Песимист съм за опозицията след убийството на Немцов

Каспаров: Не виждам как Русия ще еволюира от Путиновата диктатура
Обновена: 2 мар 2015 13:12 | 2 мар 2015 12:56,
98
Песимист съм за опозицията след убийството на Немцов
Снимка: Архив Reuters

Убийството на критика на Кремъл Борис Немцов попарва надеждите за мирен политически преход в Русия при управлението на президента Владимир Путин, каза в интервю вчера друг виден опозиционер - Гари Каспаров, цитиран от Ройтерс.

Бившият световен шампион по шахмат, който живее в самоналожено изгнание в САЩ, изложи песимистично виждане за руската политическа опозиция след убийството на Немцов само на метри от Кремъл в петък вечерта.

"Борис се надяваше, както виждаме - напразно, да види някаква форма на мирен преход към нормално, цивилизовано демократично управление", заяви Каспаров пред Ройтерс, описвайки Немцов като един от водещите руски привърженици на ненасилствено политическо поведение.

"Не виждам начин Русия да еволюира от бруталната Путинова диктатура към нещо поне толкова умерено, както преди 10 години", каза той и предрече, че към промяна може би ще се стигне чрез народно въстание с насилие.

Каспаров се присъедини към онези привърженици на Немцов, които подозират, че руските власти стоят зад убийството с цел да се изпрати недвусмислено послание към активистите, обявяващи се срещу Путин. "Това е сигнал към всички, ангажирани в опозиционното движение - ето, няма да си губим времето да ви преследваме по съдебен ред и да се правим, че спазваме върховенството на закона, а просто ще ви елиминираме", отбеляза Каспаров.

Бившият световен шампион по шахмат каза, че няма телохранители в САЩ и не чувства заплаха за живота си, докато е извън Русия. Той добави, че няма да се връща в Москва, дори и за погребението на Немцов. "Не купувам еднопосочни билети", посочи той.

Запитан дали има някаква политическа стратегия как да се върви напред, Каспаров бе лаконичен: "Нямам стратегия. Това не е игра на шах - в шаха има правила". Според него руските опозиционни активисти имат твърде ограничено поле за маневри, а още по-малко - да разработят политическа стратегия. "Каква стратегия да има, ако просто те убиват?", запита той риторично.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
16
 
! Отговори
Те са по умни от вас преди 9 години
Според мен не е по поръчка на властта.Убийството де.Те не са *** знаят че така просто го правят герой и пример за подражание.А кандидат герои много.Нали Путин беше повел инициативата за намаляване консумацията на алкохол?Колко удобно би било негов противник да бъде прегазен от пиян шофьор който да умре в реанимацията от раните си.Хем деца не правете така като карате, хем тоя там дето трябвало квото там... А ония кагебейци са умни със сигурност няма да се гърмят пред Кремъл.
24
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руската опоциз , се състои от всичко друго , само не и от Русняци , защото евреите и другите им е трудно , че мястото ако не са с Путин и Русняците им е в ъгъла . Те бяха свикнали при пияницата Елцин и Горбачов , на който му плащаха американците и си живее над 15 години в ГЕРМАНИЯ , ДА ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ , НО ТОВА ПРИКЛЮЧИ , А СМЕШНОТО Е , ЮЕ НАЙ-ГОЛЕМИЯ СПОНСОР НА САЩ Е КИТАЙ , ТАКА ЧЕ ГОСПОДА АМЕРИКАНЦИ , УЧЕТЕ КИТАЙСКИ , ЗАЩОТО ПРИЗНАВАТЕ ИЛИ НЕ , ТЯ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА СИЛА
23
4
 
24
 
! Отговори
сойфуй преди 9 години
Не търси логикa в изкaзвaниятa нa безполовия ***. Всичко грaничещо с лудосттa и противоречaщо нa трезвещото мислене присъствa у тези гнусни индивиди.
22
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя евреин , защо не се изказва за ИЗРАЕЛ , за убийството на невинни деца и жени от евреите , а тръгнал да коментира Русия , че някой убил друг *** евреин
21
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бедността не е затова, че не можем да нахраним бедните, а затова, че не можем да нахраним богатите!Който и сайт да отвориш, на първа страница се мъдрят новини за насилие, убийства, военни обучения, джихадисти, терористи...Светът се превръща в един огромен концлагер. Като че ли ни управляват не лидери, а психопати...
20
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На избрали да живеят във враждебно настроена страна хора, при това от там повдигащи лозунги за бунт и насилствена смяна на властта, не им се казва опозиция - единственото название за подобни индивиди е предател.За мен винаги е било особено болно да гледам как велики спортисти влизайки в политиката се превръщат в отвратителни карикатури. Лошо е когато човек не може да намери мястото си в живота, но по-лошо е когато си мисли, че на всяко място е номер едно.
19
6
 
23
 
! Отговори
силен шахматист преди 9 години
гари кимович явно загуби способността си да предвижда няколко хода напред отдавна попадна в загубена позиция вече и второразрядник може да го матира прави му чест че го признава ха ха ха
18
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KASPAROV E GRAGDANIN NA REPUBLIKA HARVATSKA,NO SEGA IMA I AMERIKANSKI PASPORT.VSICKO TOVA E NAPRAVIL ZADA SE ZASHTITA OT PUTIN.
17
7
 
30
 
! Отговори
Byzantine преди 9 години
Понеже Гари живее в САЩ , ще е по - добре да се загрижи първо за тях и да попита защо полицията се военнизира и защо армията вече има полицейски правомощия , също така да накара Обама да даде по - смислено обяснение за концлагерите на ФЕМА пълни с милиони пластмасови ковчези. Докато има конгресмени като Рон Пол има надежда САЩ да станат нормална държава , а не полицейско-тоталитарна държава .
16
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каспаров един от хранениците на соцкомунизма!!!! И той дето смъкна толкова много и СССР го направи човек, иначе още щеше да живее по дърветата започнал да плюе! Всички, които се научиха да крадат от СССР сега са опозиция и мразят Путин защото им затвори кранчетата и възстанови държавността! Иначе американците ще я възстановят, но когато елиминират Русия, а отрепките тогава пак ще ги изритат, както у нас и в Украйна!
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До zeusКазал е, че кой както я нареди
14
4
 
27
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Сега ще е хубаво да напишете и какво е казал Збигнев Бжежински относно убийството.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До zeusДА КАЖЕМ, ЧЕ ПОВЕЧЕТО СЕ МИСЛЯТ ЗА ПО-ХИТРИ ОТКОЛКОТО РЕАЛНО СА.
12
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПУТИН КВО Е ВИНОВЕН, ЧЕ ВАШИТЕ ОТ ЖЕНИ НЕ ИМ ОСТАВА ВРЕМЕ ЗА ПОЛИТИКА?
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мда, Лавров вече си говори с Кери директно, не ще вашите посредници. Има от какво да изпадате в отчаяние. И тук Моня нещо го непризнават вече.
10
0
 
22
 
! Отговори
zeus преди 9 години
До Анонимен 10Те повечето евреи са си умни, още повече хитри, ако не си разбрал от честен труд богат не се става обаче ;)
9
13
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
И аз съм песимист за опозицията в България, която откровено казано, не е точно българска опозиция.
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
I TOZI E GOTOV ZA RAZSTREL-POSLE CERVEI--BRAVO PUTIN.VSCKI PREDATELI SI ZASLUGAVAT PATRONA BEZPLATNO.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОЧЕВИДНО В РУСИЯ ИМА УМНИ И РАБОТЛИВИ ЕВРЕИ И ТЕ ЗАБОГАТЯВАТ. ДРУГИТЕ САМО МРЪНКАТ.
6
0
 
15
 
! Отговори
Чикист преди 9 години
Гари Каспаров (стана), а Вайнштейн беше, доста авторитетно така гледам се е изказал. :))