Как бащата на Путин оцелял във Великата Отечествена война

Руският президент разказа за живота на родителите си тогава
30 апр 2015 20:06, Елка Василева
164
Как бащата на Путин оцелял във Великата Отечествена война
Снимка: putin.kremlin.ru

Президентът на Русия Владимир Путин написа колонка за списание „Руски пионер“, в която разказва за живота на своите родители по време на Великата Отечествена война.

Путин пише, че неговият баща е отслужил военната си служба в Севастопол, бил е матрос на подводница. „Призовали са го в армията през 1939 г. А след това, когато се е върнал, той вече е работел в завод и двамата с мама са живеели в Петродворец“. Войната започнала и тъй като бащата на Путин работел във военно предприятие,  не бил призован отново в армията. Той обаче внесъл заявление за влизане в партията и след това още едно заявление – че иска да отиде на фронта, разказва Путин.

Бащата на Путин бил изпратен в диверсионен отряд на НКВД /Народен комисариат на вътрешните работи/, в който служели 28 души. Групата почти веднага попаднала на засада. Преследван от германски войници, баща му обаче оцелял.

„Преследвали са го из гората и той е останал жив, защото влязъл в блато и няколко часа останал в блатото, дишайки през куха тръстика. Помня това от неговите разкази. Той казваше, че когато стоял в блатото и дишал с тази тръстика, чувал как германските войници минавали край него, буквално на няколко стъпки от него, как лаели кучетата“, пише Путин. Той казва, че от 28 души са се спасили само четирима.

След това бащата на Путин бил изпратен в действащата армия – на Ленинградския фронт. Там той е тежко ранен - „през целия си живот живя с осколки в крака: така и не ги извадиха всичките“.

Путин разказва още, че докато бил в болницата, бащата давал на жена си – майката на Путин, цялата си дажба, за да може тя да храни тригодишния им син.

По-късно детето било взето заедно с други деца „с цел спасяване на малолетните деца от глад“, но по-късно момчето се разболяло от дифтерит и починало, пише Lenta.ru.

Путин разказва и драматичната история, когато неговият баща фактически спасил майка му от смърт. „Когато взели детето и майка останала сама, а на баща ми, когато му разрешили да ходи, той взел патериците и отишъл вкъщи. Когато наближил сградата, видял, че санитарите изнасят трупове от входа. И видял мама. Приближил се и му се сторило, че тя диша. И той казал на санитарите: „Тя е още жива!“ Според санитарите тя щяла да почине по време на пътя. Бащата на Путин се нахвърлил върху тях с патериците и ги принудил да я качат обратно в жилището. „Той се е грижил за нея“, пише Путин. Той уточнява, че баща му е починал в края на 1998 г., а майка му – през 1999 г.

След падането на блокадата на Ленинград семейството на Путин отишло да живее в родния край на родителите му – в Тверская губерния, и до края на войната живели там. „Семейството на баща ми беше много голямо. Той имаше шестима братя – петима са загинали. Това е катастрофа за семейството. Роднини и на мама са загинали. Аз се оказах късно дете. Тя ме е родила на 41 години“, пише Путин.

Най-невероятното е, че родителите на Путин, преживели толкова по време на войната, не изпитвали омраза към врага. „И досега не мога, честно казано, да разбера това докрай“, признава Путин, пише Newsru.com.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Империализма на Русия ще я затрие завинаги!
32
3
 
5
 
! Отговори
до 50 преди 9 години
Разочарованието е всеобщо и посевместно! Добре поне че е имало изобилие от тръстика и за криене, и за дишане!
31
9
 
25
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Затова руският народ е велик народ - защото е изстрадал !Прочетете съдбата на едно обикновено руско семейство ... Вижте загубите и изпитанията, през които е преминало ...Не, това не е разказ за семейството на Путин ! Това е разказ за почти всяко руско семейство по време на Втората световна война ...Затова руснаците са силна нация ! Затова са непобедими !Никой не може така да се мобилизира и да се обединява "За Родину", както го могат те. А, сега имат и велик водач ... Бъдещето е пред Русия
30
3
 
15
 
! Отговори
Стамат преди 9 години
Бащата с мъжки качества създава син с мъжки качества!
29
3
 
3
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Как ще ги мрази щом немските войници са му спасили живота и са го предали на СС . То иначе Путин как ще се отзове в Берлин и ще завърже дружба с активистката на ГЕСП другарката Ангела Доротея Каснер , дружба , която и да ден днешен е нерушима !
28
11
 
7
 
! Отговори
lol преди 9 години
Каква трогателна история - просълзих се...а истината е една - НКВД - Сталинисткото Гестапо...тя семката му е проклета на ***.
27
10
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Хм... Винаги съм мислел, че бащата на Путин се е хвърлил срещу немците, опасан с гранати, и се е взривил, избивайки ги. А той да вземе да се крие из блатата и да диша с тръстика. Разочарован съм.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе, защо само за Путин, пишете и за оня етиопецо, чернио, къде е сега етиопецо, защо се скрил?
25
1
 
2
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Интересен текст, но лош превод.
24
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълни измислици. Малко факти за битката при Курск. Относно "великата" победа на Червената Армия.Убити и ранени: Немци - 200 000 Руснаци - 850 000Разрушени танкове и оръдия: Немски - 760 Руски - 6000Свалени самолети : Немски - 681 Руски - 2000И това при отношение на силите 3 към 1 в полза на руснаците.warhistoryonline the-battle-of-kursk-in-numbers
23
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз от цялата история разбрах само, че немците загащили баща му в блатото и му се наложило да духа ?
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А през това време, бащата на Обама е пушил марихуана в захарната тръстика и е пеел джаз.
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На мене баща ми ми е разказвал и по-интересни и поучителни истории.
20
4
 
3
 
! Отговори
До 31-ви преди 9 години
Водолаз съм
19
4
 
9
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Така ни разказваха за смелото момче Митко Палаузов,и как нашите партизани слизали от балкана до близката мандра и хората им дарявали пити с кашкавал и сирене.Колко ли бой са яли горките, докато им оберат мандрата.
18
5
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Представям си колко полуживи жени са закопали руските санитари. Не навсякъде е имало кой да ги бие с патерици.
17
13
 
4
 
! Отговори
Дьорд Шорош преди 9 години
Не може Путин да е имал нормално семейство, той е създание на дявола. Утре от нашата фондация ще представим истината за Путин и семейството му. Ще платим и на Генов да публикува нещо по въпроса в блога си. Следете Дневник и Медиапул, само там можете да научите истината за това дяволско изчадие.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Многие украинские эксперты считают, что только ликвидировав и распродав флагманы индустрии можно выйти из-под влияния России. Действительно, зачем украинцам нужны научно-исследовательские институты, заводы, фабрики, а заодно и специалисты с высшим образованием?
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ногу впичатленТи си украинец
14
16
 
6
 
! Отговори
Ногу впичатлен преди 9 години
Страхотно - дишал през сламка в блатото - ... и-и-и чувал гадните фашаги и другите мародери как ги търсят?!?! Цели четири часа под вода - ба го, тц, тц... *** к'во се чудя, те имат страшен слух (Кгб-то), де... Още са си такива слушалки и маладци, естьественна