Независима руска телевизия излъчва от апартамент

Всичко започнало с една анкета за Ленинград...
Обновена: 27 дек 2014 13:46 | 27 дек 2014 13:32,
186
Независима руска телевизия излъчва от апартамент
Снимка: Reuters, архив

Една стая, едно бюро, висок стол и лампи, закрепени на стените със скоч. Единствената независима руска телевизия "Дожд" ("Дъжд"), критикувана от Кремъл, вече излъчва от апартамент. Причината е, че екипът й бе принуден да напусне луксозния си офис, разположен в непосредствена близост до Кремъл, информира Франс прес.

"Вселената ни бе сведена до един апартамент", оплаква се Мария Макеева, заместник-главен редактор на частната телевизия, която преди имаше десетки предавания, но сега се е съсредоточила върху информационни предавания.

Каналът, който единствен предаваше пряко демонстрациите на опозицията срещу режима на Владимир Путин, преживя най-тежкия си момент, когато през януари изгуби близо 80 на сто от близо 15-те си милиона зрители, след като спря да бъде излъчван почти на цялата територия на Русия.

Основните кабелни оператори в страната отказаха да разпространяват "Дожд" след полемика около анкета на канала сред неговите зрители за обсадата на Ленинград по време на Втората световна война, когато градът изгуби две трети от жителите си. Те починаха от глад, студ, изтощение или станаха жертви на бомбардировки.

В проучването каналът попита зрителите си и хората, използващи интернет, дали съветските власти не е трябвало да предадат този град, който днес се нарича Санкт Петербург, на нацистка Германия, "за да спасят живота на стотици хиляди души".

Този въпрос предизвика вълна от критики сред политиците. Редица медии окачествиха анкетата като "светотатствена". Ръководството на телевизията се извини за "неправилната" формулировка на въпроса и анкетата бързо бе свалена от сайта на "Дожд".

Говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков обаче заяви, че телевизионният канал "е прекрачил червена линия".

С това започнали бедите на телевизията. През март собственикът на помещенията, където се помещавали студията на "Дожд", поискал те да бъдат освободени. Журналистите намерили нови, но не за дълго, защото и техният собственик поискал да напуснат. Така от началото на декември телевизията предава от апартамента на един от служителите й.

Приходите на "Дожд" също рязко се свили, най-вече след приемането на закон, който забранява на платените телевизии да излъчват реклами. При все това каналът успял да привлече 8 милиона зрители благодарение на кампания за индивидуален абонамент.

"Според мен основната цел е да се направи така, че смъртта на нашата телевизия да прилича на кончина, предизвикана от икономически причини, а не политически", коментира Марина Макеева.

"Федералните канали водят идеологическа война и разпространяват държавна пропаганда", допълва помощник главният редактор на "Дожд".
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 140...Филмът Fahrenheit 9/11 е документално-сатирична история, която осмива Буш,правителството и анти-терористичната програма след събитията от 11-ти септември. Филмът получи наградата за най-добър филм на фестивала в Кан и се оказа втория документален филм в историята на престижния европейски фестивал, получил най-високото отличие....ЗАБЕЛЕЖИ ..ДОКУМЕНТАЛНО САТИРИЧНА ИСТОРИЯ...
101
6
 
3
 
! Отговори
до 141 преди 9 години
До Анонимен..защото ***, в щатите е "свобода на словото" ...за това пък всеки гражданин си има досие и е следен какво говори и какво прави :) твоето мислене е повърхностно. наистина, вземи да почетеш малко, стига се зомбира от този бляскъв запад, който не е спрял да краде от как съществува! до скоро запада ни учеше на монархо-фашизъм, а от скоро ни учи на либерализъм, а ти къде си като българин в цялата тази работа???
100
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до един българин ...елементарна манипулация....защо не арестуват издателите ,а ще задържат читателите..ЛЪЖАТА ТИ Е СЪШИТА С БЕЛИ КОНЦИ..МИСЛЕНЕТО ТИ Е ,ОПРЕДЕЛЕНО..ОГРАНИЧЕНО.
99
2
 
8
 
! Отговори
до 138 преди 9 години
точно така! за това му казах на момчето да гледа ФАРЕНХАЙТ 9/11.. да види с очите си как всеки, който говори против правителството е следен и заплашван, как внедряват тайни агенти в разни смотани пенсионерски клубове за да ги подслушват и да им пишат по досиетата! Фенове на запада! Ние не сме фенове на Русия, просто половината ни живот Русия ни говори против запада, а сега запада ни настройва против Русия! Но руските войски не са навсякъде по света! Един ден ще се събудите роби, помислете!
98
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен115..не ти ли идва наум,че този акт може да бъде двупосочен? Но въпреки откровените лъжи на руските ъелевизии по света никой не ги закрива?
97
9
 
4
 
! Отговори
до един българин преди 9 години
До: номер 131А ти драги ми господинчо взем отиди до САЩ, за да видиш от първа ръка за какво става дума. Копуваш си книга на Ноам Чомски или Фидел Кастро и директно те посрещат на изхода на мола за справка на документи. Повтаряте глупостите, които ви спускат с американските филмчета.Бега пей американският химн в Южния парк пред паметника на загиналите им "герои" метали бомби над цивилното население.
96
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българинВ голяма грешка си приятелю :) Гледай ФАРЕНХАЙТ 9/11.. :)
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
колеги,щяха ли да съжителстват мирно Франция и Германия ако не беше различмият подход?През 1871 година, по време на Френско-пруската война, Германия освобождава двете територии, населени с над 90% германци. През 1919 по силата на Версайския мирен договор Елзас и Лотарингия са окупирани от Франция. През 1940 Германия повторно освобождава тези земи, а накрая през 1945 година са офицална територия на Франция. Ако имаха вашето мислене светът щеше да е в постоянни войни...
94
2
 
3
 
! Отговори
един българин преди 9 години
До: номер 130P.S.: Аз искам да си представиш реципрочна картинка. Представи си как пред аналога на Белия Дом, представи си че някой се опита да прескочи оградата и да нахлуе в Кремъл с автомат Калашников и почне да гърми. Всъщност кога си чувал подобна новина??? Не си чувал, бас ловя!!! Ама моля ви се! Пред Белия Дом във Вашингтон има само една оградка.Пред Кремъл са цели дувари, крепостни стени, трябва с хеликоптер да нахлуят, можеш ли го прескочи тоз дувар???
93
2
 
2
 
! Отговори
един българин преди 9 години
До: номер 130В страните от Запада моето момченце/момиченце, полицейщината не може да стъпи на кутрето на левия крак на милиционерщината на Русия!В една полицейска държава като САЩ например, можеш да говориш и плюеш по правителството и президента Барак Обама колкото си искаш на воля и никой няма с пръст да те бутне. Лошото е само когато едни лоши чичковци вземат разни огнестрелни пушкала и почнат да гърмят по Белия Дом. Е тогава вече правителството става лошо.
92
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност, това може само да ви говори, че в Русия полицейщината не е стигнала новата на Запада.. защото в демократичните западни страни, няма кой да остави някаква телевизия да излъчва от апартамент и да говори против правителството
91
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдатела преди 9 години
Телевизия и пропаганда се правят с пари.За щастие или не в 21-ви век т.н. независими меди не останаха не само в Русия а в целия свят.Последните такива са на доизживяване някаде в скандинавия и Люксенбург.Който плаща поръчва музиката сиреч новините и коментарите.Най-малкото критични коментари срещу потенц рекламодатели не бива да се правят.У нас положението е плачевно но какво да се прави?ТВ7 е вурха за 18 месеца е от осамна до разпни го и пак до осамна.Но и Нова и БТВ не падат по долу !
90
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такива *** трябва да се набутват в ъгъла, иначе става като при нас - започва се полемика имало ли е Баташко клане , или не. *** история, но с хепиенд.
89
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"независима" ама едва ли :)
88
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 123Идиот на квадрат! Болен от РУ-СИФИЛИС .
87
7
 
4
 
! Отговори
Сорос преди 9 години
Затварянето на една телевизийка няма да спре подривната дейност която упражнявам. Наредил съм печатницата да не спира и скоро ще отворим нови...
86
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***,га ядохте кифтета не ривахте.
85
5
 
6
 
! Отговори
Здравейте ЧУГУНИ преди 9 години
до11475% от руснаците заявяват, че в последно време са започнали силно да икономисват, като 20% от тях икономисват от всичко, сочи социологическо проучване, проведено от Фонда Обществено мнение.Анкетата е била проведена на 14 декември 2014 г. сред 1500 респонденти в 43 субекта на страната. Отклонението не надвишава 3,6%.
84
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Квиченето на *** е разбираемо, загива един от малкото инструменти за подривна дейност в Русия. Нищо, до утре ще сте забравили и ще ви мине.
83
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Здравейте ЧУГУНИЧугун, ***, ама върти света на пръста си.