ЕС притисна Киев, плаши се от нова руска инвазия

Ако Украйна не се придържа към мира, Русия ще поднови агресията
27 апр 2015 21:39,
188
ЕС притисна Киев, плаши се от нова руска инвазия
Снимка: Reuters, архив

Германия и други ключови страни от ЕС оказват натиск върху Украйна да ускори изпълнението на Минското споразумение за примирие, опасявайки се, че ако това не стане, Русия ще получи нов претекст за подновяване на агресията, пише лондонският в. "Файненшъл таймс" в обширна статия.

Предупрежденията от Берлин, Париж и Лондон съвпадат с днешната среща на върха ЕС - Украйна в Киев, първата на високо равнище от началото на украинската криза преди една година. Делегацията на ЕС ще се ръководи от шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Последните изявления на европейски лидери показват желанието им за намаляване на напрежението в отношенията с руския президент Владимир Путин, дори ако това предизвика раздразнение в Киев, пишат авторите на вестника. Дипломатите на ЕС са съгласни, че проруските сепаратистите нарушават примирието много по-често от украинските сили, но призовават президента Петро Порошенко да спазва споразумението и по-конкретно да изпълни политическите му клаузи.

Според германски дипломати Киев следва да проявява повече стремеж към сътрудничество, защото "ако украинците не направят необходимото, руснаците винаги могат да подновят конфликта". Френският президент Франсоа Оланд пък по време на посещението на Порошенко в Париж миналата седмица му казал, че "единствената възможна линия на поведение е пълното изпълнение на Минското споразумение".

Във Великобритания, която по принцип следва по-твърдата американска линия спрямо Москва, висш служител, цитиран от вестника, е отбелязал, че Украйна трябва да изпълни своята част от Минското споразумение и "да не дава на Русия поводи за критики" срещу Киев.

Берлин е обезпокоен, че Киев протака изпълнението на политическите елементи от споразумението, по-специално от опитите му за отложи процеса на политическа децентрализация, настоявайки първо за провеждането на местни избори в контролираните от сепаратистите територии в Източна Украйна. Това е израз на нежеланието на Киев да предаде властта на лидерите на сепаратистите в Донбас, които не са признати от международната общност.

Евродипломати обаче казват, че макар Минското споразумение наистина да предвижда местни избори, то не изисква те да се проведат преди децентрализацията. Вестникът цитира Дмитро Кулеба - висш служител от украинското външно министерство, който отхвърля обвинението в протакане като "перфектно лицемерие". Според него Русия насърчавала представянето на нещата по този начин, докато в същото време продължавала агресията си.

"Файненшъл таймс" добавя, че германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер настоявал висшите представители на ЕС да възприемат по-помирителен тон към Москва и дори писал на Юнкер, призовавайки го да бъдат отчетени "руските опасения", свързани със споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна.

Вестникът припомня, че именно това споразумение бе в основата на разразилата се преди година и половина украинска криза. Изпълнението на споразумението бе отложено миналата година заради яростната руска съпротива с надеждата въпросът да бъде обсъден на тристранни преговори между Москва, Киев и Брюксел. Киев обаче не желае Москва да се намесва в едно, според украинците, двустранно споразумение. Москва пък предупреди Киев да не прибягва до едностранното му изпълнение. Сега Щайнмайер призовава за тристранни разговори, приканвайки Юнкер "да използва значителната гъвкавост, която споразумението предлага", отбелязва британският вестник.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не, корабите поръчаха, щото Франция сега, за да не е на загуба, трябва да се съобразява с Русия. Стар, трик, още от Британската империя.
85
7
 
2
 
! Отговори
адил преди 8 години
Боб ли си Фасул ли си ако искаха преди на сериозно да разклатят Руската Федерация щяха да го направят,но в момента това е на преден план заради намесата на руснаците във политиката на други държави.В момента само руснаците произвеждат хубава техника според теб за това поръчваше корабите Мистрал от Франция
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпросът е, какво ще хариже Русия? Няма да е Сирия!
83
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пичове, който има ядрено оръжие не е заплашен от нищо! Америка може да си лае, ама на руснаците им е през ...... т'ва. Америка има повече самолетоносачи, щото политиката им е колониална, насочена към държавите с петрол. Руснаците имат повече ядрени подводници, щото политиката им е насочена срещу основният колониалист, САЩ. Ако единия дръзне да се направи на каубой, другия ще го разсипе за секунди. Естествено, никой не мълчи за да не го сметнат за слаб. САЩ , не са *** и ще свият платната.
82
0
 
5
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До Анонимен 130Какво не разбра - "на зла *** зъл прът" са казали хората.
81
3
 
9
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До адил 138Умнико от 1990 до сега в Кавказ САрабия, САЩ и сие финансират клатене от страна на мюсолманите. Вече 25 години се води нискоинтензиван (понякога си беше пълномащабна) война там. Руссия си е на мястото и това я прави все по-силна защото я принуждава да модернизира полиция служби и армия. Единствената страна в света която разработва нови тежки БТР колесни, БМП верижни и ново поколение танкове независимо, че имат излекувания от детски болести Т-90СМ, БМП-3М и БМД-4 с 100мм оръдие
80
5
 
2
 
! Отговори
адил до136 преди 8 години
Не се възгордявай много не са решили не са я разделили,ти да не мислиш че другите държави спят и нищо нямат,света се разви много.Една вътрешна война ще я спретнат вътре и няма отърване,ще почне да се клати трона на Руската Федерация,тва чака даже близкия приятел Китай
79
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До адил"Русия освен голяма територия нищо друго няма.Една особеност има Земята или територията - в нея се намират всички елементи на Мендлеевата таблица. Всичкото злато в трезорите е дошло от някаква или нечия територия.В учебниците по география пише , че една страна е богата или бедна на природни ресурси.А тези , освен територия имат и космодрум - да летят в космоса, , няколко АЕЦ - за технологии , танкове и самолети 5-поколение- да си защищават територията. Харесва- не харесва - това е. :
78
15
 
3
 
! Отговори
адил преди 8 години
Русия освен голяма територия нищо друго няма,тя може да е като мечка но вътре е празна и си мислят че другите ги е страх от тях.Събрала и окупирала народите и се мислят за голям праз,та Руснаците са покрай Москва и покрай Санкт Петербург и Нижни Новгорд на кого се надяват толкова много на ядрения си арсенал ли,жало че ги допуснаха през 2 Световна война да станат един от лидерите на света
77
4
 
20
 
! Отговори
ЛУД преди 8 години
Е НА ПО ТРЕЗВО МИСЛЕЩИТЕ В ЕВРОПА МОЖЕ И ДА ИМ ДОЙДЕ АКЪЛА НО НАПЪНА ОТ САЩ Е ОГРОМЕН. ЧЕРНО МОРЕ Е ПЪЛНО С НАТОВСКИ КОРАБИ САРАФОВО СЪС ВЪРТОЛЕТИ НА НАТО...НОВИТЕ НИ "ПРИЯТЕЛИ" ЯКО СА НИ НАГЪЗИЛИ -СКОРО НЯМА ДА СИ ОБУЕМ ГАЩИТЕ !ПОНЕ ДА ВЗЕМАХМЕ ПАРИ ЗА ТАЯ РАБОТА А ТО САМО ПОТУПВАНЕ ПО РАМОТО КОЛКО СМЕ ПРОДАЖНИ И ПОСЛУШНИ...
76
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ку-ку къде отидоха фашистите и антифашистите,комунистите-антикомунистите чието анти не покрива първообраза-значенията им и тъкмо в изреченията почнаха хорицата да ги асимилират и разбират на прави сили и сепаратисти,съответно опълченци и бандеровци-фашисти заради ордените и лентичките и хоп сегиз стават борци за събирачи на такси от общински пазари и пазарни площи в търговски свободни зони и от идеологическа основа на конфликта за различия се премина на икономическа с цел прикритие и на вина от
75
5
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До набор 63Приятел, смешен си...
74
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ако Украйна не се придържа към мира, Русия ще поднови агресията"Много смешно изречение :)))
73
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До нвхнхв"Аз не знам от къде е тая руска фалшива гордост. Пишат с български букви, говорят украински диалект, крадат територии и избиват(геноцид ) населението."Аз пък не знам каква е тази наша българска гордост! Пишем с македонски букви, говорим източно македонски диалект, крадем македонска история - то Самуил, то Гоце Делчев и Сандански, крадем им исконни територии - даже за столици си ги пишем - Охрид, окупираме ги през ВСВ и изобщо- геноцид!
72
3
 
17
 
! Отговори
без ослушване преди 8 години
Ако Куев продължава да не слушка ЕС, ЕС ще помоли Русия този път наистина да нахлуе във вече бивша Украйна!
71
2
 
16
 
! Отговори
набор 63 преди 8 години
Абе това защо го няма в нашите надупени медии:>>НАТО удвоит численность сил быстрого реагирования С 13 до 30 тысяч человек увеличится состав сил быстрого реагирования НАТО уже в ближайшее время. Об этом сообщил генеральный секретарь альянса Йенс Столтенберг во время визита в Португалию
70
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа да внимава че може руска мечка да им поиграе
69
2
 
21
 
! Отговори
набор 63 преди 8 години
Моят кратък коментар е : Украйна смело крачи към голямаат пропаст наречена История, т.е. заличаване от днешната карта на Света
68
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До DESEN SEKTORУкрайнска фащистка пропаганда
67
0
 
9
 
! Отговори
взгляд преди 8 години
логично ес в процес на осъзнаване ах колко са дипломатични просто бавно сваляне на гащите