Пищни празненства по повод 24 май и в Русия

Многохиляден хор ще оглася Червения площад
24 май 2015 12:20,
108
Пищни празненства по повод 24 май и в Русия
Снимка: Reuters, архив

Многохиляден професионален сборен хор ще се представи на Червения площад в Москва днес, в Деня на славянската писменост и култура, предаде ТАСС. Негово Светейшество Кирил - патриархът на Москва и цяла Русия ще оглави тържеството, оповести информационният отдел на Руската православна църква, цитиран от ТАСС.

"В Русия тази година празникът придобива необичайни глобални мащаби - поясниха от отдела. - Това ще бъде широкомащабна инициатива, представена като единен празничен концерт на цяла Русия. Главното действащо лице в празничния концерт ще бъде многохиляден професионален сборен хор."

По обед едновременно в много градове в Русия ще се състоят концерти с пряко включване от Червения площад. Преди началото на концерта в столицата патриарх Кирил ще ще оглави богослужението в храма "Христос Спасителя". По същото време на Славянския площад пред паметника на светите братя Кирил и Методий, създатели на славянската азбука, посланици от всички славянски страни в Русия ще положат цветя.

В празничния концерт на Червения площад ще участват водещи руски академични и народни хорови колективи - две хиляди души, както и Централният военен оркестър на министерството на отбраната на Русия, хорът на московския Сретенски манастир, водещи солисти на известни музикални театри на страната, популярни естрадни и кино артисти. По думите на организаторите ще прозвучат песни, добре известни на руснаците, които всеки може да запее.

Няма да липсват и произведения, свързани с важни юбилейни дати за Русия тази година. На живота на княз Владимир /тази година се отбелязват 1000 години от кончината му/ е посветена миниатюра, създадена по музика на Георгий Свиридов, който тази година щеше да навърши 100 години.

Чайковски, чиято 175-а годишнина от рождението отбелязват в Русия, е написал уникално произведение, посветено на светите братя Кирил и Методий - химн в тяхна чест. Още една паметна дата, 110-годишнината от рождението на писателя Михаил Шолохов, роден на 24 май, ще бъде отбелязана днес. На тържествения концерт ще звучи неговото "Слово за родината". 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъпите руснаци и този ли празник искат да ни вземат ?
47
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е изконен враг на България понеже винаги ни е смятала за васална республика. 24 май е САМО български празник и няма нищо общо с Русия !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
46
11
 
8
 
! Отговори
До български америка преди 8 години
Няма такова нещо "български американец"! Има българи, има американци! Аз, като живеех в Русия и за година цялата материя, от която съм направен беше руска, но си оставах българин, да не съм бил български руснак. Живял съм и в САЩ достатъчно дълго, за да сменя органиката си и голяма част от калция в костите, да не съм станал като теб? Миризливецо, дразниш! Стой си там, не се бъркай в нашите, български работи! С Русия сме две братски страни и хич не се надявайте, че ще мрем в битка с братята си!
45
6
 
8
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 8 години
На тези ПИЩНИ тържества , движат ли се пак железа по Червеният Площад, с окачени на тях букви.
44
3
 
7
 
! Отговори
Вечно питащият преди 8 години
До рейгънкъф рейган си ти бе? Оня беше виден приятел на д-р Алцхаймер, бивш артист, прозноглавец - фигурант! А ти си НИЩО! Абсолютна нула!При която нищо не мърда, не шава! И ти си първият в света, който я е постигнал!Сега *** въпрос, не към тебе, заради гореказаното, а към другите форумци: вярно ли е твърдението, че ако руснаците не празнуваха Светите Братя, щяха да бъдат заклеймени от нашите патриотари?А вярно ли е твърдението, че щом го празнуват, пак са виновни, крадат, присвояват?
43
2
 
13
 
! Отговори
навремето преди 8 години
пешо коня известен предател назначен от гаргамела костов се опита да унищожи КИРИЛИЦАТА като въведе латиницата и беще заплатен в американски долари, днестова са тиквата , мулето му и цялата сбирщина,НАРОДЕ ПОМНИ.
42
11
 
5
 
! Отговори
рейгън преди 8 години
До 56. Не лъжи. Първите крадци на 24 май са руснаците. Още в 1986 г. В СССР започва да се чества 24 май като техен празник. А от 1991 г. Е официален празник. Дума не се споменава за това, че българските ученици на Кирил и Методий са създали кирилицата. У нас се чества от средата на 19-ти век.
41
0
 
0
 
! Отговори
Miro преди 8 години
До АнонименZhelyo
40
7
 
7
 
! Отговори
рейгън преди 8 години
До 53. Не само забелязах, но се възмутих дълбоко. Внушението в Сочи беше, че кирилицата е руско изобретение. А българските коментатори по телевизията и нашите русофилски политици плахо и свенливо си мълчаха. Проклети ***. Това е великият принос на българските ученици на Св. св. Кирил и Методий.
39
4
 
3
 
! Отговори
до 52 преди 8 години
май не си чувал за черноризец храбър, за паисий, за софроний.-Като си толкова отворен, я посочи какви романи са написали тримцата! Говорим за литература! Софроний е написал няколко попски дивотии. Неизвестният Черноризец Храбър е написал само За буквите - при това не се знае на какъв език е написан, тъй като текстчето го има запазено само на руски език. А Паисий, драги, никога не е писал литература, а една апологема, пълна с многобройни фактически грешки.
38
20
 
15
 
! Отговори
български американец преди 8 години
Честит 24-ти май честни българи и продажни кремълски ***. На този велик ден благодаря на бога, че сме членове на цивилизацията и съюзници със САЩ и ЕС. Това ни държи далече от мракобесния режим на Путин. А опитите им да си присвоят авторството на кирилицата не са от днес. Нещастници.
37
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рашките да пратят едно благодарствено писмо, че сме ги направили хора, давайки им писменост.
36
7
 
10
 
! Отговори
ха ха ха преди 8 години
българската литература е най- древната в Европа.-Хайде стига смешки. Българската литература се появава едва в края на 19 в. Я назови три български романа от нашето средновековие! Така е - няма нито един! Ами научни средновековни трактати - също нито един. България в това отношение е изключително изостанала страна. Българска литература има едва от 120 г. с повяването на първия БГ роман Под игото.
35
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
май доста *** във форума ги е яд, че руснаците почитат Кирил и Методи. Хахахахахххааа
34
19
 
7
 
! Отговори
Сергей-чист българин преди 8 години
Кирил и Методи са руснаци! Така, след няколко години фашиста Лилипутин ще прокламира великата роля и принос на Русия в световното културно наследство. Дори и парад ще има. Ще има и евакуация на най-съвременне руска военна техника. Дори министър председателят ни ще ходи на уиденция при руския патриарх. И всички русофили ще плеснат с ръце и ще се прегръщат до насита.
33
15
 
11
 
! Отговори
Маке -Танас преди 8 години
Ква е тая славянска азбука? Азбуката е българска.Русия е просто една по-голяма Македония.Дадохме им азбука, отпуснахме им стари наши територии, измислиха си нация и сега се мислят за голямото добрутро"
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз се казвам Жельо. Ако някой тук ми каже как да си напиша името на латиница да дойде да ми се обади. И Гърците нямат буква Ж!
31
0
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
До Анонимен 28Не искам да те обиждам, но имаш празнини в знанията си, затова чети повече! На латиница само латинците ли са писали? Щото турците, патагонците, португалците, баските, исландците със сигурност не са латинци (всъщност кои са латинци е дълъг разговор!). В Моравия известно време са писали на кирилица, а пък хърватите - на глаголица. Прочети класика на тъпотията - свиняря, пост 33! Той гледа кой колко е *** на морето! Добре поне, че не ни просвещава за митични генетични изследвания!
30
23
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Типично по тероРуски, военен парад ще има ли, само сквернят празника тия терористи и окупатори
29
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сте умували бе ***, днес е празник. Руснаците си го попичтат както и ние. к'во се пените тука ша ва у читанките.