Лавров призова ЕС за натиск върху Киев

Украйна е виновна за боевете на изток, заяви той
25 яну 2015 18:39, Александър Попов
250
Лавров призова ЕС за натиск върху Киев
Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Руският министър на външните работи Сергей Лавров каза днес в телефонен разговор с първия дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини, че Москва иска ЕС да упражни натиск върху Киев за политически диалог със сепаратистите в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

Лавров е повторил и позицията на Москва, че Киев носи вината за ожесточилите се боеве в Източна Украйна през последните дни.

Още по темата
Руският министър е разговарял днес и с американския си колега Джон Кери, съобщи руското министерство на външните работи. Дипломат номер едно на Русия е заявил в разговора, че Москва е готова да направи всичко, за да насърчи воюващите страни в Източна Украйна да търсят мирно решение.

Кери е предложил да бъде разширена групата международни играчи, които полагат усилия да подпомогнат мирните преговори между Киев и бунтовниците в Донецка и Луганска област. В отговор на това Лавров е заявил, че реални резултати могат да се постигнат единствено чрез пряк диалог с Донецк и Луганск, който Киев всячески избягва, поемайки явно курс към "силово смазване на Югоизточна Украйна", предаде ТАСС.
 
В разговора, състоял се по инициатива на САЩ, Лавров е посочил, че изострянето на обстановката е следствие от това, че украинските войски постоянно обстрелват населени места. Киев така и не отговори на предложенията на руския президент Владимир Путин, съдържащи се в посланието му до украинския лидер Петро Порошенко от 15 януари и предвиждащи страните в конфликта спешно да изтеглят тежките си оръжия от разделителната линия, определена в Минския меморандум от 19 септември.

Лавров е изтъкнал също, че Киев не е изпълнил обещанието си да започне конституционна реформа с участието на всички региони и всички политически сили, че няма напредък и в разследването на престъпленията, извършени във вътрешноукраинския конфликт.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Петро Порошенко никак не е читав!
102
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересен феномен е Виетнамският синдром.За 10г по време на войната с Виетнам са загинали на фронта 58 хил. американци.След войната следствие на постравматичен стрес се самоубиват 100 хиляди бивши военослужещи.Това,което допуснаха да се случи в Украйна и Сирия съвременните световни лидери с млади хора въвлечени в тези конфликти,е непростимо.Хиляди млади хора ще са белязани завинаги от безумието на войната.
101
3
 
10
 
! Отговори
Гладен софиец преди 9 години
България дефакто обяви война на Русия. Младежи питат къде записват доброволци и колко е заплащането; и в евро ли или в дорали?
100
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледам го командирът на полк Азов-момче на половината на годините ми.Когато си военен трябва да изпълняваш заповеди,ако ти заповядат да убиваш-трябва да си намериш някакво оправдание.Какво става обаче ,когато ваичко свърши и трябва да се върнеш към нормален човешки живот,ако имаш съвест?
99
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще се рупат вратовръзки скоро време, натам отиват нещата.
98
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом тоя излезне да маже има нещо за което са виновни, иначе запада няма нищо против конфликта в Украйна, ама алковците кат' са глупави.
97
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бедните младежи вече са убийци.Трудно се връщат нещата назад след това и подстрекателите много добре го знаят.Същото е и в Сирия.
96
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе вие побъркахте ли се! Бели хора се избиват един друг, сякаш са нашественици от друга планета. МАсово се отказва диалог и договаряне от страна на ЕС и САЩ, всеки загинал в Украйна е бил бъдещ войн против тях! Договорките не се спазват, гордостта на Марципана е стъписваща! Варварин! Да ходи на колене, да се моли, да спрат да избиват бедните младежи! Войската е тотално ДЕМОРАЛИЗИРАНА, изоставяха хората си толкова пъти, че никой неще да се бие за тях, освен наемниците! Позор, та това е 21 век!
95
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
121 зави си от коя част на украйна е украинеца. Киевските бандеровци нямат нищо общо с източна Украйна. Те и преди майдана пак не се понасяха.
94
2
 
0
 
! Отговори
хм преди 9 години
До СПРАВЕДЛИВА то май нащо момче КРЪСТЪО РАКОВСКИ май им е първия как да го кажем Комисар ли или нещо друго,а кажи като си много отворен
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 116По добре пред фашисткото - американското или украинското ?
92
2
 
16
 
! Отговори
васил преди 9 години
Аз работя в чужбина изкарвам някой лев,ей богу с мен са руснаци и украинци защо не се мразят тук в е няма да казвам е пием си заедно защото ли сме втора ръка това разделение в чужбина го няма е те са си месени как ще ги разделиш то за тях не е проблем и казват ч,ворт возми и ,, а бе измислена война
91
3
 
33
 
! Отговори
USSR преди 9 години
Днес Комунизма победи в Гърция , а утре и в цяла Европа !!!
90
41
 
9
 
! Отговори
гост преди 9 години
Всички на протест пред руското посолство! Вън руснаците от Украйна! Путин и Лавров на съд в Хага!
89
22
 
3
 
! Отговори
Олеле преди 9 години
Цивилизования свят казва нещо и после Лавров го повтаря огледално.
88
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Na klíčkova sralajna,ili kak im kazvat ukrajina,,.bomba mezdukonetalnaja,,,
87
2
 
10
 
! Отговори
я преди 9 години
До Mr.STARBUCKSДругарю, това за което ти мечтаеш и сънуваш ние отдавна сме го направили,ако искаш можем да ти помогнем да се излекуваш :)
86
2
 
22
 
! Отговори
456 преди 9 години
До АнонименОдисей ,по повод на цветущите ни градове унищожени от калпавата руска армия през 1978г,,,,,,,,,,,,,,,,абе ти нормален ли си!! тези градове са били тогава на скапаната турска империя и БЪЛГАРИЯ се е борела за независимост!!Ти какво ще ми кажеш ,че ние сме си били добри османски добичета и кофти руснаците дошли и ни освободили ей така без ние да искаме!! Ама що за *** си ти и как *** не е умрела от срам че те е родила!!???
85
25
 
1
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Другари, съботата и неделята са дни, в които човек се отдава на почивка,и на горещи сексуални удоволствия.Я кажете, вие вдигате ли все още самолетите ,или ги ползвате само за ВиК, та така сте застреляли от сутрин до вечер !?
84
5
 
23
 
! Отговори
рус преди 9 години
Лавров,коя европа,която започна войната 41 година с 195 дивизии и помагачи от близките държави ,да се споменавам народите,те се знаят.Тези ли чакаш да се сетят за жертвите в Донецк и Луганск.Те тънат в разкош,не знаят как се живее по братски,те разпалиха тази война,и сега гледат сеира на украйнците.Всичко е история и тя се повтаря с известно изменение,но главния враг Русия си остава.Една крилата ракета на майдана,една на друго место,една на трето место,ти знаеш къде и работата ще се оправи.