори за криви сметки става дума за некой страхлив и хитрец, а Путин не е хитър, а умен!!!
122
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
новият украински министър на икономиката Наталия Яреско, която е бивш служител на Държавния департамент и гражданин на САЩ, е получила украинско гражданство само няколко дни, преди да заеме поста си.Съвсем доскоро тя оглавяваше редица компании, финансирани от американското правителство и действащи в Украйна. На този фон става по-разбираема и скандалната фраза майната му на ЕС, изречена през февруари 2014 от помощника на държавния секретар за Европа и Евразия Виктория Нюланд. Всъщност, тя про
121
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вторият елемент е поставянето на правителството в Киев под пълен контрол, превръщайки Украйна в марионетъчна дължава. Известният американски журналест Робърт Пери (разследвал през 80-те години скандала Иран-контри, т.е. разрешението на Белия дом за нелегална продажба на оръжие за режима на аятоласите, със средствата от която са били финансирани проамериканските бунтовници в Никарагуа),
120
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Паралелно с това, спадът изправя пред сериозни трудности и редица друга държави, смятани за враждебно настроени към Вашингтон (като Венецуела и Иран например). Той стана възможен благодарение на споразумението между САЩ и Саудитска Арабия, според което американците гарантират сигурността на кралското семейство (ненавиждано в целия регион) срещу ангажимента на Риад да продължи да осъществява петролните си сделки в долари, без което доларът би загубил статута си на световна резервна валута
119
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Провокационните действия на Запада включват три основна елемента: това са санкциите, целящи отслабването на Русия, гарантиране оставането на власт в Киев на марионетното правителство и осъществяването на яростна антируска пропагандна кампания. Последиците от санкциите са добре известни. Особено болезнен удар по руската икономика нанесе спадът в цените на петрола, чиито износ е сред основните източници за попълване бюджета на страната
118
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свидетели сме на рядък момент на съгласие между двете основни политически партии в САЩ. На 4 декември 2014 Конгресът прие Резолюция 758, разрешаваща на президента да налага по-сурови санкции и да задълбочава изолацията на Москва, да доставя оръжие и друга помощ на Украйна и да укрепва американското военно присъствие в граничните с Русия държави
117
5
 
15
 
! Отговори
Спас преди 9 години
"Путин демонстративно омаловажи кризата. Русия би преодоляла сегашната криза в рамките на две години, заяви той." ТОЙ КАЗА 1, МАКСИМУМ 2 ГОДИНИ, А НЕ 2!!!:))))))))))) АЗ МУ ВЯРВАМ!!!!
116
5
 
13
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Прочетох първите думи и до там. Помислих си, че говорят за Ирак и Косово, там има АНЕКСИЯ!!!:)Сметките на Русия са точни. Русия може да живее, макар и трудно, без Ес, МЕС, САЩ, МАЩ......Но за другите, ще е непоносимо, без Русия!!!!!!!!!!!!!:)))))))))
115
10
 
8
 
! Отговори
Сянката преди 9 години
Това за империята на антихриста съм го чел на български и руски , но не и на английски Явна руска пропагандаРуснаците четат библията както ИС корана
114
1
 
6
 
! Отговори
бг преди 9 години
Кажете нещо за руската атомна подводница.
113
2
 
11
 
! Отговори
До дим дири дам преди 9 години
За това което се опитваш трабва:На едната везна да сложиш астрономическия бюджетен дефицит на САЩ+активите(минус дълговете) на всички американски богаташи.На другата, руския резерв+руските милиардериНямам представа какъв ще е резултата и защо ти е да сравняваш смесваш круши с ябълки, но ти си знаеш...Русофобите не е лошо да си починете малко, че прегрявате вече ;)
112
6
 
4
 
! Отговори
дим дири дам преди 9 години
До хронологияПрав си наистина изправи Русия и сега имат огромни валутни резерви .Както каза президента 419 милиарда $.За сражнение само Бил Гейтз в активи има 70 ако сложим и кеш може да направи 2/3 от резерва на Русия сложи още 5 от най богатите американци и сега изкам ти да съобщиш резултата
111
5
 
25
 
! Отговори
тя преди 9 години
Путин възроди Русия и тя отново е световен фактор , което не се харесва от Запада.
110
2
 
21
 
! Отговори
* преди 9 години
По повод пътищата в Сибир: В Англия, след една много студена зима, пътищата им започнаха да се ронят и изпаднаха в паника какво ще правят след още една такава! Ами ако бяха в Сибир? Колко ли години щяха да издържат флукуации до -50градуса? Дали ВЪОБЩЕ щяха да имат пътища? ... и то с дължината на почти цяла Азия? На ширините по които има пътища и градове в Русия, никъде по света няма. Канада е безлюдна по тия места.Лесно се пишат глупости когато нямаш собствени мисли и си промит с чужди.
109
3
 
16
 
! Отговори
бг преди 9 години
На Путин нема да се окаже крива сметката,на Възродената Римска Империя (Антихриста) ще се окаже крива сметката.
108
4
 
3
 
! Отговори
до 150 преди 9 години
И ти си за диагноза, но няма кой да ти я даде..
107
1
 
2
 
! Отговори
Богомил Охридски преди 9 години
Граматическа поправка: НЕ "трудюбието", а правилното е трудолюбието, както се досещате! Относно коментар 150