Перестройката – преди 30 г. Горбачов отвори кутията на Пандора

Днес реформите му не се одобряват от над 55% от руснаците
28 май 2015 22:00, Елка Василева
377
Перестройката – преди 30 г. Горбачов отвори кутията на Пандора
Михаил Горбачов. Снимка: архив, Reuters

"Другари, без съмнение имаме нужда от реформи." Спирайки с кортежа си в центъра на Ленинград през май 1985 г., за да говори пред събралото се множество, Михаил Горбачов задава тона на бъдещата си политика на гласност и перестройка, която накрая ще се изплъзне от контрола му и ще се стигне до разпадането на СССР, пише Марина Лапенкова от Франс прес.

Това се случва преди 30 години: един апаратчик реформатор, дошъл от Северен Кавказ, е избран за новия генерален секретар на комунистическата партия и налага стил, различаващ се от стила на предшествениците му. Той започва реформи, които променят в дълбочина съветското общество и водят до политика, станала известна под името "гласност и перестройка".

Гласността дава нова глътка въздух на гражданското общество: постепенно се установява свобода на словото, стотици политически затворници и дисиденти са освободени. Престъпленията на Сталиновия терор са извадени на светло.

Скоро резултатите надминават онова, което е замислил Горбачов, смятайки се за застъпник на "социализма с човешко лице". От края на 80-те години атмосферата в Съветския съюз се променя радикално.

С постепенната отмяна на цензурата новите медии никнат като гъби, поставяйки под натиск двата главни официоза "Правда" и "Известия". "Няма правда в "Известия" и няма известия (новини) в "Правда", гласи един виц от онова време.

Макар и финансирани от държавата, новите вестници разглеждат "подривни теми" като бедността или недостига на хранителни стоки и се продават като топъл хляб. Седмичникът "Аргументи и факти" влиза в книгата с рекордите на Гинес с продадени 33 милиона копия.

Страстите се разгарят по улиците, в транспорта, по опашките. През май 1988 г. месечното издание "Новий мир" разкрива, че Ленин - недосегаем идол дотогава в СССР, стои зад първите лагери за опозицията, бъдещия ГУЛаг.

Режимът спира заглушаването на западните радиостанции, слушани всеки ден от около 40 милиона съветски граждани, по оценки на КГБ. Самият Михаил Горбачов критикува по-остро и от тези радиостанции начина на живот в СССР.

Прозрачността постепенно завладява и структурите на държавата: забравени са рутинните и шаблонни речи на депутатите. Парламентарните заседания, излъчвани по телевизията, се гледат повече, отколкото филмите и концертите.

През юни 1990 г. обществото е в еуфория. Приет е нов либерален закон за медиите. Осемнадесет месеца по-късно СССР престава да съществува.

"Гласността беше един от основните фактори, които подкопаха основите на съветската империя и предизвикаха рухването й", отбелязва независимият наблюдател Мария Липман.

А днес? Реформите на Горбачов не се одобряват от повече от 55 на сто от руснаците, според сондаж на независимия център "Левада". Оценката за ролята на последния генерален секретар остава тема на разделение в Русия.

"Прекалено много се съсредоточихме тогава върху изобличаването на грешките на режима. Твърде много идеализирахме Горбачов", казва анализаторът Леонид Никитински. "Перестройката бързо се изтощи."

Наследството на гласността постепенно се изпари с идването на власт на Владимир Путин през 2000 година. Медиите малко по малко губят свободата на тона и мнението от 90-те години, според неправителствени организации като "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл".

"Не става дума за цензура по съветски. Някои медии все още съхраняват независимия си тон, макар че аудиторията им е доста ограничена", казва Мария Липман, споменавайки всекидневника "Ведомости" и тв каналите "Дожд" и РБКТВ.

Тези останки на прозрачност, наследени от гласността, "служат като отдушник на Кремъл за изпускане на недоволството на критично настроената част от обществото", смята тя.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
13
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Казах вече, Горбачов беше принуден от обстоятелствата да сдаде позициите. СССР беше една прогнила империя, всички национални республики се разбягаха със 100 км/ч. Икономиката им беше пълна нула, освен количества военна железария неспособна да произведе НИЩО. Във военната техника имат изоставане с 15 години по всички видове оръжия.
92
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този и Елцин Ни продадоха на САЩ!
91
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Със загубата на Украйна Путин окървави продължението на Перестройката на Горбачов !
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 120Нещо не схванах, къде става дума за проблеми в личния живот?
89
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес има свобода на словото: от 347 коментара са изтрити 224. Ура за независимите български медии и прекрасната американска демокрация. Ура!
88
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
съветската *** да сезакрие. с Б 52
87
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 119: Ако имаш проблеми в личния живот, какво ти е виновен Горбачов и разпада на неговия СССР ?
86
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИдеалистДраги, ти наистина си идеалист.То и аз бях преди. Горбачов беше герой, дръзнал да се пребори с мракобесието на комунистите. Само че сега, след 26 години, вече не мисля така. По-скоро съм сигурен, че Горбачов беше един платен от Запада и САЩ агент, натоварен с мисията, да съсипе СССР. И успя. А ако сравниш събитията в Русия и България през 90-те години, ще видиш, че сценарият и ходът е един и същ. Демокрацията и свободата са химери. Става дума само за пари и геополитически интереси.
85
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Паметник на Горбачов трябва да се направи на мястото на този на съвеЦката армия, защото с неговата Перестройка България беше освободена отново !
84
19
 
5
 
! Отговори
*** преди 8 години
Може да му сложим титлата Горбачов Освободител. Оттърва ни от съветска Окупация.
83
4
 
7
 
! Отговори
do 103 преди 8 години
Какъв социализъм в китай видя бе ? Там има най=голямо социално неравенство. Там разликата между бедни и богати е по-голяма от САЩ дори ...
82
9
 
4
 
! Отговори
do 106 преди 8 години
Къде прочете че по време на съветското васалтво сме били 26-ти по икономика ? В правда и известия ли :D
81
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Току-що написах дума "мляко". и ето го, няма й. )))
80
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мляко?
79
6
 
1
 
! Отговори
аха преди 8 години
Виждам, че Горбачов на вас не е угодил, защото е пролял много малко кръв. Гражданче на СССР... Надявам се , че вие не са се обаждате!..
78
1
 
3
 
! Отговори
Алекси преди 8 години
До Анонимен 107Да ти подаря ли неговата книга "По Ленинскому ***"? Можеш да я научиш наизуст!
77
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази Юда да се пържи в 9-ия кръг на Ада! А заради него намразих и Мила Йовович, и Пол Анка, които му се усукваха на честването в Албърт Хол! Голямо честване, голяма работа! Защо ли?
76
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Горбачов-един от малкото умни хора, родени от скапаната система на комунизма!
75
9
 
39
 
! Отговори
До 105 1 преди 8 години
Грешиш, СССР поддържаше половината Европа за да имаме най новото оръжие и бензин за 0.20 стотинки той СССР ни помогна да построим стотици фабрики и заводи, за да има работа за всички.И какво стана дойде новия господар от отвъд океана и ни е...а майката. От 26 място в света като икономическо развита държава станахме бананова република.
74
20
 
10
 
! Отговори
trafoPOST преди 8 години
Двама лидери на Русия си повярваха, че Русия може да е нормална държава, а гражданите и нормални хора. Петър Първи и Горбачов. И двамата велики реформатори. Е, и двамата се излъгаха. Това нито може, нито пък иска да е нормална просперираша държава. Това образувание иска да е туморът на света. Чувства се добре само когато се разраства и когато всички го мразят, само това кара руснаците да се самоуважават.