Деца с ДНК от трима родители? На Острова вече може

Ще се появят ли скоро "дизайнерски" бебета?
Обновена: 25 фев 2015 08:13 | 25 фев 2015 07:45,
42
Деца с ДНК от трима родители? На Острова вече може
Снимка: архив, Reuters

Великобритания стана първата страна в света, узаконила създаването на човешки ембриони с ДНК от трима родители, предадоха световните агенции. 

Камарата на лордовете на британския парламент прие вчера с  голямо мнозинство съответните промени в закона за изкуственото оплождане. В началото на месеца бе получена и подкрепата на долната камара.

Поправката позволява при изкуствено оплождане да се използват гени на трима души - майка, баща и жена донор. Авторите на текста се надяват, че по този начин ще бъде отстранен рискът от наследствени заболявания, предавани по майчина линия и предизвикани от нарушения в митохондриалните гени (митохондрииите осигуряват енергията, необходима на клетките). Според експерти едва десетина жени годишно във Великобритания ще отговарят на изискванията за подобна процедура.

Още по темата

Според противници на проекта обаче принципното разрешение да се създават хора с изменени гени в бъдеще може да доведе до появата на хора с предварително зададени качества, т. нар. "дизайнерски деца". 

Според научни данни едно на 6500 деца в света се ражда с нарушения в митохондриалните гени, които могат да причинят болести, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
иван преди 9 години
искат да легализират тройките на публични места с този нов продукт ,белкем станат малко по нормални хора -тези бледолики ,дебели *** хах сега ,ще разнообразят еднополовите връзки с още един от същия пол хахаха .браво аплодисменти хаха
23
1
 
1
 
! Отговори
me преди 9 години
Абе какви дизайнерски деца, целта е да се избегнат наследствените заболявания предавани по майчина линия. Нищо лошо няма в това. 5% чуждо ДНК е вероятно колко имаме в себе си само от разни бактерии, вируси и приони. Не е съществена част. Тъжното е, че както винаги, тия неща са достъпни само за хората с пари. Също както и сурогатните майки. Ако си звезда и не искаш да си развалиш фигурата, няма проблем да си платиш да ти износят бебето, ако обаче си нормална жена с здравосл. проблеми - не може.
22
1
 
4
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Толкова са се самозабравили, че искат да играят ролята на Господ. Според мен не ги чака нищо хубаво.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През 40-те години на миналия век едни хора в Европа са създали едни деца дето били чисти без "генни увреждания" и тези деца цял живот после са страдали и съжалявали затова че са били част от мечтите на тези умопобъркани хора. Явно новото е добре забравено старо. И прав е човека има толкова умиращи от глад деца те за генно модифицирани бебета мислят.
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tova ne znachi, che kato se rodi fizicheski zdravo nqma da umstveno uvredeno spihopat, shozifrenik. Pshicheskite bolesti sa po -strashni ot fizicheskite nedazi
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен това е груба намеса в Природата и Съдбата на човека, и това няма да ни се размине. Първо всичко ще бъде видимо наред, след време ще се разбере, че такива експерименти са грешка. Колкото и грубо да прозвучи, никъде не пише, че задължително всеки роден човек на земята ще може да се възпроизведе, може би тези които не могат да имат здрави деца или деца изобщо, имат друга мисия в живота. Хората са жалки същества, още не знаят от къде точно са дошли, а започнаха да си правят експерименти..
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То и ГМО-то е промяна на гените. Смесване на ДНК на растение с ДНК на животно. Пък ще видим какво ще произлезе от това. Дотука човечеството боледува все повече от все повече неизвестни досега болести или отдавна забравени стари.
17
0
 
7
 
! Отговори
до 28 преди 9 години
Пък ти като си толкова умен, първо да се беше научил да пишеш грамотно." Разждането"
16
4
 
4
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Трима родители? Интересно, значи сега могат да включат брата, сестрата и бабата.....
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Здрави родени деца биват убивани или умират от глад в Африка и Арабския свят, британските Менгелета се загрижили за болните. Нека първо с тези пари измислят как да спасят здравите, изглежда по природосъобразно и логично.
14
3
 
17
 
! Отговори
до 20 преди 9 години
Правиш ли разлика между *** и извращение ?! какво стана с овцата Доли, нали и тя беше "създадена" в Англия? Умря!А дали тези експерименти не са в ущърб на човека или в негова полза, може да се каже след време.
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма гаранция, че присаденият ген няма да дефектира впоследствие в чуждата белтъчна среда.
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
izvrashteniq...
11
6
 
21
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
Природата е измислила генетично увредените и творения да нямат поколение или ако това поколение имат деца, в следващото да няма вече. Така природата се прочиства от некачественото, а учените с опитите си насилствено израждат човечеството.
10
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И друго да кажа, на тези които се надяват техния господ да им даде дете от 2ма родителя. Като сте толкова набожни и богоугодни, защо ходите по лекари? Защо ви правят опреации? Имплантират ви органи, нови зъби, цици, *** и така нататък?Вие не сте ли изкуствени?
9
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз искам да питам философите по-долу, вие ще се радвате ли да ви се роди дете с увреждане? Ако знаете че носите определен ген и че ще имате дете с увреждане, няма ли да искате да направите всичко възможно да се роди здраво?Дрънкате само колкото да се намерите на приказка. Децата които ще се родят ще са по-здрави и по-силни и те ще са бъдещето на човечеството.
8
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Деца с ДНК от трима родители? На Острова вече може"Нека позная- от пакистанец, индиец и ***.
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бебета - ГМО
6
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За прогреса и развитието съм, но все пак трябва да има граница. Господ е създал децата от двама родители.
5
6
 
27
 
! Отговори
Леле преди 9 години
Много сериозно взеха да се правят на Бог тия! Как може да си играят така лекомислено с природата :(