Руските власти спряха кримска татарска телевизия

Били против анексирането, обвинили ги в екстремизъм
28 мар 2015 08:55,
380
Руските власти спряха кримска татарска телевизия
Снимка: Reuters, архив

Кримската татарска телевизия АТР обяви днес, че спира работа след месеци на натиск от страна на руските власти, предаде Франс прес. АТР представлява преди всичко мюсюлманското татарско малцинство, което се противопостави на анексирането на острова от Русия, отбелязва агенцията.

През септември телевизия АТР беше обвинена в екстремизъм. Местното министерство на вътрешните работи заяви, че има данни, че тя "подхранва нарочно сред кримските татари чувство на недоверие към властите".

Веригата АТР спира излъчването на 1 април. "Изпратихме искане за акредитация четири пъти, но всеки път беше отхвърляна" от руският орган за наблюдение на медиите, заяви пред АФП генералната директорка Елзара Ислямова.

АТР има три филиала, две радиостанции и телевизия за деца. Те рискуват да бъдат обвинени в незаконна дейност, ако продължат да работят без разрешение. Ислямова уточни, че рискът включва не само глоба от половин милион рубли (8000 евро), но и конфискация на материалите на медиите.

Независимия канал беше основан през 2005 година и се опасява да не бъде затворен от анексирането на Крим от Русия през март 2014 година. В края на януари около петдесет въоръжени полицаи извършиха обиск в медията, за да конфискуват запис на протестите против присъединяването към Русия на 26 февруари 2014 г. в Симферопол, при които се стигна до сблъсъци. Малко след протеста руските специални части поеха контрола над полуострова.

Москва анексира Крим след референдум, на който 97 на сто от гласувалите според Кремъл са се обявили за присъединяване към Русия. Повечето от 300-те хиляди кримски татари, представляващи около 12 на сто от населението на полуострова, бойкотираха гласуването.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


380
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо ли в Крим спират АТР(независимата телевизия на татарското малцинство),а примерно във Франция,Великобритания,САЩ изобщо няма независими телевизии на арабските и африканските,пакистанските,индийските,мексиканските и афроамериканските малцинства съответно в тези страни?
10
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"В Украйна пък спряха 20 руски телевизии."В Украйна имаше защо да ги спират. А сега няма защо.
9
4
 
10
 
! Отговори
Иванчо преди 9 години
До 5 : не двойни стандарти , а просто спазват Стандарта! С голямо С. А той е, неговото име е... Батюшка Путин.
8
11
 
12
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Тия за какви се мислят!?Това да не им е Ислямска държава....
7
17
 
16
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Браво на Русия,така се управлява и пази една държава! А не като при нас,геноцид на народа и права на криминалните престъпници,на чуждоземски племена,на предатели(знаете ги кои са) и на казино играчите и ***-масони!....
6
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Украйна пък спряха 20 руски телевизии.
5
27
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво стана сега? На скапаните рускоговорящи в Украйна им били забранили да говорят на руски в държавна администрация и заради това изпищяха, че и война направиха. А сега на едни мирни хора им спират телевизията, забраняват им да общуват помежду си, въпреки че дойдоха неканени в тяхната собствена земя.Двойни стандарти спазва Русия!!!
4
4
 
18
 
! Отговори
123 преди 9 години
От кога Крим стана остров?????
3
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОВА НЕ Е ВЪЗМОЖНО, РУСКИТЕ ВЛАСТИ СА НАЙ-МИРОЛЮБИВИ, НАЙ-ДЕМОКРАТИЧНИ, НАЙ-СПРАВЕДЛИВИТЕ ВЛАСТИ В СВЕТА. ЯВНО СТАВА ВЪПРОС НА АМЕРИКАНСКА ПРОВОКАЦИЯ. ЗАПОМНЕТЕ - РУСНАЦИТЕ УБИВАТ ПО-ЧОВЕШКИ ПРИЯТНО И КРАСИВО. АМЕРИКАНЦИТЕ И НАТОВЦИТЕ СА ИСТИНСКИ УБИЙЦИ И ФАШИСТИ.
2
23
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комплексираната джуджи е доказала че може само да руши. Нищо полезно не е сътворила до сега освен позьорство и комплексарщина.
1
20
 
16
 
! Отговори
ЕвроГеец: преди 9 години
Санкции, санкции, санкции!