Ще върнат ли САЩ Северна Корея в черния списък?

Путин не ме е надиграл, сигурен е Обама
Обновена: 21 дек 2014 16:24 | 21 дек 2014 16:24,
133
Ще върнат ли САЩ Северна Корея в черния списък?
Барак Обама Снимка: БТА

САЩ обмислят дали да върнат Северна Корея в списъка със страните, подкрепящи тероризма, в отговор на кибератаката срещу компанията "Сони пикчърс ентъртеймънт", за която Вашингтон обвини комунистическата държава, заяви президентът Барак Обама в интервю за Си Ен Ен, което ще бъде излъчено тази вечер.

Още по темата
Обама описа хакерското нападение като "много скъп" пример на кибервандализъм и се въздържа да го определи като акт на война, предаде Асошиейтед прес.

Президентът каза, че американските власти ще проучат фактите, преди да решат дали КНДР да се озове отново в черния списък, откъдето беше извадена през 2008 г. от администрацията на Буш по време на преговорите за ядрената й програма.

Много американски конгресмени поискаха Пхенян да бъде върнат незабавно в списъка със страните, подкрепящи тероризма, след хакерската атака, накарала "Сони пикчърс" да отмени разпространението на високобюджетния филм "Убийствено интервю", припомня АП.

Обама заяви в днешното интервю, че ще направи всичко, което може, за да затвори центъра за задържане на заподозрени терористи в Гуантанамо. Той беше обещал да го направи още преди 6 години, аргументирайки се, че този затвор накърнява имиджа на САЩ по света. Но не успя главно заради пречки, издигани от Конгреса, припомня Ройтерс.

"Възнамерявам да направя всичко, което мога, да го затворя. Това е нещо, което продължава да насърчава джихадисти и екстремисти по целия свят. Освен това е против нашите ценности и безумно скъпо. Харчим милиони за всеки задържан там", посочи Обама.

Президентът на САЩ отхвърли в интервюто си с Кенди Кроули отправяните от негови критици обвинения, че е бил надигран от руския си колега Владимир Путин, че "Путин е гросмайсторът по шах и е надиграл Запада и Обама". "В този момент той (Путин) е принуден да се справя със срива на собствената си валута, с дълбока финансова криза и огромно свиване на икономиката. Това съвсем не прилича на някой, който е надиграл мен или Съединените щати", каза в отговор на критиките Обама, цитиран от Ройтерс.

Обама заяви също, че планът му да нормализира отношенията с Куба дава на САЩ шанс да влияе на събитията във важен момент на промяна в комунистическата страна. Той отхвърли и критиките, че е направил реверанс пред диктатори. Обама напомни, че опитите през последните 50 години режимът на Кастро да бъде свален с изолация не са дали резултат. "Освен това, като се ангажираме, получаваме шанс да влияем върху събитията в момент, когато се извършва смяна на поколенията в тази страна. Убеден съм, че не трябва да пропуснем тази възможност", подчерта Обама в интервюто, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
1
 
! Отговори
бг преди 9 години
Повръхностно изглежда много просто,но не е така.
54
8
 
3
 
! Отговори
бг преди 9 години
В Гоооолемата Пооллиииитика има много тънкости,които повръхностни гяурчета- барелчета- нефтчета- рублички не могат да проумеят.
53
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тик-так тик-так
52
5
 
22
 
! Отговори
бг преди 9 години
Обам не е държавник,а подставено лице,докато Путин е истински държавник.
51
4
 
18
 
! Отговори
бг преди 9 години
Аз също твърдя че Путин спечели,а Обам изгуби(всъщност Обам е никой,измислен герой-***) .
50
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е колко да е черен въпросния списък. Не е по черен от осама.
49
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е истински гросмайстор по шах! Успя да изолира Русия почти напълно от цивилизованият свят, успя да срине рублата и да докара народа си до просешка тояга и успя да изгони руснаците в Европа. Браво!
48
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Янките губят най важната битка - тази за общественото мнение и подкрепа. И Гьобелс не може да им помогне!
47
2
 
12
 
! Отговори
бг преди 9 години
Обам: Аз надиграх ЕС.
46
2
 
20
 
! Отговори
Мирянин от 218 преди 9 години
Това е злодейство. Кой дава това право на САЩ да казват на народите какво трябва да правят и какво не трябва,като ги застрашават с агресии,санкции и убийства- семейство Чаушеско,Милошевич,,Садам,Живков( малко му остана) Кадафи и пр.Значи САЩ са ИМПЕРИЯ НА ЗЛОДЕЙСТВОТО ЗЛОДЕИТЕ.И същите тия сега се въртят около Русия и Путин, ама ха да видим дали няма да урадисат.
45
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В този сайт 99% от коментиращите са путинофили и комунисти до мозъка на костите си. Голяма погнуса! Естествено че не дръпнатите са направили кибер атаката, просто са платили на когото трябва. Те горките са 50 години назад технологично, дори в сравнение с България. И много сте ми смешни, като мислите, че САЩ ги е страх от С.Корея. Корейците използват 50+ годишни руски самолети, да не говорим за останалата им военна техника. И тия балистични ракети са само за плашене на гаргите.
44
1
 
17
 
! Отговори
бг преди 9 години
Путин е изключително умен.
43
0
 
0
 
! Отговори
ужаси преди 9 години
Да се чете ключарът, грешка бе мен!
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ужасисъщия въпрос попитали и за русия одговора бил Незнаем но ЩЕ Е ***
41
1
 
12
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Барак и Бойко отдъхвали на Карибите. - Мистър Президент, какво ще стане с руснаците, като победите Путин, запитал Бойко.- Ми квото стана и с българите, господин генерал.
40
9
 
2
 
! Отговори
Дніпро - 1 преди 9 години
Не само Северна Корея, а и големият и подстрекател и водещ офицерин - също в черния списък!Ким Чен *** !
39
2
 
3
 
! Отговори
бг преди 9 години
Руснаците ще кацнат на Луната преди американците.
38
2
 
9
 
! Отговори
ужаси преди 9 години
Попитали радио Техеран, кой, кой, кой ще е следващият президент на щатите.Радиото отговорило- свети Петър, ключарат!
37
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България печели от ефтиният бензин дано още дълго чичо Сам души червените олигарси
36
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че, нали Северна Корея живеели в средновековието ,беднотия ,мизерия.Нямали телевизия, компютри .И какво излезе ? Имали компютри!Значи всичките приказки за Северна Корея и оплювките за нея, са лъжи. Жалки ***, забравили какво са писали преди това , а сега коментират. Нали нямали компютри ,как така -хакери ?Чугунени глави . По жалки *** от комунисти.. И те лъжеха ,ама ....*** ,чугунените са къде ,къде преди тях.