Отчаяният гръцки ход в Русия

Ципрас отиде да се моли за пари, но Москва не му повярва
12 апр 2015 21:42,
330
Отчаяният гръцки ход в Русия
Срещата в Москва. Снимка, архив: БТА

Минаха 5 години, откакто гръцки премиер беше на визита в Москва в търсене на финансова помощ. Папандреу поиска руски пари, но получи препоръка да се обърне към МВФ от тогавашния президент Дмитрий Медведев.

Преди да отлети от Атина в посока Москва, настоящият гръцки премиер уверяваше, че няма да иска пари от Владимир Путин, въпреки че Гърция е в далеч по-лошо състояние в сравнение с 2010-та. Но дори и да е искал, не получи нищо повече от размяна на любезности и обещания за “подновяваване и съживяване” на взаимоотношенията между двете страни, обобщава сп. “Икономист”.

Ципрас приветства идеята руски газопровод да минава през гръцка територия и за пореден път разкритикува ЕС за налаганите срещу Русия санкции заради украинската криза. Путин пък подчерта, че не смята да използва топлата връзка с Гърция за разединяване на Обединена Европа.

За редица анализатори в Гърция визитата на Ципрас в Москва е поредният популистки ход на новото гръцкото правителство, оглавено от крайнолявата му партията. Подобни прояви са с цел задържане на високия рейтинг на одобрение, натрупан непосредствено след изборите, въпреки че безработицата отново се покачва, банките замразиха даването на кредити и Гърция пак е в рецесия.

За Путин подновяването на приятелските отношения с Гърция е с основна цел енергийна сделка. “Нищо не се е променило особено от началото на 21-ви век”, коментира бивш енергиен министър по повод желанието на руския лидер за превръщане на Гърция в една от основните точки по линията на газопровода “Южен поток”. 

“Икономист” посочва, че “Южен поток” е бил спрян след натиск от ЕС върху България. И сега Гърция може да се присъедини към друг мащабен проект на Москва за доставки на газ за Европа – газопровод, който да минава през Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Унгария. Очевидно ролята на Атина в този проект е ключова.

Руски компании имат сериозен интерес и в придобиването на собственост върху гръцките държавни железници и пристанището в Солун в мащабна пакетна сделка. Първоначалната оферта обаче беше отхвърлена от гръцката агенция за приватизация при предишното правителство. Но опитите на Ципрас да се хареса на президента Путин може и да доведе до обрат в тази позиция на агенцията.

Интересен щрих е засиленият интерес на китайски компании към същите обекти. Дали премиерът е готов да отхвърли парите от Китай за сметка на парите от Русия в опит да получи стратегически партньор?

Визитата на Ципрас в Русия поуспокои най-крайната лява фракция в партията му. Именно представителите на тази фракция критикуват открито премиера за продължаващите преговори с ЕС и МВФ въпреки уверенията в предизборната кампания, че Гърция ще заеме твърда позиция в разговорите с кредиторите.

Популистките обещания обаче постепенно отстъпват място на реалността – топ приоритет на гръцкото правителство е отключването на нов транш от спасителния заем в размер на 7,2 милиарда евро за избягване на фалит.

Ципрас успя да договори отпускането на 458 милиона през април, но следващият пакет от 950 милиона, който трябва да пристигне през май, все още не е подсигурен.

Втори месец по ред финансовият министър се чуди как да събере достатъчно пари, за да бъдат платени пенсии и заплати в държавния сектор. На този фон мечтата на Ципрас за свежи (и много) руски пари възможно най-скоро изглежда точно това – една мечта. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още по темата: РусияГърциявизита
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Афторе,афторе"...!Продължително време си бил болен или си бягал от часовете в училище?Някакъв човек беше казал,че тъпанарите четат и коментират написаното,а умните разсъждават върху него и четат" и коментират "написаното между редовете"...За недообразованите и "умствено недоразвитите" важи формулата :"Както виждате-нищо не виждате,но защо не виждате,по-нататък ще видите"."Чети правилните А,Б,... те сляпото ОКАТО правят"...Иначе скоро и жена ти ще те изпъди от къщи!
40
1
 
3
 
! Отговори
Аз съм прост... преди 9 години
До РАДКоя година са въведени санкциите, долара за 30 рубли съм разменял далечната 2001!
39
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По добре се разкайте и издайте вербовчицине си от НПО-тата - така после народния съд поне няма да ви разстреля за антидържавна дейност, продажни *** сороски ***. Още не е късно да си върнете човешкия облик, *** жалки заблудени.
38
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти от небето ли падаш бе марамунгел? Не чете ли последните социологически изследвания на Галъп- Само 6 % от българите одобряват политиката на САШ спрямо Русия.
37
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти от небето ли падаш бе марамунгел? Не чете ли последните социологически изследвания на Галъп- Само 6 % от българите одобряват политиката на САШ спрямо Русия.
36
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Соропитеците, вие сте абсолютно безмозъчни същества и най-вероятно повечето сте от третия пол. Абе не разбрахте ли, че еврогейската *** се разпзда, разпада се. Рублата загуби 20 процента от стойността си след санкциите срещу Русия, а еврото вече 25 процента, нали се сещате, какво следва или не.
35
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като е нищо за какво реват кремълските жужета ?
34
1
 
10
 
! Отговори
Бармалей преди 9 години
На дежурния седерастки *** ще кажа: "Северен поток" си върши работата много добре, петролът се вдига, рублата прави рекордно повишение. Бензинът си е все така скъп. Вовка НЯМА ДА ДАДЕ пари на Гърция, или фалит и цирей в ес, или Германия ОТНОВО ПЛАЩА.Шах и мат. Вовка няма грешен ход...
33
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само на *** още не му е ясно че не му искат газта в Европата...
32
4
 
1
 
! Отговори
Маккейн преди 9 години
Скоро смятам да посетя Турция и да изритам Турския Паток завинаги!
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дискусията е изключително "интересна" , но нищо няма да спаси лузърите, даже и тръбата...
30
3
 
3
 
! Отговори
edno преди 9 години
CIPRAS OTIDE VAV MOSKVA SVARSHI VSICHKO KOETO TRIABVASHE DA SVARSHI A TOVA CHE NA SOROS NE MU HARESVA E DRUG VAPROS.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България какво получава, освен любезности от САЩ и изисквания да спре всички проекти, които могат да донесат някаква изгода за страната ни. Освен всичко Мариците, според договорите сключени с Костов трябва да получават по 700 млн. годишно, което прави 14 млрд. лв. за срока на договора. Това са страшно много пари - повече от всичко, което се влага в инфраструктура. Само че както тези пари, така и всичко друго, което произведе българина, ще бъде източено в посока САЩ -това е цената на зависимостта
28
0
 
5
 
! Отговори
BYZANTINE EMPIRE преди 9 години
Днес потоците с газ, а утре протоците Босфора и Дарданелите.
27
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех, да имахме и ние премиер като Ципрас! Банкет ще направя! Но ние си имаме Тиквата и ***...
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изгледайте "Краят на играта-план за световно поробване" и "Новият световен ред-профил на безумните"...
25
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ехооооо, днес гръцкото правителство пече в Атина/Гуди/ 1500 агнета на чеверме и раздаваха на бедните, а в България не видях някой да раздаде даже и едно печено пиле...Иначе... се кръстихме пред иконите...Христос воскресе! Мир и любов между човеците!
24
6
 
9
 
! Отговори
Р.Плювнялиев преди 9 години
Сега имаме студен мир, а на лято ще имаме леден туризъм.
23
20
 
15
 
! Отговори
преди 9 години
Гърция и Русия, и двете фалирали, ама вождовете кат шибнат по една водка и едно узо и ела да видиш какви потоци строят. През Турция и Гърция та право в Космоса.
22
6
 
17
 
! Отговори
антиЕС преди 9 години
православието ще победи мамона