Обградени: Атентаторите от Париж са взели заложник

Напрежението расте, братята Куаши са готови да умрат като мъченици
Обновена: 9 яну 2015 17:05 | 9 яну 2015 10:58, Елка Василева
336

Снимка: Reuters

Eдин човек е взет за заложник от братята Шериф и Саид Куаши, извършили нападението срещу редакцията на "Шарли ебдо" в Париж.

Двамата братя са се барикадирали в сградата на печатницата CDT в промишлената зона на градчето Дамартен ан Гоел, на 40 км североизточно от френската столица. Не са известни подробности за взетия за заложник в сградата, която е обкръжена от силите за сигурност. Според някои информации това е жена. По информация на телевизия Франс2 обаче заложникът е мъж на 26 години.

Над градчето кръжат най-малко пет полицейски хеликоптера, съобщи Ройтерс. В района са разположени хиляди полицаи и униформени от спецчастите.

Водят преговори с братята Куаши. Двамата са заявили, че са готови да умрат като мъченици.

Депутатът Ив Албарело, който е бил в командния център на операцията по залавяне на заподозрените, каза пред местна телевизия, че двамата братя декларирали, че "желаят да умрат като мъченици".

Представител на властите в Дамартен ан Гоел каза, че е установен телефонен контакт с двамата мъже, който са под обсада в печатницата в града. С тях били водени преговори за евакуация на учениците от близкото училище и те се съгласили, след което децата са били евакуирани.

По-рано беше съобщено за престрелка, станала в индустриалната зона на град Дамартен ан Гоел, на 40 км североизточно от френската столица.

Прокурорът на Париж обаче опроверга съобщението, че един човек е убит в престрелка преди вземане на заложници в индустриалната зона на града, съобщи Ройтерс.

По-рано радио Ер Те Ел съобщи, че един човек е убит и няколко са ранени в престрелката, а Le Parisien съобщи за двама загинали и 20 ранени.

Предиобед беше съобщено, че френската полиция преследва заподозрените терористи братята Шериф и Саид Куаши на 40 км северно от Париж.

Според досегашната информация двамата са отвлекли автомобил в градчето Дамартен ан Гоел.

В участъка по магистралата 2, в който става преследването, се е чула стрелба, предаде ТАСС.

Още по темата

Френският вътрешен министър Бернар Казньов обяви, че е в ход операция по залавянето на двамата братя, съобщи Асошиейтед прес. Операцията се провежда в градчето Дамартен ан Гоел, на 40 км североизточно от Париж, потвърди Казньов след спешна среща с президента Оланд, премиера Валс и полицейски началници.

Въздушното пространство над мястото на операцията е затворено. Маршрутите на самолетите, които трябва да кацнат на намиращото се наблизо летище „Шарл де Гол“, се отклоняват от опасната зона.    

Властите в Дамартен ан Гоел са помолили жителите на града да не излизат от домовете си, а учениците да не напускат училищата.

Жител на градчето разказа пред Би Би Си Radio 5: „По улиците има полицаи. Всичко е блокирано. Казаха ни да не излизаме от домовете си. Това е като на кино, като във филм за война. Навсякъде има хеликоптери“.

От френското вътрешно министерство заявиха, че приоритет е кризата да бъде решена по възможно най-спокоен начин, което означава без насилие.

Говорителят на министерството каза, че опитите да бъде установен контакт и да започне диалог с двамата братя, обсадени в печатницата, може да отнеме време.

Той обаче предупреди, че полицията е готова за всички възможни сценарии, включително щурм на сградата, ако обстоятелствата се влошат.
 


Следете на живо драмата през YouTube канала на Sky News:
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
2
 
6
 
! Отговори
Кольо преди 9 години
А сега си интегрирайте.
205
0
 
4
 
! Отговори
с. преди 9 години
До spykeАко е вярно,че е лъгал хора,които са плащали имоти на зелено и после не са получавали нищо да ти кажа малко му е!Представям си колко съдби е съсипал тоя ***!
204
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Америка е спасението на света.
203
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кви са тия измислени пушки дет държат тея полицаи?
202
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой няма право да убива човек, защото се чувствал "засегнат"!!! Този номер не минава! Имаме пряко посегателство срещу свободата на словото, една от цености, за които в Европа революции са ставали! "Може да не съм съгласен с казаното, но ще дам живота си, за да можеш да го кажеш" И ако исляма проповядва покорство, то това не влиза в ценостната система на свободния човек.
201
3
 
5
 
! Отговори
Ali преди 9 години
ALLAH da nakaje teroristite, nezsavisimo kakvi sa.
200
12
 
2
 
! Отговори
spyke преди 9 години
Снощи в София имаше терористичен акт:"Митко Дамянов и съпругата му жертва на поръчков разстрел"
199
0
 
9
 
! Отговори
е....... преди 9 години
5 души ги правят луди ...........
198
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Задължително трябва да ги заловят живи и изправят пред съда, друго всяко решение е замаскиране на случая. Ще постави много въпроси, съмнения тотална загуба на доверие в действията на държавата..
197
1
 
5
 
! Отговори
къде блеете преди 9 години
преди 3 минути по RTL live съобщиха, че са заловили живи двамата братя
196
1
 
4
 
! Отговори
hm преди 9 години
Counter strike ?
195
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТи нормален ли си ? Нали от Ислямска държава са поели отговорност. А що е тероризъм прочети в Уикито, горе - долу е обяснено на по - елементарно ниво.
194
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Френските самолети сипят бомби над районите в Сирия и Ирак с лагерите на Ислямска Държава.Те отвръщат на удара въсв Франция.Нормална и честна война
193
16
 
6
 
! Отговори
252 преди 9 години
изгода има кремъл. там са истинските терористи.
192
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато има извършен терористичен акт изниква първо глупавият въпрос - А кой има изгода от това? Ако заловят извършителите може да стигнат и до поръчителите. А дали ще ги заловят живи. И дали ще им позволят. Всъщност от коя страна на барикадата са истинските терористи.
191
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имаше един стар френски филм- "Влак към ада" от 80-те г.Сюжета беше как френски националисти пребиват от бой във влак алжирско момче и то не стига до среща с гаджето си-колко били лоши нац-те...Е,какво излиза,че малко са ги били бъдещите изверги и главорези ли?Я Сорос и БХК да убедят френските жандармеристи да станат по-нежни...
190
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 246ОЛЕ МАЛЕОЛЕ МАЛЕОЛЕ МАЛЕ
189
1
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 9 години
Със сигурност няма да се измъкнат живи дори и да искат да се предадат.Виждам че неим се мре ама няма как.Френското правителство няма да допусне да се създаде култ към тези нещастници ,още повече че има реална опасност ИД да отвлича западни граждани с цел размяна.
188
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искали да умрат като мъченици, а пък вземат заложник и се опитват да се отърват??? *** песъчни ***.
187
2
 
17
 
! Отговори
еее преди 9 години
Българския Хелзински Комитет да се самосезира и да даде препоръка на френските спец.части да се държат сдържано и толерантно към двамата мюсюлмани-терористи, да им се осмихват и да им обещаят, да ги заведат да разгледат Лувъра, и после да ги запишат на курсове по рисуване към Сурбоната! Така се прави...а не да се обижда и нараняват в десетката между очите милите и сладки мюсюлманчета!