Ще върнат ли САЩ Северна Корея в черния списък?

Путин не ме е надиграл, сигурен е Обама
Обновена: 21 дек 2014 16:24 | 21 дек 2014 16:24,
133
Ще върнат ли САЩ Северна Корея в черния списък?
Барак Обама Снимка: БТА

САЩ обмислят дали да върнат Северна Корея в списъка със страните, подкрепящи тероризма, в отговор на кибератаката срещу компанията "Сони пикчърс ентъртеймънт", за която Вашингтон обвини комунистическата държава, заяви президентът Барак Обама в интервю за Си Ен Ен, което ще бъде излъчено тази вечер.

Още по темата
Обама описа хакерското нападение като "много скъп" пример на кибервандализъм и се въздържа да го определи като акт на война, предаде Асошиейтед прес.

Президентът каза, че американските власти ще проучат фактите, преди да решат дали КНДР да се озове отново в черния списък, откъдето беше извадена през 2008 г. от администрацията на Буш по време на преговорите за ядрената й програма.

Много американски конгресмени поискаха Пхенян да бъде върнат незабавно в списъка със страните, подкрепящи тероризма, след хакерската атака, накарала "Сони пикчърс" да отмени разпространението на високобюджетния филм "Убийствено интервю", припомня АП.

Обама заяви в днешното интервю, че ще направи всичко, което може, за да затвори центъра за задържане на заподозрени терористи в Гуантанамо. Той беше обещал да го направи още преди 6 години, аргументирайки се, че този затвор накърнява имиджа на САЩ по света. Но не успя главно заради пречки, издигани от Конгреса, припомня Ройтерс.

"Възнамерявам да направя всичко, което мога, да го затворя. Това е нещо, което продължава да насърчава джихадисти и екстремисти по целия свят. Освен това е против нашите ценности и безумно скъпо. Харчим милиони за всеки задържан там", посочи Обама.

Президентът на САЩ отхвърли в интервюто си с Кенди Кроули отправяните от негови критици обвинения, че е бил надигран от руския си колега Владимир Путин, че "Путин е гросмайсторът по шах и е надиграл Запада и Обама". "В този момент той (Путин) е принуден да се справя със срива на собствената си валута, с дълбока финансова криза и огромно свиване на икономиката. Това съвсем не прилича на някой, който е надиграл мен или Съединените щати", каза в отговор на критиките Обама, цитиран от Ройтерс.

Обама заяви също, че планът му да нормализира отношенията с Куба дава на САЩ шанс да влияе на събитията във важен момент на промяна в комунистическата страна. Той отхвърли и критиките, че е направил реверанс пред диктатори. Обама напомни, че опитите през последните 50 години режимът на Кастро да бъде свален с изолация не са дали резултат. "Освен това, като се ангажираме, получаваме шанс да влияем върху събитията в момент, когато се извършва смяна на поколенията в тази страна. Убеден съм, че не трябва да пропуснем тази възможност", подчерта Обама в интервюто, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
16
 
! Отговори
бг преди 9 години
И моят съпруг Мишел Обам е най-любвеобилният травестит.
14
1
 
5
 
! Отговори
Аве... преди 9 години
Крайно време е Америка и Русия да спрат да мерят пи**и най - накрая.
13
1
 
16
 
! Отговори
бг преди 9 години
Американските *** защо забраниха турчулярския филм за хазарите?
12
4
 
23
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
В тази игра,за която говори Обама той е губещият, защото защитава една остаряла,отречена от живото философия,залегнала в основите на отиващият си капитализъм.
11
2
 
24
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Ако се съди по отзивите за този филм-май е пълна боза и Сони използват ситуацията да се измъкнат!Каква е тази грандиозна кибер-атака и въобще има ли щети?То в С.Корея компютри няма,изведнъж нещо голямо?А за Обама да не излезе вярна приказката,че е последният американски президент!Както е тръгнало...
10
2
 
24
 
! Отговори
непукист преди 9 години
"Путин не ме е надиграл" казва Обама не знам дали е така ,но "Таймс" обяви Путин за личност на годината като изтъкна редица доводи от които излиза ,че именно политиката водена от УСА в лицето на Обама са губещи.
9
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен17 в САЩ президентите са с 2 мандата и толкова после поне 4 години почивка да не е *** че да го избират до живот
8
3
 
22
 
! Отговори
yan преди 9 години
До Анонимен 9Затова и се предполага, че този може да бъде последният им президент. Ще спрат с лицемерната си "демокрация" и ще си установят авторитарно управление. Иначе няма да се справят с вътрешната си престъпност и социално разделение. Днес *** е гръмнал двама полицаи в главите.
7
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
че тя кога е излизала Въпроса тук е ще давамели поткопи на червената олигархия начело с прасето Ким 3 или ще ги морим с глат
6
1
 
35
 
! Отговори
yan преди 9 години
Кой публично ще си признае, че са го изработили?
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Банан?
4
6
 
37
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Маймуняк, не ми говори тъпотии за някакви си смешни черни ваши списъци. Кажи по- добре като го играете световният жандарм, като сте радетелите за мир и благополучие в цял свят, как оставяш диктаторът Ким Чен да коли и беси народа си? Кадафи и садам бяха като Мона Лиза пред Ким Чен но ги очистихте под такъв предтекст- че са диктатори. Що не нападнеш Ким Чен, маймуняк?Щото онова ненормално *** знаеш, че хич няма да му мисли и ще ти изпрати някоя балестична ракета отвъд океана, нали?
3
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дипломатически отношения - американско посолство - цветна революция (майдан).
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво стана с Бисеров, този честен човек?
1
2
 
40
 
! Отговори
USA RUS преди 9 години
САЩ го раздават в женски стил - на тях всичко им е позволено,а когато някой действа срещу тях с техните методи - скачат до небето и заклеймяват тези и онези като еди какви си.