Независима руска телевизия излъчва от апартамент

Всичко започнало с една анкета за Ленинград...
Обновена: 27 дек 2014 13:46 | 27 дек 2014 13:32,
186
Независима руска телевизия излъчва от апартамент
Снимка: Reuters, архив

Една стая, едно бюро, висок стол и лампи, закрепени на стените със скоч. Единствената независима руска телевизия "Дожд" ("Дъжд"), критикувана от Кремъл, вече излъчва от апартамент. Причината е, че екипът й бе принуден да напусне луксозния си офис, разположен в непосредствена близост до Кремъл, информира Франс прес.

"Вселената ни бе сведена до един апартамент", оплаква се Мария Макеева, заместник-главен редактор на частната телевизия, която преди имаше десетки предавания, но сега се е съсредоточила върху информационни предавания.

Каналът, който единствен предаваше пряко демонстрациите на опозицията срещу режима на Владимир Путин, преживя най-тежкия си момент, когато през януари изгуби близо 80 на сто от близо 15-те си милиона зрители, след като спря да бъде излъчван почти на цялата територия на Русия.

Основните кабелни оператори в страната отказаха да разпространяват "Дожд" след полемика около анкета на канала сред неговите зрители за обсадата на Ленинград по време на Втората световна война, когато градът изгуби две трети от жителите си. Те починаха от глад, студ, изтощение или станаха жертви на бомбардировки.

В проучването каналът попита зрителите си и хората, използващи интернет, дали съветските власти не е трябвало да предадат този град, който днес се нарича Санкт Петербург, на нацистка Германия, "за да спасят живота на стотици хиляди души".

Този въпрос предизвика вълна от критики сред политиците. Редица медии окачествиха анкетата като "светотатствена". Ръководството на телевизията се извини за "неправилната" формулировка на въпроса и анкетата бързо бе свалена от сайта на "Дожд".

Говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков обаче заяви, че телевизионният канал "е прекрачил червена линия".

С това започнали бедите на телевизията. През март собственикът на помещенията, където се помещавали студията на "Дожд", поискал те да бъдат освободени. Журналистите намерили нови, но не за дълго, защото и техният собственик поискал да напуснат. Така от началото на декември телевизията предава от апартамента на един от служителите й.

Приходите на "Дожд" също рязко се свили, най-вече след приемането на закон, който забранява на платените телевизии да излъчват реклами. При все това каналът успял да привлече 8 милиона зрители благодарение на кампания за индивидуален абонамент.

"Според мен основната цел е да се направи така, че смъртта на нашата телевизия да прилича на кончина, предизвикана от икономически причини, а не политически", коментира Марина Макеева.

"Федералните канали водят идеологическа война и разпространяват държавна пропаганда", допълва помощник главният редактор на "Дожд".
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всеки който не е съгласен с товарищ *** е антидържавен и подривен. Също както беше по Тошово време:)Иначе в Америка си правят смях и критикуват правителството ама там никой не ги заклеймява
81
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 104. Разбира се че ако беше против САЩ щеше да е номер 1. Ама не е.Затова е 9 глуха.В Америка как е.
80
2
 
11
 
! Отговори
Здравейте ЧУГУНИ преди 9 години
до110Не чиляк ,а джилезу!Димек- iron manГлъвътъ рафиниран ***,туй то настоящий камунистин!
79
7
 
8
 
! Отговори
Здравейте ЧУГУНИ преди 9 години
Блокираш червена ***,а?Не харесваш ли спомените от времето га плюскахте кифтетата?Смерть одного человека это трагедия, смерть тысяч это статистика. Есть человек есть проблема, нет человека нет проблемы.
78
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие сте *** народ. Спирам да чета коментарите ви. Този народ заслужава всичко,което му се случва
77
11
 
18
 
! Отговори
до 104 преди 9 години
Моля без фалшиви сълзи за някаква потъваща телевизия, за която не си подозирал, че съществува. Единствената причина да й обръщаш внимание е, че е против Путин, иначе 5 пари нямаше да давш за нея.
76
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНякаква антидържавна телевизийка е натикана в трета глуха, кое му е странното? Може ли една държава да функционира нормално, ако допуска подривни елементи?------------Ама ако тая "антидържавна" телевизийка беше срещу Америка щеше да е най-яката телевизийка. Много ви издишат опорните точки, за пореден път.
75
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Здравейте ЧУГУНИАко беше дело на руските власти, нямаше да я застрелят. Щеше да катастрофира, или да падне пияна от някоя тераса.
74
2
 
9
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Не знам там колко са независими ,но като гледам нашите медии каква върла независимост показват се чудя за какво по-точно става дума.
73
7
 
12
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Сега от апартамент,скоро от землянка в гората ,все пак свободата е труднопостижима в страна като Русия.
72
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
американците ,чрез фирми са им платили много ,това с апартамента е рекламен трик за простия народ
71
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някаква антидържавна телевизийка е натикана в трета глуха, кое му е странното? Може ли една държава да функционира нормално, ако допуска подривни елементи?
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 91Брей, брей голям риск ,страшна работа. В западните фирми как дават на риск и чакат месци да им се плати не знам. Дори и в магагазина е без предплащане, предварително не плащаш нищо, плащаш когат го купиш :)
69
1
 
5
 
! Отговори
до 92 преди 9 години
Проблемът с намаляването на потребителите не е само на "Дожд".С приемането на новият закон, който забранява да има реклами в платените телевизии, всички те (а те в Русия са много, все пак държавата е огромна) понасят финансови загуби.
68
7
 
11
 
! Отговори
до 91 преди 9 години
Отиди в магазина и си купи нещо без пари.Защото те тези въглища ще ги доставят без да им се заплаща нищо, ей така на риск. И после кога ще им ги платят не се знае. При все че Украйна дължи на Русия милиарди долари, то Русия пак дава.САЩ ще им изпрати на Украйна една болна царевица и толкоз.
67
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В БМВ, Мерцедес, Порше - във целяи свят къдети и да отидеш влизаш в магазина, взимаш поршето или БМВ-то, караш и после плащаш. Само кремълските лилипути искат да им се предплаща.
66
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"При все това каналът успял да привлече 8 милиона зрители благодарение на кампания за индивидуален абонамент."Е нали реват, че преди са имали 15 милиона зрители, защо половината от тях не искат абонамент в момента? Защото им е писнало от антидържавни телевизийки с подривна дейност.
65
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВлязох сега в сайта на "Дожд" и една от водещите новини е, че Русия започва да доставя на Украйна въглища без да изиква предплата. Дават им ги без украинците да си плащат, щре платят когато могат.Ами ето и опозиционната медия пише какво става реално.---------Смок, ти мърдал ли си от село навън, в целия свят търговията става без предплащане :)Само кремълските лилипути искат да им се предплаща.
64
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците не ги мислете. Те си обичат Русия. А тук комунистите плюят всичко българско.
63
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кутевите *** веднага се разтролиха.Ама там в любимата ви Раша КПСС беше забранена със закон.Да.И БКП трябва да го забранят все някога.