САЩ ще помогнат за освобождаване на кораба

Иран го задържал заради паричен спор
Обновена: 30 апр 2015 14:07 | 30 апр 2015 08:31, Елка Василева
13
САЩ ще помогнат за освобождаване на кораба
Снимка: архив, Reuters

Контейнеровозът "Мерск Тигрис" с българи на борда, който беше задържан от иранските власти във вторник в Ормузкия проток, ще получи разрешение да напусне иранското пристанище, когато бъде изяснен паричният спор между датската компания "Мерск" и иранската компания "Парс Талайе". Това се казва в прессъобщение, разпространено от иранското посолство в Дания, предаде ТАСС.

Иранската страна твърди, че корабът е задържан по съдебно постановление, защото "Мерск" е осъдена да изплати задължения към "Парс Талайе", свързани с недоставен товар от иранското пристанище Абадан в Дубай.

Капитанът на кораба е българин. Според иранската държавна телевизия сред членовете на многонационалния екипаж има и българи. Те са в безопасност и могат при необходимост да получат консулска помощ.

Още по темата

САЩ искат да помогнат по дипломатически път за освобождаване на кораба, заяви междувременно говорителката на Държавния департамент Мари Харф. Контейнеровозът плава под флага на Маршаловите острови, с които САЩ имат споразумение за свободна асоциация. По силата на този договор САЩ отговарят за въпросите, свързани с отбраната и безопасността на тихоокеанската островна държава, включително за съдовете, плаващи под неин флаг, обясни Харф.

От своя страна Белият дом изрази безпокойство за последиците за корабоплаването, след като иранските власти задържаха контейнеровоза "Мерск Тигрис" в Ормузкия проток. Белият дом заяви, че следи развоя на ситуацията, предаде Ройтерс.

Говорителят Джош Ърнест каза, че на кораба няма пострадали хора и че той остава задържан от иранските власти, посочва БТА.

Ирански бойни кораби са се приближили в петък до контейнеровоз, плаващ под американски флаг в Персийския залив, съобщи Пентагонът, след като иранските власти задържаха "Мерск Тигрис", предаде Франс прес.

На 24 април четири патрулни кораба на иранската Революционна гвардия се приближиха до контейнеровоза "Мерск Кенсингтън" и го следваха отблизо 15-20 минути, заяви говорителят на Пентагона полковник Стивън Уорън. Тези действия бяха преценени като агресивни от капитана на "Кенсингтън". Той уведоми американските ВМС за случая, но те не са се намесвали, добави той.

След задържането на "Мерск Тигрис" в пристанището Шахид-Бахонар, близо до Бандар Абас, в зоната на Ормузкия проток бяха изпратени четири американски бойни кораба, които са в стратегическия район за операции по морска сигурност. "Те са доста близо до "Мерск Тигрис", за да предприемат ответни мерки, ако е необходимо", каза полковник Уорън, без да уточни какви биха могли да са тези мерки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: ИранСАЩМерск Тигрис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 8 години
наглите иранци рано или късно ша ядат яко бой!!! Израел им е вдигнал отдавна мерника
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дания е много коректна държава, тя е център на любителите на зоофилията. И понеже са коректни, са решили да я ограничат. Содом и Гомор !
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Датчаните са коректни,Ще се разберат.Но едно показване на Иран да внимава не е излишно.Все пак не са нападнати.
5
3
 
23
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
датчаните не са се разплатили с иранците и корабът е под арест, докато си оправят задълженията, това е стандартна процедура, какви дивотии, какви 5 лева бе? Във Варна има задържан украински кораб с украинци под китайски флаг, именно заради неплатени задължения, ама не съм чул Украйна или Китай да са ревнали, че е агресия.
4
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно така се прави!Не *** като Иран, Русия и Китай да видят, че няма да им се получат дивотиите !Браво на САЩ, все пак представляват интересите на малката страна, под чийто флаг пътува този кораб.
3
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Датчаните ще се разплатят с Иран, така че не виждам САЩ с какво ще "помага" освен да се опита да обере лаврите, макар че на всички им е ясно защо американците се бутат в спор който не ги засяга- причината е Иран. Всячески се чудят как да започнат война с персите.
2
6
 
27
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Да си платят и кораба ще бъде освободен, сигурно задълженията са по-малки от цената за пращането на четири бойни кораба в района.
1
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде САЩ-намериха повод за война