В Русия напразно чакат краха на Украйна

Поглед на руски политолози към съседната страна
24 фев 2015 15:07, Елка Василева
194
В Русия напразно чакат краха на Украйна
Снимка: архив, Reuters

Руски политолози предупреждават, че не може да се очаква крах на Украйна и при изграждането на отношенията си със съседната страна Русия не трябва да представя желаното за действително.

Икономическата и политическата ситуация в Украйна е значително по-добра, отколкото беше в Русия през 1998 г. „В Москва казват: Украйна ще рухне, ще настъпи фалит, народът ще излезе на барикадите. Спомнете си нашата /руската/ 1998 година – и дефолт, и полужив президент, и всичките прелести на войната с Чечения и така нататък – в подобни условия народът не отива на барикадите. Всъщност тогава рублата падаше по-силно, отколкото сега падна гривната“ - заяви на пресконференция в РИА Новости заместник директорът на Института за страните от ОНД Владимир Жарихин.

По думите му „предсказанията за Майдани и пълно разрушаване на украинската държава – това правят в Москва, представяйки желаното за действително“.

Той каза, че в Кремъл трябва накрая да се примирят с това, че Петро Порошенко е дошъл на власт сериозно и за дълго, и оттласквайки се от това, да градят отношенията си с Киев. „С тази държава ще живеем още не една година“, подчерта политологът.

Москва трябва да признае факта, че Киев ще продължи да се бори за Донецк и Луганск. „Ако безпристрастно погледнем политическите текстове от второто Минско споразумение, става напълно ясно, че за днешен Киев тези пунктове са абсолютно неприемливи и неизпълними. Не мисля, че властта в Киев се е примирила със загубата на Донецк и Луганск“, посочи Жарихин.

Експертът от Международния институт по хуманитарно-политически изследвания Владимир Брутер смята, че Русия няма сили и възможности да организира Майдан-3 в Украйна, затова пък САЩ, ако поискат, ще направят това „много бързо“: „Доброволческите батальони не ги устройва трети Майдан, защото засега няма политическа воля. Ако такава има, Майдан 3 ще стане реалност“.

Ръководителят на Центъра за стратегическо развитие на страните от ОНД  към Руската академия на науките професор Александър Гусев се съмнява, че Киев ще изпълни Минските договорености. „Още отсега става ясно, че не всички текстове ще бъдат изпълнени. Киевските власти няма да преразглеждат Конституцията на страната, която действа от 1996 г. А в Конституцията има текстове, които не позволяват да се говори за автономия или за особен статут на отделни региони. Украйна е унитарна държава“, посочи Гусев, цитиран от Утро.ru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още по темата: УкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
7
 
! Отговори
Дъртак преди 9 години
До Боби - Ша *** извинямаш Боби ама аз съм живялвъв време когато всички филми бяха руски че и телевизията в петък. Но съм сигурен че никой не се тълпеше пред руското посолство - абсолютно сигурен. Сигурен и в това че който можеше бягаше на запад - даже и от твойте също.
66
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо да чака Украйна да фалира най-добре е Русия да помисли как ще си плати дълговете. Вчера един руски икономист заяви, че Русия няма как де не си плати за ЮКОС 50-те милиарда, защото е осъдена от съд който е признат и от руска страна. А ослушването и неплащането само утежняват положението на Русия, защото от 16.01.2015 година всеки божи ден на Русия и се начисляват по 8.8 милиона долара лихви на ден по делото ЮКОС и скоро ще дойде и момента на конфискации на руско държавно имущество.
65
5
 
13
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
На Русия Западна Украйна не и трябва,запомнете го!Ония са такива хибриди,че да си нямаш работа с тях!Халал да са на ЕС.Важния въпрос е:Докъде е Източна Украйна и колко точно трябва да се отцепи?За Крим въобще не говорим-той ще се върне в Украйна само след победна за Запада ядрена война,т.е. НИКОГА!Та за Изтока.Минския мир си е жив капан за Порошенко!Ако не го спазва губи авторитет по света и дава повод за нова офанзива и съответните териториални загуби.Ако пък се придържа към споразумението-ще
64
5
 
12
 
! Отговори
SD преди 9 години
Украйна вече не е единна държава .Левобережна -руснаци. Деснобережна - хохли които се разбират с Полша.Най -късно до есента ще си проличи .Вярвайте в Киев на барикадите ще излязат и пенсионерите.
63
3
 
11
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 71Умнико вземи и погледай всичките цветни революции оргаснизирани от НПО и подставени Лица на САЩ и ще се ужасиш. Даже Брандовете не си сменят.Кой не скача е Червен - България по КостовАнти Олигарски цялата символика беше еднаква с тази в Египет и Турция рвволюциите по същото време (аз бях срещу Орешарски ама не и организирано от поредното НПО)Кой не скачает МОСКЛАЬ ... Украйна най-популярния вик на площадите.Ех не можаха за 25 години да измислят нещо ново ...
62
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Русия не чакат, просто тюрлю гювечът наречен Украйна сама ще се затрие.
61
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
джуджи свърши денгите,има да дава 5 милиарда на кадиронв
60
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди няколко дни бившия кандидат-президент, конгресмена Рон Пол пред студенти във Вашингтон заяви, че Единственото, което НАТО и САЩ могат да направят в полза на Украйна в момента е да се изтеглят от страната.
59
2
 
5
 
! Отговори
кирил преди 9 години
я, разказвача на вицове и смешки,боби се появи
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В статията са почти прави- трябват минусови температури за да се катализира поведението на хората...Еее - до зимата има десетина месеца време, таман за подготовка за прехода към нормализация!
57
3
 
7
 
! Отговори
:) преди 9 години
Порошенко: Он не честно и грязно играет. Лукашенко: Я знаю, я знаю. А все поняли это.
56
4
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 66, еми такава ни е чертата, ама сега има какво да се харчи явно. Едно време и да имаш евентуално, нема за какво.
55
3
 
9
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До жг 60Махни цялата западна пропаганда катопочнеш от рекламата на дъвки и стигнеш до холивудските филми замени ги на руски (а те произвеждат огромно количество филми) и след година пред руското посолство ще има опашка. Защото с все още слабо ограничената престъпност РФ е наистина земя на огромни възможности.
54
6
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 60,чак по путинистките тв ги отразяват, ама ей на - 100 човека макс, айде 102-3-***
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пешке, към Гърция пътуват едни и същи. 90% са за ден-два , но се броят минали границата. Другите са ол инклузив за от 3 до 5 дни. Изобщо това с кредитите и колите, всеки си знае себе си. Нашенска черта е да искаме да се покажем като успели и като имаме някой лев да го похарчим.
52
9
 
15
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
И в Америка напразно чакат фалита на Русия ! :)
51
5
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До ceci_ами тоя заем не е случаен, има си министерство на финансите, което си има сайт и там има разбивка кое за какво е. А пък ако такъв зор - сберете се под крилото на Кутев и Мая и революционерствайте, какво само злобеете по форумите
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПешкоХахахаха, човек, направо ми напълни душата! 100 човек и кой от кой по-съдрани. Сякаш "елита" на клошарите се бе събрал. Оскотели души=мизерно съществуване.
49
5
 
9
 
! Отговори
жг преди 9 години
Когато пред Руското посолство започнат да се тълпят хора които искат да отидат да живеят,работят или учат в Русия така както вече 20години е пред Американското посолство.Тогава да говорим за Русия.
48
5
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До до ПешкоТая мантра също се изтърка след като доказано единствените платени "протестиращи" се оказаха другарите атакисти, депесето и дружките им от Кутевланд. Не става, другарю, пропагандата не е като едно време с единия вестник и половин телевизия.