Путин спря със закон "нежелателни" чужди НПО

Затвор грози служителите на организациите
24 май 2015 08:37,
280
Путин спря със закон "нежелателни" чужди НПО
Снимка: Reuters, архив

Руският президент Владимир Путин подписа и обнародва закон, позволяващ на властите да забраняват чуждестранни организации в Русия, считани за "нежелателни" от страната, предаде вчера Франс прес, позовавайки се на изявление на Кремъл.

Законът, критикуван от защитниците на правата на човека, беше приет от двете камари на руския парламент във вторник и сряда. Той "предвижда, че дейността на чуждестранна или международна неправителствена организация може да бъде призната за нежелателна, ако представлява заплаха за конституционните основи на Руската федерация, отбранителните способности на страната или сигурността на правителството", се казва в изявление на руското президентство. Защитниците на закона го описват като "превантивна мярка", необходима след въвеждането на безпрецедентни санкции срещу Русия от страна на Запада заради украинската криза.

Чуждестранните неправителствени организации могат да бъдат забранени, а служителите им да получат затвор до шест години, или да им бъде забранено влизането на територията на Русия.

Законът позволява и блокирането на банкови сметки на тези структури. Руските организации, получаващи средства от сметнати за "нежелателни" организации, ще трябва да дават отчет за дейността си.

Правозащитните организации от своя страна подложиха на критика закона. "Амнести интернешънъл" го обяви за "последната глава в безпрецедентната репресия срещу неправителствените организации". Според тях формулировките са прекалено общи и позволяват злоупотреби.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
5
 
! Отговори
антиЕС преди 8 години
до 117,аз бих забранил първо теб и не слагай ръка върху православието ,защото ние сме част от него
63
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tik-tak , tik-tak , tik-tak -dnite na Putq sa prebroeni.
62
21
 
8
 
! Отговори
Пингвин преди 8 години
*** забрани:- чуждите телевизии- Facebook, Twitter и други подобни- НПО-татаУтре ще забрани упадъчната западна музика и материалистично развращаващите народа вносни стоки. В Русия ще останат само паметници на вожда, черен хляб и водка, местно производство. Ура!
61
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Василев 110Като говориш за "агресивните мутри" имаш предвид Боко-тиквето предполагам?
60
5
 
13
 
! Отговори
haha преди 8 години
До Lili MarleneДушице на гадателка ли се правиш??? Гуантанамо си сьществува, да не говорим специалните затвори по арабския свят. Ама гулаг го нема. Така ли е душице???hahhahhahahhahahahhah
59
3
 
17
 
! Отговори
антиЕС преди 8 години
май трябва първо да изчистим държавата от чужди *** и после да ги забраним и тук
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ястребе, турската нация, демек турците ги създаде Ататюрк, нали така? Ататюрк е баща на турската нация,а Ататюрк е еврейн...Алаха е еврейският Закон. Алаху акбар е еврейският Закон е велик. Гордей се ястребе, гордей се с геноцида над арменци, гърци и българи, защото с нищо друго не можеш!
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Lili Marlene...........кога го отвори-тогава ще ревеш.А сега реви,че затворите на ЦРУ са пълни и се гаврят с хората там-без да им е доказана вината и без да са осъдени--айде бегай да стискаш акнето
56
2
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 102Ястребовски, на кого мислиш, че пишеш тия измишльотини? Брачед, представата ти за забава да го играеш турчин я разбирам донякъде- толкова те е убил живота, че по цял ден киснеш в нета поради липса на други забавления. Но това не е жалкото, жалкото е че го игграеш турчин за да провокираш хората тук.
55
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До antiES 103И аз това питам!Не може активни мероприятия на чужди разузнавателни щентрали да бъдат "свободни".
54
19
 
5
 
! Отговори
Възраждане преди 8 години
Ние си мислехме , че войните и разрушенията вече са минало. Вече 70 години Европа живее в мир. Но *** вече възражда войнсвашия фашизъм - трупа оръжие , напада и завзема територии на свои съседи, промива мозъците на собствените си граждани - почти всички в РСФС го боготворят и му издигат паметнци като император. По нищо не се различава от фашистка Германия -1936 год. Очкваме скоро *** да започне мащабна война срещу демократичния свят
53
5
 
9
 
! Отговори
antiES преди 8 години
а кога ще ги забраним и у нас...................
52
4
 
2
 
! Отговори
до ястреб преди 8 години
Ние, от Великата ложа на Ориента, знаем всичко!
51
4
 
16
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Василке ***, точно чуждестранните НПО-та искат да не се краде в Русия???!!!Теб няма ли кой да те прибере заедно с оня *** Одисей най-после в Карлуково?
50
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Със Путин - по путински!
49
3
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 91Само дето ястребчето не е никакъв турчин, а си е чист българин, който има извратената нужда да провокира българите във форума играейки го турчин.
48
3
 
11
 
! Отговори
haha преди 8 години
До ВасилевНацията е разделена ама друг пьт. Вие НПОтата сте по-малко от 1%...хааххахах
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смърт на Фондациите на ЦРУ и ционистите
46
2
 
11
 
! Отговори
haha преди 8 години
До По случай do 82Само болен мозьк от НПО може да напише подобна глупост. Алоо кажи им на американците да ти намалят дрогата...hahahhah
45
3
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 83 ЯстребовскиПровокаторски ***, един път и ти нещо смислено и вярно да напишеш!