Руските власти спряха кримска татарска телевизия

Били против анексирането, обвинили ги в екстремизъм
28 мар 2015 08:55,
380
Руските власти спряха кримска татарска телевизия
Снимка: Reuters, архив

Кримската татарска телевизия АТР обяви днес, че спира работа след месеци на натиск от страна на руските власти, предаде Франс прес. АТР представлява преди всичко мюсюлманското татарско малцинство, което се противопостави на анексирането на острова от Русия, отбелязва агенцията.

През септември телевизия АТР беше обвинена в екстремизъм. Местното министерство на вътрешните работи заяви, че има данни, че тя "подхранва нарочно сред кримските татари чувство на недоверие към властите".

Веригата АТР спира излъчването на 1 април. "Изпратихме искане за акредитация четири пъти, но всеки път беше отхвърляна" от руският орган за наблюдение на медиите, заяви пред АФП генералната директорка Елзара Ислямова.

АТР има три филиала, две радиостанции и телевизия за деца. Те рискуват да бъдат обвинени в незаконна дейност, ако продължат да работят без разрешение. Ислямова уточни, че рискът включва не само глоба от половин милион рубли (8000 евро), но и конфискация на материалите на медиите.

Независимия канал беше основан през 2005 година и се опасява да не бъде затворен от анексирането на Крим от Русия през март 2014 година. В края на януари около петдесет въоръжени полицаи извършиха обиск в медията, за да конфискуват запис на протестите против присъединяването към Русия на 26 февруари 2014 г. в Симферопол, при които се стигна до сблъсъци. Малко след протеста руските специални части поеха контрола над полуострова.

Москва анексира Крим след референдум, на който 97 на сто от гласувалите според Кремъл са се обявили за присъединяване към Русия. Повечето от 300-те хиляди кримски татари, представляващи около 12 на сто от населението на полуострова, бойкотираха гласуването.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


380
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
3
 
2
 
! Отговори
украинец преди 9 години
СССР съсипа наченките на българската високотехнологична промишленост и наложи примитивна енерго- и материалоемка тежка индустрия, унищожаваща околната среда Веднага след нахлуването в България на окупационните съветски войски биват разграбени най-проспериращите около 50 българско-германски предприятия, обявени за съветски военни трофеи. След това България е принудена, според мирния договор от Париж, да възстанови производствения процес в тях, но като предаде немското дялово участие на СССР.
110
5
 
8
 
! Отговори
украинец преди 9 години
"Значи с Косово всичко е наред, референдума напълно законен, но за Крим е назаконен, така ли?"В Косово бяха избити стотици албанци,а в Крим бяха сритани няколко *** дето викаха :"Путин вкарай войска".Няма даже и една утепана *** !
109
7
 
3
 
! Отговори
до Одисей преди 9 години
Прав си--няма по големи предатели на България от бившите комсомолци като теб..
108
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руската окупация е най голямото зло което може да се случи !! Сега нещата се повтарят с Украйна , взеха им индустриалната част и ще ги оглозгат до кокъл, наричат ги "фашисти", !! РУСКАТА *** Е КАТО ЧУМА ЗА СВЕТА ! В БЪЛГАРИЯ СА ИЗБИЛИ НАД 300 ХИЛ. СЛАВЯНИ И СА ИМ РАЗГРАБИЛИ ФАБРИКИ И ЗАВОДИ !!!РУСНАЦИТЕ ОСВОБОЖДАВАТ ТРАЙНО, ЗАЛИЧАВАТ НАРОДИ !!
107
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До украинец--да..да то и фосфорните бомби и избитите деца и старци...и прегазеното оня ден дете е дело на КГБ....бах и наглия тип си--те затова ви намрази цял свят
106
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само Дето в Косово е най-голямата военна база на фашагите където обучават терористи!Справка чичо Гугъл!'Оди сей лъжи другаде
105
1
 
5
 
! Отговори
ТЮРК преди 9 години
ВИЕ, така си говорите, все едно Крим е на друга планета,но ако не знаете, да ви кажа, чеВ БЪЛГАРИЯ също има десетки хиляди татари!После не се чудете, защо никой не ви иска даже и в родината,само-изолирате се !
104
3
 
3
 
! Отговори
Татарите преди 9 години
Татарите са смес от монголоидна раса,тюркски и индо-азиатски племена.Голямо влияние на генофонда оказват съюзът им с Чингиз хан,при който са се измешали със всички племена и народи,които са били в империята на Чингиз хан.До това време,нашите предци-Българите са били далече от там,и генът ни,няма нищо общо с сегашните татари.Те чсе различават много силно от нас по бит и манталитет,по култура и традиции и най-вече по обрядите,които са коренно различни.
103
7
 
3
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен-----------Опечените в Одеса не бяха хора,а агенти на КГБФСБ пратени от джуджето за да подпалят конфликт като в Донбас.
102
2
 
2
 
! Отговори
До украинец-а: преди 9 години
Малко са "избили"!
101
6
 
3
 
! Отговори
украинец преди 9 години
Избитите от извергите русофили българи след 9 септември са :----над 5000 -елит избит от "народния съд"----над 30 000 -учители,адвокати,свещенници-без съд и присъда и без обяснения----35000--войници пратени на вече завършила почти воина за кефа на Сталин
100
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на Русия. Де и нашите да имаха смелост да спрат турските новини и предавания.
99
2
 
7
 
! Отговори
До Оди Сей преди 9 години
А Майдана чие мероприятие е другарЮ *** . От кое посолство стреляха снайперистите и по Беркутавците и в гърбовете на протестиращите. Напразно се напъваш да обясниш необяснимото.Ако имаш нещо в главата си не се хващай на пропангата нито на Вашингтон нито на Кремъл.Просто виж нещата по няколко медии ,по възможност и западни и руски и украински.После си прави изводите сам .Иначе ставаш смешен-целия свят видя кой подпали ония хора в Одеса ,само на теб ти се привижда Путин навсякъде
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До патриот-------ти виждал ли си татарин? Гарантирам ти,че ако малко поне общуваш с тях--никога няма повече да пишеш такива простотии тук....
97
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до циника Точно този елит !! Точно този елит на който болшевиките откраднаха фабрики и заводи!Точно този елит !!
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След 09.09.1944 са избити такива като Галеви,Костов, моделът кой!'Оди сей лъжи другаде
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОДИСЕЙ 1 е комсомолец--сам си е признавал тук.А сега се прави на демократ--вижте всички как се обръщат лапачите.Знайте че такива като него са най-опасни--за стотинки продават Родината си.
94
4
 
6
 
! Отговори
патриот преди 9 години
Добре че сме в НАТО и ЕС иначе щеше да последваме съдбата на Волжка България и Крим(татари "българи).. Гените са много близки, има известно раздалечаване по някой показатели, но това е нормално при отделно съществуване дълги години:Българи H - 38 %, U - 20 %, К - 13 %, J - 10 %, T - 6.5 %Чуваши H - 31 %, U - 22 %, К- 11%, J - 5.5 %, Т - 3.6 %Татари H - 34 %, U - 19.1%, К - 4.8 %, J - 7.1 %, Т - 4.8 %
93
2
 
5
 
! Отговори
до Одисей преди 9 години
Ти свети ли им бе--че знаеш че е заповед на Москва??? *** и кауна си.....
92
4
 
1
 
! Отговори
Айдахо преди 9 години
В ЕС дори и малцинствата имат нормалните човешки права за живот, а когато един човек живее спокойно няма защо да се навдига срещу каквото и да е. Но в мадър Раша дори и руснака живее с наложени правила и комунистическа диктатура! И сега украйнците били виновни, че искат да живеят като свободни хора. Откъде-накъде Русия ще казва как да живеят хората в суверенни държави? И запомнете- не само Русия има ядрено оръжие!