Руските власти спряха кримска татарска телевизия

Били против анексирането, обвинили ги в екстремизъм
28 мар 2015 08:55,
380
Руските власти спряха кримска татарска телевизия
Снимка: Reuters, архив

Кримската татарска телевизия АТР обяви днес, че спира работа след месеци на натиск от страна на руските власти, предаде Франс прес. АТР представлява преди всичко мюсюлманското татарско малцинство, което се противопостави на анексирането на острова от Русия, отбелязва агенцията.

През септември телевизия АТР беше обвинена в екстремизъм. Местното министерство на вътрешните работи заяви, че има данни, че тя "подхранва нарочно сред кримските татари чувство на недоверие към властите".

Веригата АТР спира излъчването на 1 април. "Изпратихме искане за акредитация четири пъти, но всеки път беше отхвърляна" от руският орган за наблюдение на медиите, заяви пред АФП генералната директорка Елзара Ислямова.

АТР има три филиала, две радиостанции и телевизия за деца. Те рискуват да бъдат обвинени в незаконна дейност, ако продължат да работят без разрешение. Ислямова уточни, че рискът включва не само глоба от половин милион рубли (8000 евро), но и конфискация на материалите на медиите.

Независимия канал беше основан през 2005 година и се опасява да не бъде затворен от анексирането на Крим от Русия през март 2014 година. В края на януари около петдесет въоръжени полицаи извършиха обиск в медията, за да конфискуват запис на протестите против присъединяването към Русия на 26 февруари 2014 г. в Симферопол, при които се стигна до сблъсъци. Малко след протеста руските специални части поеха контрола над полуострова.

Москва анексира Крим след референдум, на който 97 на сто от гласувалите според Кремъл са се обявили за присъединяване към Русия. Повечето от 300-те хиляди кримски татари, представляващи около 12 на сто от населението на полуострова, бойкотираха гласуването.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


380
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
4
 
! Отговори
режисьор преди 9 години
Браво, те да не са като нашите наведени и да разрешават новини по БНТ, на "майчин " език...А Турция ще пусне ли новини за българите там...ха познайте ще стане ли това, и кога ?
90
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тусия е най големият окупатор .През 1944 масово започва чистка на българският елит Този елит който щеше да гради България, този елит който беше от поколения индустриалци !Това е най голямото зло извършено срещу България от руският окупаторски ботуш !!!! Те избиха БЪДЕЩЕТО на страната ни !!!
89
6
 
3
 
! Отговори
до 137 преди 9 години
"как така референдума в Косово е законен, а в Крим не бил законен?"-няма никаква база за сравнение. Косово се отделя от сърбите които извършват геноцид, а Крим е присъединена от държава която извършва геноцид.В Крим руснаците са от 200г гости.Никога преди това не е бил руски и кримските татари са избити и изселени в Сибир.Косово е признато от 146 държави.Крим от нито една.РУСИЯ ВИНАГИ ОСВОБОЖДАВА ДЪРЖАВИ ОТ СОБСТВЕНОТО ИМ НАСЕЛЕНИЕ
88
1
 
5
 
! Отговори
Ххааха преди 9 години
Одисей,колко си мазен-преди комсомолец,сега евро-атлантик---Точно затова ви намразиха хората вас--защото сте бояджии....
87
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ukrainec-------по вероломно и долно от запалването на живи хора --НЯМА....А избиването на мирни хора с фосфорни и касетъчни бомби КАКВО Е???? ето затова и Крим се присъедини към Русия.Затова и Донбас иска независимост.ЗАТОВА и Закарпатска област вече иска референдум за отделяне от Украйна....защото сте душмани и долни убийци......
86
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как така референдума в Косово е законен, а в Крим не бил законен?
85
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
що тук не дават един руски филм. само американски тьпотии
84
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна е фалирала държава. Украйна никога няма да бъде член нито *** ЕС нито на НАТО
83
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците издигнаха паметник в София на убийците американци които в края на втората световна война избиха хиляди българи - жени и деца като бомбардираха цивилни обекти в София.
82
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Превратаджиите в Киев започнаха прочистване на руското население в Крим. Крим се присъедини към Русия единодушн по-волята на кримския народ с най-демократичната процедура - референдум.
81
2
 
1
 
! Отговори
777 преди 9 години
Възродителен Процес не е умрял
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я стига сте говорили на кой какво му скимне-има филм в който описано всичко по часове и дни .Който иска да си го гледа и да си прави изводите
79
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никакво фонтанче няма да бъде строено на мястото на Руски паметник. Никой няма да посмее да пипа Руски паметник, това са бълнувания на изперкалита русофоби.
78
12
 
4
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Анонимен------------------Крим беше вероломно нападнат и окупиран от руските специални части както винаги правят руснаците -в гръб.След това населението беше подложено на сплашване с насочени автомати и дула на танкове и когато сметнаха че са го наплашили достатъчно,руските агресори организираха насилствен" референдум" по сталински-който гласува за Украина-отива в Сибир.
77
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крим никога не е бил окупиран от руски спец части. Киевската фашистка хунта която дойде с преврат организиран от САЩ започна геноцид над руското неселение в Крим. Кримският народ се присъедини към Русие с референдум. Има филм за това в ютюб - "Крым. Путь на Родину"
76
8
 
3
 
! Отговори
******************** преди 9 години
Това е чист Възродителен Процес за Татарско-мюслуманското малцинство , България помни този КГБ - Модел
75
1
 
1
 
! Отговори
Дрон преди 9 години
До Анонимен 100Мислиш ти! Остави се от тази несвойствена за тебе дейност.
74
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крим никога не е бил анексиран. Крим се присъедини към Русив с рефереднум в съответствие с международното право.
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За всичко е виновна Мария Шарапова. Гришо трябва да се обяви за национален изменник. Не може целия български народ да се бори за демокрация под ръоводството на друтгаря Плевнелиевнов, а той да такова, тоест да заобикавя ембаргоно на руската стока.
72
4
 
3
 
! Отговори
FBI преди 9 години
Този Метод като че ли вече е използван в България , става ясно от къде идва Проект Възродителен Процес в България 1984 година по това време беше забранено да се говори определен език , вестници , радио и.т.н