Отчаяният гръцки ход в Русия

Ципрас отиде да се моли за пари, но Москва не му повярва
12 апр 2015 21:42,
330
Отчаяният гръцки ход в Русия
Срещата в Москва. Снимка, архив: БТА

Минаха 5 години, откакто гръцки премиер беше на визита в Москва в търсене на финансова помощ. Папандреу поиска руски пари, но получи препоръка да се обърне към МВФ от тогавашния президент Дмитрий Медведев.

Преди да отлети от Атина в посока Москва, настоящият гръцки премиер уверяваше, че няма да иска пари от Владимир Путин, въпреки че Гърция е в далеч по-лошо състояние в сравнение с 2010-та. Но дори и да е искал, не получи нищо повече от размяна на любезности и обещания за “подновяваване и съживяване” на взаимоотношенията между двете страни, обобщава сп. “Икономист”.

Ципрас приветства идеята руски газопровод да минава през гръцка територия и за пореден път разкритикува ЕС за налаганите срещу Русия санкции заради украинската криза. Путин пък подчерта, че не смята да използва топлата връзка с Гърция за разединяване на Обединена Европа.

За редица анализатори в Гърция визитата на Ципрас в Москва е поредният популистки ход на новото гръцкото правителство, оглавено от крайнолявата му партията. Подобни прояви са с цел задържане на високия рейтинг на одобрение, натрупан непосредствено след изборите, въпреки че безработицата отново се покачва, банките замразиха даването на кредити и Гърция пак е в рецесия.

За Путин подновяването на приятелските отношения с Гърция е с основна цел енергийна сделка. “Нищо не се е променило особено от началото на 21-ви век”, коментира бивш енергиен министър по повод желанието на руския лидер за превръщане на Гърция в една от основните точки по линията на газопровода “Южен поток”. 

“Икономист” посочва, че “Южен поток” е бил спрян след натиск от ЕС върху България. И сега Гърция може да се присъедини към друг мащабен проект на Москва за доставки на газ за Европа – газопровод, който да минава през Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Унгария. Очевидно ролята на Атина в този проект е ключова.

Руски компании имат сериозен интерес и в придобиването на собственост върху гръцките държавни железници и пристанището в Солун в мащабна пакетна сделка. Първоначалната оферта обаче беше отхвърлена от гръцката агенция за приватизация при предишното правителство. Но опитите на Ципрас да се хареса на президента Путин може и да доведе до обрат в тази позиция на агенцията.

Интересен щрих е засиленият интерес на китайски компании към същите обекти. Дали премиерът е готов да отхвърли парите от Китай за сметка на парите от Русия в опит да получи стратегически партньор?

Визитата на Ципрас в Русия поуспокои най-крайната лява фракция в партията му. Именно представителите на тази фракция критикуват открито премиера за продължаващите преговори с ЕС и МВФ въпреки уверенията в предизборната кампания, че Гърция ще заеме твърда позиция в разговорите с кредиторите.

Популистките обещания обаче постепенно отстъпват място на реалността – топ приоритет на гръцкото правителство е отключването на нов транш от спасителния заем в размер на 7,2 милиарда евро за избягване на фалит.

Ципрас успя да договори отпускането на 458 милиона през април, но следващият пакет от 950 милиона, който трябва да пристигне през май, все още не е подсигурен.

Втори месец по ред финансовият министър се чуди как да събере достатъчно пари, за да бъдат платени пенсии и заплати в държавния сектор. На този фон мечтата на Ципрас за свежи (и много) руски пари възможно най-скоро изглежда точно това – една мечта. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още по темата: РусияГърциявизита
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
17
 
16
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Една Южна Корея, мъничка, в сравнение с Русия, държава ... е на светлинни години пред пияните руснаци!Нямат нито газ и нефт, нито полезни изкопаеми, а живеят страхотно, вкарват много милиони в образование и подобряване на живота на хората.Русия не вземе пример от тях, а вземат лош пример от Северна Корея!
60
23
 
21
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Никакви двигатели не купуват САЩ от Русия,особено пък за ракети, това е поредната лъжа на троловете.Надяват се, че хората не четат.Пияния руснак прави само оръжия и солена риба за водката.Водка и сельодка - това им е останало на чебурашките, да се напият и да спят по тревата...скотове.
59
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до иво измитото канче или от *** фондации"Не продава руските *** по света"преди месец американците сключиха сделка за 1 милиад долара за руски боклуциракетни двигатели-имало санкции аа ние едно кило домати неможем продаде ивко - заради такива като теб
58
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
алоууу негодници празници са стига сте плюлби по команда от сащ имаме 1 милион проблеми и нямат нищо общо с това упражнение за уплюване
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вижте ги тия от снимката как ви се смеят на коментарите
56
17
 
12
 
! Отговори
Иво преди 9 години
На Путин му се вдигал рейтинга ...добре, но само в Русия.Но това не обогатява руснаците.Не продава руските *** по света.Не сваля цената на водката.Не помага на Русия.И к'во като му е висок рейтинга между пияниците руснаци ?!
55
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия на снимката са луди.Гръцкия бедняк се моли на руския крадец за пари...- новия виц
54
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вяно бе, Шоп, руснаците са толкова долни, че пиеха одеколони !"Тройной одеколон" - този го пиеха за 3 глътки!И ми хвалите тези *** руснаците ли ?!
53
17
 
13
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Джуджето Путин не дава да го снимат от кръста надолу, за да не се виждат обувките му с високите токове :)))Опитва се да изглежда височък :)Горкия, иска да е висок и велик, а е дребосък и само пиянския народ на Русия си го харесва.Няма да го харесва, ама ще вдигне цената водката и чебурашките пак ще минат на одеколон!
52
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Любимият часовник на Путин бил от марката "Вашерон Константин"Цените им започват от 80 000 евро за брой.Простите мужици ядат вкиснал хляб и се наливат с водка, а Вожда носи супер скъп часовник :)
51
18
 
25
 
! Отговори
факт преди 9 години
Още от сутринта някакъв русофоб със замъглено от парцуцата съзнание драйфа антируски коментари! Колкото и да плюеш против Русия, тя е велика държава, а ти си джудже във всяко едно отношение!
50
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ципрас е поредния лъжлив грък.Ако не беше Европа и досега Гърция щеше да е страна на бедняци и овчари.Неблагодарно племе са гърцита, лъжци и крадци.Отишли за пари при руснака, ама и той гладен вече, чуди се неговите как да нахрани...
49
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците са много по-зле от нас във всяко отношение...Имат няколко лъскави града, а извън тях е мизерия и глад. Но те винаги са били зле.Нация от пияници- това не може да доведе до нищо добро!
48
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само квас и варени картошки заслужават простите руснаци, щом се възхищават на лилиПутин!
47
16
 
9
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Много скъпо ще платят руснаците за този Крим...Путин е глупаво джудже и обрича простия народ на още мизерия.Русия се нуждае от Европа, защото от там идват и парите и храната за жалките руски пияници!
46
2
 
16
 
! Отговори
фалит на Гърция преди 9 години
Какво толкова се възхищавате на Ципрас - много обеща /излъга/, но нищо не прави! Той е типичен пример за поговорката: едно е да искаш, друго е да можеш, а четвърто и пето да го напрвиш! Ципрас може и да е искал да направи нещо, но няма капацитета да го направи и остави гърците излъгани. Но подозирам и варианта, че той умишлено излъга, за да се докопа до властта. ЕС вероятно няма да остави Гърция да фалира, но стандартът на гърците през следващите 30 г. ще върви надолу!
45
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не бяха Меркел и Оланд руската *** щеше да е разпокъсана . Не подценявайте Европа, тя е водила стотици войни и знае как да разделя,друг е въпроса дали го иска.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Византийците ще искат пари от кой ли не, обаче Путин не е толкова улав да налива в алчните гърла на гърците, както ЕС. Сега грижата на Путин, е че бате Кастро ще става американец. Брат му нарече Обамата честен човек.
43
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проституирате ли ***?! Утре ще ви плащат във виетнамски донги,но за вас няма значение,важното е да ви е вътре !
42
11
 
17
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Ципрас не е молил Русия за пари. Това е лъжа !Ципрас отиде при Путин, за да покаже на западните бюрократи алтернативата за Гърция.Ципрас, Виктор Орбан и няколко други лидери на по-малки държави в ЕС успешно лавират между ЕС и Русия извличайки максимална полза за своите държави.Единствено евроидиотите в България като най-верни слуги на Новия световен ред повтарят в транс, че ЕС нямал алтернатива.Разбира се всичко на този свят има алтернатива. И в много случаи тя е по-добра от статуквото днес.