Русия очаква в ЕС да вземе връх здравият разум

Нормалните отношения са от общ интерес, смята Лавров
10 мар 2015 13:00,
139
Русия очаква в ЕС да вземе връх здравият разум
Сергей Лавров Снимка: БТА

Руската федерация очаква в Европейския съюз да вземе връх здравият разум, тъй като нормализирането на двустранните отношения отговаря на интересите както на Русия, така и на ЕС, заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

В началото на разговорите си в Москва със своя испански колега Хосе Мануел Гарсия Маргальо Лавров приветства "премерената позиция на Испания, в едни нелеки времена, за отказ от безкрайната санкционна инерция". Той изрази увереност, "че в крайна сметка здравият разум ще надделее, тъй като нормализирането на сътрудничеството отговаря на интересите на народите на Русия и ЕС".

В същото време Лавров подчерта след срещата си с Маргальо, че "засилването на военната активност край руските граници не помага за възстановяването на доверието в Евроатлантика". "Убедени сме, че проблемите трябва да бъдат решавани чрез равноправен и взаимноуважителен диалог", отбеляза той.

Руският външен министър призова за изпълняване без изключения на споразуменията от Минск за уреждане на конфликта в Украйна. Той обвини украинските власти в Киев, че не спазват договореностите, и иронично призова САЩ и ЕС да им наложат санкции.

Лавров и Маргальо се съгласиха, че няма военен изход от украинската криза и че е необходим политически диалог. По повод западните критики във връзка с Украйна, руският външен министър увери, че страната му не е била обвързана от Будапещенския меморандум да приема действията на украинските радикали, които, по думите му, са подкопали суверенитета на тази държава. Лавров освен това призова Запада да обръща внимание на бомбардировките в бивша Югославия, едностранното обявяване на независимост на Косово без какъвто и да било референдум, нападението срещу Ирак под измислен предлог и злоупотребата с мандата на Съвета за сигурност на ООН за Либия, а не само на руската анексия на Крим.

"Очевидно отношенията между РФ и ЕС не преживяват най-добрия си момент", призна испанският външен министър и отчете спора по повод Украйна. Той призова да бъдат взети предвид интересите на Русия що се отнася до споразумението за асоцииране на бившата съветска република с Европейския съюз.

Възстановяването на Украйна без участието на Руската федерация е невъзможно, подчерта Маргальо, цитиран от ТАСС. Той отчете, че споразуменията от беларуската столица се спазват, и заключи, че няма основания за разширяване на санкциите срещу Русия.

Испанският външен министър призна, че икономиката на страната му, особено селскостопанският сектор, понася сериозни щети от антируските санкции.

Посещението на испанския външен министър в Москва е рядко за западен държавник след началото на украинската криза. През последната година отношенията между Русия и Запада са в най-ниската си точка след края на Студената война.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Андрешко преди 9 години
Русия винаги е била и винаги ще бъде част от Европа.И още нещо - ако трябва да избирам, бих предпочел да съм ловец в Руската тайга, пред това, да съм роб в някой мегаполис.
76
1
 
8
 
! Отговори
Много лоши новини преди 9 години
Не може да има здрав разум, където няма разум.
75
3
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До СПРАВЕДЛИВВсичко това купено с рубли...
74
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин - тумор и убиец!
73
13
 
3
 
! Отговори
Го4о преди 9 години
Здравия разум не може да вземе връх, когато насреща стои ЛУДИЯ ПУТИН, който казва, че за една седмица руските войски можели да стигнат чак до Брюксел!?!?!? Путин е луд за бесене!
72
0
 
4
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ДО 55 МОЛЯ НЕ МИ ПОЛЗВАЙ ИМЕТО ЗА КОМЕНТАРИ. ИЗКААЗВАНЕТО НЕ Е МОЕ. НЕ ПОЛЗВАЙ ЧУЖДО ИМЕ ЯСНО ЛИ ТИ Е.
71
0
 
2
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ДО 55 МОЛЯ НЕ МИ ПОЗВАЙ ПСЕВДОНИМА. КОМЕНТАРА НЕ Е МОЙ. НЕ СИ СЛУЖИ С ЧУЖДО ИМЕ ЯСНО ЛИ ТИ Е.
70
5
 
10
 
! Отговори
коци преди 9 години
Интересно,ако РУСИЯ вземе че ни отцепи напълно,тогава какво ще пишете,че пак тя е винона,а ?*** ! Направете си първо сметката ! Междо другото,тя съвсем спокойна си може без нас,защото си има всичко !
69
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормалните отношения с кремълската клика са - повече санкции !
68
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до СПРАВЕДЛИВ-ИЗВИНЯВАЙ ТИ ХОДИШ ЛИ НА РАБОТА,ЗАЩОТО ВСЕКИ ДЕН ДЕНОНОЩНО ПИШЕШ В ТОЗИ САЙТ. И ТО ЕДНО И СЪЩО.............ПЕНСИОНЕР ЛИ СТЕ ИЛИ БЕЗРАБОТЕН ИЛИ ПЪК ТОВА РАБОТИШ/***/
67
4
 
15
 
! Отговори
NOI преди 9 години
КОГАТО ГОСПОД РЕШИ ДА НАКАЖЕ НЯКОГО ПЪРВО МУ ВЗЕМА АКЪЛА. ЗА ЖАЛОСТ Е ЗАПОЧНАЛ С ЕВРОПА !
66
7
 
5
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
"Русия очаква в ЕС да вземе връх здравият разум"Хе-хе-хе а пъв в ЕС-то чакат в Русия да надделее здравият разум :-)
65
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нагла и безскрупулна, това е руската политика..
64
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крим става руски в края на 18 век, но голяма част от полуострова остава извън котрола на руснаците, дефакто Рсуката империя налага своя пълен контрол върху Крим едва през 2-та половина на 19 век, като руснаците основно са живеели в крайбрежните градове, във вътршноста на п-ва почти не са имали присъствие, според преброяването от 1897 г в Крим живеят 180 хил руснаци, което е около 30 %, което е завишена цифра,защото имперската статистика е записвала като руснаци всички православни християни
63
18
 
5
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Рашките май още дълго ще си дъвчат цевите на автоматите. Да им е сладко, следват кубинките и партенките :)
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СПРАВЕДЛИВРеакторите от тип РБМК са разработени след първите реактори от тип ВВЕР и до инцидента в Чернобил са смятани за един от най-надеждните типове реактори строени на територията на СССР.
61
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия трябва да преустанови износа на сурвини към европа и сащ и да снабдява с тези сурвини КИТаи за да расте Китаиската икономика също да се ограничат европеиските и сащ продукти на руският пазар до 0%
60
13
 
5
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
цигaнинa лaвров се нaдявa мухaхaхaхa Европa е ВЕЛИКA СИЛA, МAРШ НA москaлия ето товa е отговорa нa НAТО, СAЩ и Европa!
59
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СПРАВЕДЛИВ "Векове наред Крим е родина на номадски народи от Централна Азия. Татарите, които и днес живеят тук са дали и името "Крим", което означава "крепост". Всичко се променя през 1783 година, когато Екатерина Велика анексира полуострова "
58
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е получила от Украйна нейния ядрен арсенал с гаранцията, че ще защитава териториалната цялост на страната.