Въоръжаването на Украйна би засилило натиска над Путин

САЩ: Страната иска "нещо, което може да спре руски танк"
4 мар 2015 07:50, Анисия Иванова
200
Въоръжаването на Украйна би засилило натиска над Путин
Командващият американските сухопътни сили в Европа ген. Бен Ходжес. Снимка БТА

Няма очакване, че Украйна би могла да постигне военна победа над Русия, ако бъде снабдена с американски оръжия, но те биха  могли да "добавят мускули" на дипломатическите усилия, заяви в Берлин командващият американските сухопътни сили в Европа ген. Бен Ходжес, цитиран от Асошиейтед прес.

Макар да подчерта, че САЩ продължават да търсят дипломатическо решение на кризата, Ходжес заяви, че подпомагането на Украйна с оръжие би увеличило вътрешния натиск над президента Владимир Путин. 

"Когато майките започнат да виждат синовете си да се връщат мъртви у дома, когато тази цената се вдигне, вътрешната подкрепа започва да се свива", каза той.

Правителството на Обама все още обмисля дали да достави смъртоносни оръжия на Украйна, опасявайки се, че подобна стъпка може да насърчи Русия да ескалира намесата си там.

Ходжес не уточни какви оръжия биха могли да бъдат предложени, но по думите му Украйна иска разузнавателни, зенитни средства и "нещо, което може да спре руски танк". 

"Ако нямате нещо, което да даде мускули на дипломацията, на икономическия аспект /санкциите/, те няма да бъдат ефективни", каза Ходжес.

Според него Русия сега има 29 000 войници в Крим и 12 000 в Източна Украйна. По думите му засега отделни американски планове за обучаване на три украински батальона са отложени, докато се разбере дали прекратяването на огъня, договорено в Минск, ще бъде изпълнено изцяло.

Генералът съобщи, че като част от новите сили за бързо реагиране на НАТО в отговор на руските действия в Украйна, САЩ са решили да върнат в Европа бронирана бригада, раполагаща с 220 танка и бойни машини "Брадли".

Той препоръчва те да бъдат разположени в балтийските страни, Източна Европа и Германия, за да бъдат на разположение за бърза употреба при нужда. Препоръката още не е одобрена. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още по темата: украйнаСАЩвъоръжаване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
13
 
! Отговори
zeus преди 9 години
До Анонимен 18Евтини, колко да са евтини, 100 000 долара парчето, най-скъпата ПТУР е Джавелинката. Обсега е 2500 метра, 10 км. си ги сънувал някъде.
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и защо доставка на оръжия?вие изключихте ли рашаните от SWIFT,дръпнахте ли им шалтера от нета,тотално търговско ембарго зачукахте ли им и визова спирачка.Това като не ги вразуми тогава оръжията бре.Цялата трагедия е от пустата му алчност.И руска и западна.
12
5
 
38
 
! Отговори
Путин преди 9 години
Мисля, че е време да финансираме една цветна революция в Тексас
11
8
 
35
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Както става ясно от други сайтове САЩ ще разположат окупационни войски на наша територия, подигравка с българите веднага след националния ни празник. Пуснеш ли веднъж американския ботуш е много трудно да го изгониш, справка Германия.
10
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Рони Рейгън"Бати жената...
9
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най ефективни и евтини са противотанковите ракети джавелин. нашият континкент в Афганистан имаше такива монтирани на хамърите. комплект е 4 ракети,75 кг,обсег 10 км,лазерно и инфрачервено насочване,пробива 80 мм броня.украйна има нужда точно от това.
8
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ти ... майката, американско ***. Много ти харесва с чужда пита помен да правиш, гнусен провокатор. Сигурно и се възбуждаш, гледайки един и същ народ да се избива помежду си заради американските интереси, извратеняк долен. Мечтай си ти за руски синове в ковчези, служительо на смъртта. Само че този, който пръв ще понесе вътрешния натиск от ковчезите, ще бъде вашето протеже Посеренко.
7
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТРАНДЖАТА--а аз да ти дам няколко примера за краварите,макар че са обурудвани със всичко--Виетнам,Афганистан,Ирак,Корея и т.н. А супер невидимият им самолет,селяните в Сърбия го свялиха с лопатите,докато си копаеха картофите......А да ти напомня какъв бой ядоха натовците от двама алкохолици в селската кръчма.....
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Седемнадесетият руски, бял, хуманитарен конвой пресече границата. Предполагам, че в камазите ще има и изненади за жените на Донбас по случай 8-ми Март.
5
11
 
23
 
! Отговори
Спец преди 9 години
и "нещо, което може да спре руски танк" - няма такова нещо, коетоможе да ги спре. Само Вова може да спре руските танкове.
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ETO KADE SHTE OTIDAT PARITE OT ZAEMA,ZA PODTAGKA NA AMERIKANSKITE VOENNI SILI.
3
7
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До тттттттттттВойната в Украйна ще спре, когато Кабаева влезе в ролята... - на Дорицкая...
2
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе вие не научихте историята! Не разбрахте ли, че руснака какъвто и да е, дори понякога ***, за война и пиене не може да го бАрнете!! Който е тръгнал да се надпива с руснак знае за какво става въпрос. Който е тръгнал да воюва с Русия също знае за какво става въпрос. Саакашвили така им се дъхаше 2008-***, когато получи радар 36д6 и какво стана? Руснаците му пуснаха Су-34 и на 3тия ден грузинското ПВО беше отключено. Така че не се надъхвайте, и не ни завличайте във война!!
1
10
 
38
 
! Отговори
ттттттттттт преди 9 години
Войната в Украйна ще спре,когато Посиренко увисне на Майдана....