Перестройката – преди 30 г. Горбачов отвори кутията на Пандора

Днес реформите му не се одобряват от над 55% от руснаците
28 май 2015 22:00, Елка Василева
377
Перестройката – преди 30 г. Горбачов отвори кутията на Пандора
Михаил Горбачов. Снимка: архив, Reuters

"Другари, без съмнение имаме нужда от реформи." Спирайки с кортежа си в центъра на Ленинград през май 1985 г., за да говори пред събралото се множество, Михаил Горбачов задава тона на бъдещата си политика на гласност и перестройка, която накрая ще се изплъзне от контрола му и ще се стигне до разпадането на СССР, пише Марина Лапенкова от Франс прес.

Това се случва преди 30 години: един апаратчик реформатор, дошъл от Северен Кавказ, е избран за новия генерален секретар на комунистическата партия и налага стил, различаващ се от стила на предшествениците му. Той започва реформи, които променят в дълбочина съветското общество и водят до политика, станала известна под името "гласност и перестройка".

Гласността дава нова глътка въздух на гражданското общество: постепенно се установява свобода на словото, стотици политически затворници и дисиденти са освободени. Престъпленията на Сталиновия терор са извадени на светло.

Скоро резултатите надминават онова, което е замислил Горбачов, смятайки се за застъпник на "социализма с човешко лице". От края на 80-те години атмосферата в Съветския съюз се променя радикално.

С постепенната отмяна на цензурата новите медии никнат като гъби, поставяйки под натиск двата главни официоза "Правда" и "Известия". "Няма правда в "Известия" и няма известия (новини) в "Правда", гласи един виц от онова време.

Макар и финансирани от държавата, новите вестници разглеждат "подривни теми" като бедността или недостига на хранителни стоки и се продават като топъл хляб. Седмичникът "Аргументи и факти" влиза в книгата с рекордите на Гинес с продадени 33 милиона копия.

Страстите се разгарят по улиците, в транспорта, по опашките. През май 1988 г. месечното издание "Новий мир" разкрива, че Ленин - недосегаем идол дотогава в СССР, стои зад първите лагери за опозицията, бъдещия ГУЛаг.

Режимът спира заглушаването на западните радиостанции, слушани всеки ден от около 40 милиона съветски граждани, по оценки на КГБ. Самият Михаил Горбачов критикува по-остро и от тези радиостанции начина на живот в СССР.

Прозрачността постепенно завладява и структурите на държавата: забравени са рутинните и шаблонни речи на депутатите. Парламентарните заседания, излъчвани по телевизията, се гледат повече, отколкото филмите и концертите.

През юни 1990 г. обществото е в еуфория. Приет е нов либерален закон за медиите. Осемнадесет месеца по-късно СССР престава да съществува.

"Гласността беше един от основните фактори, които подкопаха основите на съветската империя и предизвикаха рухването й", отбелязва независимият наблюдател Мария Липман.

А днес? Реформите на Горбачов не се одобряват от повече от 55 на сто от руснаците, според сондаж на независимия център "Левада". Оценката за ролята на последния генерален секретар остава тема на разделение в Русия.

"Прекалено много се съсредоточихме тогава върху изобличаването на грешките на режима. Твърде много идеализирахме Горбачов", казва анализаторът Леонид Никитински. "Перестройката бързо се изтощи."

Наследството на гласността постепенно се изпари с идването на власт на Владимир Путин през 2000 година. Медиите малко по малко губят свободата на тона и мнението от 90-те години, според неправителствени организации като "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл".

"Не става дума за цензура по съветски. Някои медии все още съхраняват независимия си тон, макар че аудиторията им е доста ограничена", казва Мария Липман, споменавайки всекидневника "Ведомости" и тв каналите "Дожд" и РБКТВ.

Тези останки на прозрачност, наследени от гласността, "служат като отдушник на Кремъл за изпускане на недоволството на критично настроената част от обществото", смята тя.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
13
 
16
 
! Отговори
1 преди 8 години
разбира се че руснаците не одобряват, до разпадането на СССР половин Европа и половин Азия им слугуваше
72
6
 
20
 
! Отговори
ДО 88 555 преди 8 години
Нещо бъркаш,Китай не мина от социализма към капитализма. Там още си е социализма, но държавния и частния бизнес са поставени на равни основи. Така е и в Белорусия.Там още си има комунистическа партия и генерален секретар. Още се казва Китайска народна република.
71
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знам, че много го плюят. И сигурно с право. Но какво трябваше да се направи със СССР, за да започне да се превръща в нормална държава никой не знае. Проблемите огромни, страната огромна. Дори умникът Бжешински нищо не предлагаше, само казваше, че ако така продължава империята ще рухне.
70
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този е по лош и от Хитлер. Природата го е белязала ама кой ти греда.
69
0
 
6
 
! Отговори
ЕКС преди 8 години
ВМФ на Русия планира експедиция до Антарктида в края на тази година.
68
6
 
30
 
! Отговори
ДО 92 преди 8 години
Щом според теб Горбачов е такъв идол защо не живее в Русия? Нали искаше такава Русия. Защо го нямаше на парада на победата на 9 май. Не могат му събра костите ако се върне в Русия. Той е продал СССР още през 1942г когато като дете е подписал декларация пред немците че ще им служи, и така е отървал и себе си и семейството си от лагер в Германия. Беше дошло време да изпълни това за което се е подписал. Защо сега живее в Германия а не в Русия.
67
6
 
19
 
! Отговори
до иделист преди 8 години
Не е достатъчно само да си добронамерен, той постъпи глупаво, защото повярва на голи приказки. Сега други му берат ядовете.
66
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чета коментарите и се убеждавам че медицината не е въобще напреднала, а фармацията продава ***.
65
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има доказателства, че японците са предложили на Тодор Живков да ни помогнат да направим преход от социализъм към демокрация. Това щеше да ни превърне в "тигъра" на Балканите. Той е приел, но това не е устройвало мекотелото Горби , нашите партийци и техните американски ментори. Затова го свалиха и резултатът е виден.
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВОЛЕН САЙДЕРОВПреди да пишеш глупости, няма да е зле да почетеш малко. Храма е взривен не защото е бил ХРАМ, а защото така е бил построен, че е застрашавал живота на хората. Имало е много дефекти. Плюс подпочвените води, които са подкопали основите.Драги, първо се информирай. Има много информация по темата.
63
9
 
3
 
! Отговори
до Василев преди 8 години
е след като Горби ви е толкова полезен на ЦРУ защо ще го убивате??? Стяга ви чипика, че Русия се превърна, благодарение на Перестройката, в една просперираща държава, а не в комунистическо посмешище. И друго ви стяга - не можете да крадете от хора като Брежнев и ко, заради българо-съветската дружба и комунистическите идеали. Ей там ви стяга чипика! И всичко това благодарение на Горбачов.
62
32
 
6
 
! Отговори
мда преди 8 години
ГОРБАЧОВ Е ВЕЛИК. Русия не е имала по-успешен и ВЕЛИК ЛИДЕР!
61
7
 
32
 
! Отговори
э така преди 8 години
Горбачов продаде СССР на Америка! Трябваше да го разстрелят!
60
4
 
30
 
! Отговори
555 преди 8 години
Горбачов е голям ***. Съсипа Русия! Китайците се оказаха много по-умни и направиха плавен и много успешен преход от социализъм към капитализъм.
59
2
 
8
 
! Отговори
взгляд преди 8 години
много интересно мършата е още жива реигън и елцин вече се перестроиха в процес на перестроика е и целият запад както върви може юдата и това да види
58
3
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
*** ПО--СКОРО----НА НЕГОВАТА СЬВЕСТ ЛЕЖАТ 37 000 000 МЬРТЬВЦИ ОТ ,,ПЕРЕСТРОЙКАТА,,, МУ ДА ГОРИ Т АДА ПРЕДАТЕЛЯ НА СОЦИАЛИЗМА
57
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горбачов изпълняваше нарежданията на ЦРУ и Нато , задкулистно разруши СССР за да я предаде на империализма.И по-точно чрез гластност и разрушаване на икономическите основи една голяма д-ва се превърна в малка по значимост.Нима това не искаха Сащ и Европа.Които знае през онова време в Източна Европа чрез чужди медии ,касетки и посолството на Сащ се разпространяваха красиви реклами на продукти от запада.Това беше първата стъпка.Втората беше чрез концерти на известни изпълнители.Мадона през 80-те.
56
0
 
13
 
! Отговори
Процеси преди 8 години
Теоретично процесите се делят на формални /такива каквито ги интерпретира властта и идеологията / , и , неформални , такива не се съгласуват с реалната власт и неината философия .Формално капитализмът е ,,прогресивно и богато общество . Неформално си е социалдарвинизъм , фашизъм едно към едно , дори феодализъм , с малко богати и огромно мнозинство оцеляващи , подложени на геноцид чрез глад и невъзможност дори семейство да създадат.Днешното убежище на сгромолясващият се капитализъм е фашизмът и това е толкова явно , толкова видимо , че коментарите са излишни.
55
2
 
0
 
! Отговори
bros преди 8 години
@ Идеалиста: А "СтопХАМ!" го снимат в Норвегия, нал тъй!?!?!
54
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путинчо е дърта фашага.