Перестройката – преди 30 г. Горбачов отвори кутията на Пандора

Днес реформите му не се одобряват от над 55% от руснаците
28 май 2015 22:00, Елка Василева
377
Перестройката – преди 30 г. Горбачов отвори кутията на Пандора
Михаил Горбачов. Снимка: архив, Reuters

"Другари, без съмнение имаме нужда от реформи." Спирайки с кортежа си в центъра на Ленинград през май 1985 г., за да говори пред събралото се множество, Михаил Горбачов задава тона на бъдещата си политика на гласност и перестройка, която накрая ще се изплъзне от контрола му и ще се стигне до разпадането на СССР, пише Марина Лапенкова от Франс прес.

Това се случва преди 30 години: един апаратчик реформатор, дошъл от Северен Кавказ, е избран за новия генерален секретар на комунистическата партия и налага стил, различаващ се от стила на предшествениците му. Той започва реформи, които променят в дълбочина съветското общество и водят до политика, станала известна под името "гласност и перестройка".

Гласността дава нова глътка въздух на гражданското общество: постепенно се установява свобода на словото, стотици политически затворници и дисиденти са освободени. Престъпленията на Сталиновия терор са извадени на светло.

Скоро резултатите надминават онова, което е замислил Горбачов, смятайки се за застъпник на "социализма с човешко лице". От края на 80-те години атмосферата в Съветския съюз се променя радикално.

С постепенната отмяна на цензурата новите медии никнат като гъби, поставяйки под натиск двата главни официоза "Правда" и "Известия". "Няма правда в "Известия" и няма известия (новини) в "Правда", гласи един виц от онова време.

Макар и финансирани от държавата, новите вестници разглеждат "подривни теми" като бедността или недостига на хранителни стоки и се продават като топъл хляб. Седмичникът "Аргументи и факти" влиза в книгата с рекордите на Гинес с продадени 33 милиона копия.

Страстите се разгарят по улиците, в транспорта, по опашките. През май 1988 г. месечното издание "Новий мир" разкрива, че Ленин - недосегаем идол дотогава в СССР, стои зад първите лагери за опозицията, бъдещия ГУЛаг.

Режимът спира заглушаването на западните радиостанции, слушани всеки ден от около 40 милиона съветски граждани, по оценки на КГБ. Самият Михаил Горбачов критикува по-остро и от тези радиостанции начина на живот в СССР.

Прозрачността постепенно завладява и структурите на държавата: забравени са рутинните и шаблонни речи на депутатите. Парламентарните заседания, излъчвани по телевизията, се гледат повече, отколкото филмите и концертите.

През юни 1990 г. обществото е в еуфория. Приет е нов либерален закон за медиите. Осемнадесет месеца по-късно СССР престава да съществува.

"Гласността беше един от основните фактори, които подкопаха основите на съветската империя и предизвикаха рухването й", отбелязва независимият наблюдател Мария Липман.

А днес? Реформите на Горбачов не се одобряват от повече от 55 на сто от руснаците, според сондаж на независимия център "Левада". Оценката за ролята на последния генерален секретар остава тема на разделение в Русия.

"Прекалено много се съсредоточихме тогава върху изобличаването на грешките на режима. Твърде много идеализирахме Горбачов", казва анализаторът Леонид Никитински. "Перестройката бързо се изтощи."

Наследството на гласността постепенно се изпари с идването на власт на Владимир Путин през 2000 година. Медиите малко по малко губят свободата на тона и мнението от 90-те години, според неправителствени организации като "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл".

"Не става дума за цензура по съветски. Някои медии все още съхраняват независимия си тон, макар че аудиторията им е доста ограничена", казва Мария Липман, споменавайки всекидневника "Ведомости" и тв каналите "Дожд" и РБКТВ.

Тези останки на прозрачност, наследени от гласността, "служат като отдушник на Кремъл за изпускане на недоволството на критично настроената част от обществото", смята тя.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
7
 
9
 
! Отговори
оти преди 8 години
ей този жив трябва да го заровим
52
6
 
8
 
! Отговори
ВОЛЕН САЙДЕРОВ преди 8 години
СЪВЕТСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА БЕШЕ НАИ-ЯКАТА.. АМА ТО ИМАЛИ ЛИ Е НЯКОГА СЪВЕТСКИ ХОРА ? СЪВЕТСКИ НАРОД ПО -- ЕТНОС СЪВЕТНИК ??ЗАЩО НЕ СИ ПРИЗНАЕТЕ ЧЕ ВАШТЕ ИДОЛИ--СССР ВЗРИВИХА ПЪРВИЯ ОРИГИНАЛЕН ХРАМ-КОМПЛЕКС ''ХРИСТОС СПАСИТЕЛ'' ПРЕЗ 1931 Г....А ДНЕШНИЯ ХРАН Е РЕПЛИКА НА НЕГО, ПОСТРОЕН ПРЕЗ 1994 Г.ЗАЩО СЪВЕТСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА Я Е СРАМ ОТ ТОВА ??
51
4
 
4
 
! Отговори
до 214 преди 8 години
Ще им кажа да те питат теб, като гледам пращиш от простотия.
50
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горбачов и той е в Америка, голяма преебавка направи с комунизма. Евала!
49
2
 
7
 
! Отговори
до 208 преди 8 години
И ти си в Америка, колкото е баба ти.Объркат ли се нещата в САЩ, както се очаква американофилите много бързо ще забравят за филията си към Америка и ще се изнесат през глава.
48
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин обърка на всички плановете, но най-много своите...
47
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той беше поредният еврейски план за ликвидиране на Русия и руския народ. Обаче Путин им обърка плановете.Великата Октомврийска революция е спонсорирана от Уолстрийт и Германия. От 556 комисари, заемащи ръководни постове по това време, 447 са евреи, останалите са латвийци, поляци, арменци, немци и най-малко руснаци. Православната църква, Гулаг, Гладомора, начело на това са стояли евреи. Така като нашият Соломон Паси, докато беше външен министър каза " Майната му на православието ".
46
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мой близък си дойде от командировка в Русия. Бил е в няколко града , освен в Москва, в Чебоксари, столицата на Чувашия на Волга и в Оренбург на река Урал. Каза, че първото нещо което го е впечатлило ,че е много чисто , подредено и хубаво. Показа ни снимки, наистина красота. Второто много важно е че спокойно може да живее едно 4 членно семейство с една заплата. Храната е евтина, а ток, газ, телефон, здравеопазване са на толкова ниски цени, че изобщо не ти бъркат бюджета. Не ги мислете тях ,а вас
45
2
 
20
 
! Отговори
55 преди 8 години
Каква перестройка!Това е реставрация на капитализма под маската на демокрацията!Горбачов и кликата му не са оригинални,а са едни ***.На запад и най-отявлените консерватори като английските например се чудят как да съхранят капитализма главно като го социализират.Но генерални идеи за реформирането му липсват и това е най-тревожното.Пълна идейна пустота и безсилие пред язвите на обществото-увеличаваща се безработица,бедност,престъпност,проституция...Кои са новите решения на тези глобални проб
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
когато ни говорят за "Реформа" имат предвид как да ни прецакат нас - хората, а те -богатите хора да се облажат
43
3
 
17
 
! Отговори
моторист преди 8 години
***, знаеш ли как наричат Горби в родината му, интересувай се ? А що се отнася до другото, добре беше тръгнала "демокрацията" там, / разбирай кражбата/, но се объркаха нещата...затова воят е голям.
42
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, лека ви нощ. Ние лягаме щото работим,не сме като вас на социални...
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето ви един лозунг от милото комунистическо време:Колективния фактор е не само обект, но и субект на управлението !!!
40
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те ако бяха в Китай, ей тея коментари изобщо нямаше да могат да ги пишат защото там има цензура на интернета, същото става и в ***...
39
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То какъв капитализъм е в момента и в БГ и в Русия ?Старите номенклатурни кадри никога не са излизали от властта, да не говорим че в момента в Русия е по-лошо от времето на СССР.
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Задунайците истерично късат рубашки и потници. Фърчат каскети и сълзи. По-полека другари, че на тез години... нали знаете:)
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАКВОТО СИ НАДРОБИХТЕ ПРЕЗ 89 ГОД. ТОВА И СЪРБАТЕ 25 ГОДИНИ И ОЩЕ КОЛКО НЕ СЕ ЗНАЕ ЗАТОВА НЕ ПЛАЧЕТЕ И ДА ТЪРСИТЕ ВСЕ ВИНОВНИ ВИНОВНИТЕ СТЕ ВИЕ
36
4
 
9
 
! Отговори
млад бандеровец преди 8 години
85% от новите капиталисти са бившите милиционери на ДС/КГБ(както и у нас ,така и в Русия).Перестройката направи богати хора всички според длъжността в БКП/КПSS.Факт е че се направи вътрешно-партиен преврат. Фалираха се умишлено българските предприятия(всички директори бяха верни на партията БКП)...Сега още крадат.Колко богата е била социалистическа България градена с труда на нашите родители които взимат сега 200лв пенсия..25г я крадат тази България и има още....
35
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Сидероглу ли говориш ? Той си прибира камазите с рублите вие го хвалете.
34
6
 
20
 
! Отговори
гт преди 8 години
Добре, че се появи Сидеров през 2005-та. Инак България отдавна нямаше да съществува на картата...