Шестима българи са в плен на судански бунтовници

Хеликоптерът, с който летели, извършил принудително кацане
Обновена: 28 яну 2015 14:07 | 28 яну 2015 09:08, Елка Василева
47
Шестима българи са в плен на судански бунтовници
Снимка: архив, Reuters

Шестима българи са в плен на бунтовници в Република Судан, след като хеликоптерът, с който те са пътували, е извършил принудително кацане в района на град Кадугли, южната част на страната, съобщи външното ни министерство.

Хеликоптерът е на българска авиокомпания. Той е изпълнявал полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН (СПП).  На 26 януари 2015 г. хеликоптерът, който е летял по маршрут Румбек (Република Южен Судан) – Хартум (Република Судан), е извършил принудително кацане в района на град Кадугли. За изпълнението на полета има издадени надлежни разрешения от суданските и южносуданските власти.

Намиращите се на борда шестима български граждани – трима души екипаж и трима служители на компанията, са задържани от групировката „Sudan People’s Liberation Movement-North“ (SPLM-North), която води военни действия срещу правителствените сили в района.

Суданското правителство е изпратило в района военен самолет на по-голяма височина, който е локализирал хеликоптера от въздуха, констатирайки, че няма видими поражения по него. По информация на мениджъра на българската авиокомпания в Судан „шестимата българи се намират на сигурно място и се чувстват добре“.

Представители на СПП на ООН са влезли в контакт със суданската бунтовническа групировка.

Министерството на външните работи е в постоянна връзка с кабинета на Генералния секретар на ООН, със заместник генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси, с ръководството на СПП и други релевантни органи на световната организация, които са ангажирани от нашата страна и полагат всички възможни усилия за освобождаването на българските граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
armenec преди 9 години
mnogo mi e interesno kak sa go prinydili da kacne pri tex ;- s kave i shokoladovi bomboni li - neznam
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дреме ми на меча
26
2
 
7
 
! Отговори
JE SUIS BULGAR преди 9 години
ДА КАЖАТ "АЗ СЪМ ШАРЛИ"И МОМЕНТАЛНО ЩЕ ГИ ПУСНАТ
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви бунтовници бе сорсоди? Това са опълченци:)
24
2
 
7
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Там и ще си остават костите /щото нашите управляващи мислят само за себе си и джобовете си/освен ако *** не решат че не си заслужава да се хабят за тях и ги пуснат.
23
1
 
4
 
! Отговори
надка гаража от СДС преди 9 години
първо либия сега и судан почнаха ги
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както на вас не ви е жал за техните, макар че са не само в друга държава, но и в друг континент и там не ни е мястото, така и на сбирщината националности от натовци, ако подпалят 3-та световна, няма да им е жал нито за вас, нито за децата ви, нито за жените ви. Това е тактика.
21
20
 
8
 
! Отговори
банкеръ преди 9 години
Предната вечер са откраднали горивото и сега направо са продали хеликоптера.Където има българи в чужбина има кражба,продажба,проституция,наркотици,нелегален алкохол,кражби от дебитни карти и т.н.А у нас има Герб,еврофондове,ЕРП,Борисов,Цветанов и т.н.
20
13
 
6
 
! Отговори
от сидни ав$$тралия преди 9 години
ами квото са търсили са намерили значииАз летя над кристални съвършени Ав$тралийски острови сред най райския край на Планетата, да летят и те ве
19
4
 
39
 
! Отговори
Гецата преди 9 години
Каквото и да се говори - отишли са от зор...Я, някоя ипотека, я някой тежък кредит. Не крадат, не убиват за пари, не лъжат...Господ да им е на помощ !!!
18
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по - скоро бих отишъл в Аляска за краб, отколкото при тея диваци в африка, гадни черни еболийци!
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Северния фронт на Суданското народноосвободително движение се бори за независимост на щатите "Син Нил" и "Южен Кордофан" най-вероятно ще искат от България да лобира за тяхната независимост.
16
3
 
21
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Дано всичко бъде наред.
15
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки който се навърта в едни от най-конфликтните раьони на света трябва да има предвид, че ще стрелят по него и че ще го пленят и че евентуално и главата му могат да откъснат пред камерите! За такива хора изобщо не ми е жал, честно казано. Както еин от по-долу коментиращите е писал "Търсят дедовия в Судан"!
14
4
 
11
 
! Отговори
съмнително преди 9 години
Кои знае дали тая продоволствена програма не е да храни военните, а уж е за гладните негърчета...
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
17.Това е бизнес бе човек. . На българска авиокомпания ? Извършва превози !
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
12. Пиша доставяне .....
11
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Чий го дирят в СуданПравилно. Който ходи по такива места, да си носи персонална отговорност. Аз как си ходя само по западна европа и нищо не ми се случва :)
10
1
 
6
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 9 години
Interesno zashto Dnes ne suobshtava che bulgarite sa veche osvobodeni.Ili sega kukite shte kajat che MVnR sa pregovorili uspeshno i kolko sme veliki,a to druga rabota..razbrali che BG sa humanitarna pomosht i prosto gi pusnali.
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
12. Ти да не си шеф на авиокомпанията ? ООН ти плаща !