Молдова иска в ЕС, а не в орбитата на Русия

Президентът Тимофти: В Европа ще ни е по-добре!
Обновена: 27 май 2015 14:04 | 27 май 2015 07:25,
239
Молдова иска в ЕС, а не в орбитата на Русия
Снимка: Reuters, архив

Четирите милиона граждани на Молдова предпочитат да влязат в ЕС, вместо да останат в орбитата на Русия. Това заяви вчера в интервю за Асошиетед прес в Тирана молдовският президент Николае Тимофти, който участваше в срещата на високо равнище на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Молдовците жънат икономически ползи от по-тесните връзки и  безвизовия режим с 28-членния съюз, посочи Тимофти, добавяйки, че присъствието на Русия продължава да е фактор в бившата  съветска република, 24 години след като тя обяви независимост при разпадането на СССР през 1991 година.

"Не можем да отречем реалностите, които съществуват в  Молдова. Ние бяхме част от съюз, в който доминираше Русия", отбеляза той. "Но ние сме европейска страна и нашият народ има европейски аспирации", каза молдовският президент. По думите му в Молдова са разбрали, че могат да живеят много по-добре в европейското семейство, отколкото в който и да е друг политически съюз.

Проевропейското правителство на Молдова обаче разчита на подкрепата на комунистическата партия, която не одобрява бързите реформи, приближаващи страната към ЕС, отбелязва агенцията.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 223Значи Шопе когато се разпадна СССР всяка страна можеше да се самоопредели нали така? Защо тогава същите тези Национални вече страни забраниха да се само определят вътрешните им региони? Ако ще сме честни не може и "ТАКО" и 'ВАКО'. Е заради факта че са отказали или насила са наложили политика над регионите в част от националните страни има Бунтовни области. Подклаждани от САЩ да се решат по "ДЕМОКРАТИЧЕН" начин но не и с РЕФЕРЕНДУМ за отделяне от страната.
158
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 219Е и какво от това от гледна точка на икономиката това е добре - тези пари веднага влязоха като инвестиции в Русия. Това са повече пари от колкото бяха "Външните" инвестиции за миналата година.
157
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 220То нашите градове особенно по времето когато ги снимаха изглеждат още по-зле. Независимо че нашия климат в сравнение с Руския е направо Райска градина. Все пак Русия има над 50 % от територията си зад полярния кръг или ако е по-студено лятото така и е се размразява земята.
156
2
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Бобиполет на един два хеликоптера до миротворческата база-------------- Каква миротворческа база, руснаците са окупатори в Молдова. Защитават колонията си от ***. А гориво пак ли с два хеликоптера ще им карат?
155
3
 
0
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
ТОВА СА РУСКИ ТАКТИКИ ,ПРОСТО ИСКАТ ДА ВНЕДРЯТ В ЕС ОЩЕ ЕДИН СВОЙ АГЕНТ В ЛИЦЕТО НА МОЛДОВА ! ЗАСЕГА ИМА ДВА РУСКИ АГЕНТА В ЕС ,ТОВА СА БЪЛГАРИЯ И ЧЕХИЯ ! АКО МОЛДОВА ИСКАШЕ ЧЛЕНСТВО В ЕС БЕЗ ОДОБРЕНИЕТО НА РУСИЯ ,СЕГА ЩЕШЕ ДА Е НА СЪЩОТО ПОЛОЖЕНИЕ КАТО УКРАЙНА ! РУСИЯ РЕШАВА ,КОИ ОТ БИВШИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ СТРАНИ ДА ПОДАДАТ МОЛБИ ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС , ЗА ДА ПРЕЧАТ НА ЕС ,ДА НЕ МОЖЕ ДА ПРИЕМА ЗАКОНИ ,КОИТО СА ПОЛЕЗНИ НА СЪЮЗА ,ЗА НЕ МОЖЕ ДА ПРИЕМА САНКЦИИ ПРОТИВ РУСИЯ !ВЪН РУСКИТЕ АГЕНТИ ОТ ЕС
154
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа бе преди 30 г днешна Европа е Русия .Който е посещавал страните ще разбере ,европейци избягаха в Нова Зеландия, Канада
153
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиВземи проучи google street view в произволен руски град. Ще те питам после кое как е.
152
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиЛегализираха на 300 млрд от сивия сектор. Представи си колко още не са легализирани. Докъде стигна *** - да легализира пари от наркотици, контрабанда и корупция !
151
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 217Сори мен но жената която обичам е тук и тя за нищо няма да смени дори града си камо ли страната.
150
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами върви във великата русия, като е толкова хубаво там бе боби... вземи с тебе колкото се може повече русофили и комунисти. все за русия ревете ама не ходите там, че даже повечето комунисти и русофили ходя редовно из европата а във великата русия никога не са ходили
149
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Коментатор 215Няколко факта умнико - РФ в момента въпреки всичко има положителен прираст на населението и той не е от имигранти. Безплатно медицинско обслужване, Свестни майчински, От началото на спекулацията с рублата и петрола до сега 3 пъти са индексирани пенсиите на старците Поне 100 висши функционери миналта година са в производсртво или в затвора, ГостНезнамкаквоси тараши малките търговци за да не спекулират с цените. Освен това Легализираха над 300 Милярда $ с закон - чиста инвестиция
148
4
 
3
 
! Отговори
Коментатор преди 8 години
Никой не желае в колхозния рашистки ***, всички вече им се подиграват!Едва ли има някой, който желае да бъде асоцииран с подобна пропаднала нация съставена от алкохолици, наркомани и ***.. ааа забравих олигарсите, които са любимците на цял един народ. Все пак всичките 130 милиона баламурници там за тях живеят - да ги хранят.
147
6
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 213И как живеят? Имаш ли приятели там да ти кажат от първа ръка какживеят? Или караш на автопилот и опорни клечки. Пияници, Скотове, *** и т.н. за нищо не стават ...Ето ти пример лично мой познат живее в подмосковието на 15мин с влак от Москва, Има наследствен апартамент и Малолитражка тук в София. Беше в България 10-12 години само колкото да се спаси от казарма и да се изучи в наш университет. Има ЕС паспорт. Ако е толкова лошо защо седи там а? При тия санкции и прочие и т.н.
146
5
 
3
 
! Отговори
do 212 преди 8 години
*** съюз ама виж как живеят хората в еврогейския съюз и виж как живеят скотовете в русия и държавите които орбитират около нея
145
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ох ако знаете какъв ви чака в тоя крадлив престъпен *** СЪЮЗ.дето господарите в фащ си правят квото си искат.крадат си национални богатства от страните членки, цакат ги с ГМО, КАПТАГОН, ДЕТО ГО ПРОИЗВЕЖДАТ В ТЕХНИТЕ БАЗИ.ЗАТОВА И ПРАВЯТ В ВСЯКА ДЪРЖАВА ОТДЕЛ НА DEA ИЛИ Т.НАР. ОТДЕЛ ЗА БОРБА С НАРКОТИЦИТЕ, НО ТОВА САМО ЗА НАИВНИЦИТЕ А ИНАК ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ОТ ТЯХ И СПОНСОРИРАТ ГЛАВОРЕЗИ КАТО ИД И АЛКАЙДА ДА ИЗБИВАТ НЕВИННИ ХОРА ЗА ЗАГРАБВАТ ПРИРОДНИ РЕСУРСИ. БОГ ЩЕ ГИ НАКАЖЕ СКОРО И СЛУГИГИТ
144
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 209Пак говориш глупости - Руснаците го казаха ще ползваме въздушен мост. Храната на 1500 човека на ден е реално полет на един два хеликоптера до миротворческата база.
143
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 208Шопе що говориш глупости? Сякаш не си го изживял един път в България и наскоро Украйна не даде красноречив Икономически пример.Русия се нуждае от стоки и услуги. Молдова може да ги достави. РФ ще вземе и не чак толкова качествена стока която няма да бъде допусната официално в ЕС. Но няма да вземе ***. Молдова е с население и икономика колкото един среден град в РФ и целия и продукт може споко да се купи от РФ - това е по-добре от ЕС. ЕС те експлоатират в тяхна полза.
142
3
 
3
 
! Отговори
С преди 8 години
Който си мисли че като го приемат в ЕС автоматически гражданите ще станат по богати жестоко се лъже. Е вижте България.... ниски доходи, неспираща емиграция, масова деградация, определени фирми прибират парите от така наречените еврофондове, 98 % от населението на заплати до 500лв. ... пълен абсурд.
141
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ми като искат за 25 години да ги циганизират, ислямизират, унищожат образованието, медицината, нарежат заводите и започнат да внасят домати от Йордания, гей паради, проституция, наркотици - да пътят е към ЕС, справка - България, където е легално малцинствата да избиват българите по селата и градовете и където полицията ги пази, където е нормално да си обратен, а моралът и добротата се усмиват и подиграват. Бас държа, че Молдоваците най-доброто, което ги очаква е гореизброеното..
140
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин остана самотен като никому непотребен употребен презерватив.