Столтенберг обеща НАТО да защити Европа

Пак размаха пръст на Русия заради кризата в Украйна
28 май 2015 08:22,
237
Столтенберг обеща НАТО да защити Европа
Снимка: Reuters

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща да защитава териториалната цялост на Европа в обстановка на напрежение по източния фланг на алианса заради кризата в Украйна, предаде ДПА.

"Твърдо ще защитаваме суверенитета и териториалната цялост на всички европейски страни", заяви Столтенберг в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

НАТО ще работи да гарантира, че съседите му Грузия, Молдова и Украйна ще останат стабилни и независими, каза той в мозъчния тръст ден след като обсъди конфликта в Украйна с президента Барак Обама.

"Тези държави не са буферни зони, те са независими суверенни държави. Те имат правото сами да избират по кой път да поемат и ние ще им помогнем по този път", каза шефът на алианса.

Той предупреди Русия да не се меси в стремежите на свои съседи като Грузия или Украйна за присъединяване към НАТО.

"Дали някоя страна ще стане член на НАТО или не ще се реши от тази страни и 28-те съюзници и от никой друг", каза Столтенберг.

Режимът на прекратяване на огъня в Източна Украйна продължава да се нарушава. Страните трябва да постигнат политическо решение на конфликта, заяви шефът на НАТО, цитиран от ТАСС.

Той отново обвини Русия, че подкрепя сепаратистите в самопровъзгласените Донецка и Луганска народна република и че изпраща военна техника и войски на територията на Украйна, а също така отново осъди анексирането на Крим от Русия. По думите му ставащото в Украйна подкопава ключови принципи на европейската сигурност.

Планираното прехвърляне на ракетни комплекси "Искандер-М" в Калининград до 2018 г. фундаментално ще промени баланса на сигурността в Европа, заяви Столтенберг. Той определи такива действия като дестабилизиращи и опасни, като същевременно подчерта, че НАТО не иска противопоставяне с Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
16
 
! Отговори
фото шопче преди 8 години
Фотошопа на Цру съобщава на малобройните си почитатели, че целия му творчески колектив полага свръхчовешки усилия, и скоро ще бъде представена една истинска, ама наистина съвсем истинска снимка, на руски войски на територията на вече бивша Украйна. Снимката ще бъде в колор и ще е цветна, в смисъл шарена.
58
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
61 Пак ли започвате , бомбардираха Югославия защото един местен Путин беше решил да се разправи с албанскто малцинство и така да подпали Балканите , какво искаш нова Босна ли и нови 200 000 жертви или може би повече , може би пожар в Македония , тогава кво праим Одисей1
57
0
 
5
 
! Отговори
до 57 преди 8 години
Един натовец в Англия има една цена, в България друга, така че има плаващи стойности.
56
3
 
12
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До ПешкоСССР разположи ракети в Куба след като разбра, че САЩ вече са разположили такива в Турция. В крайна сметка САЩ махнаха ракетите от Турция, а СССР от Куба.
55
3
 
10
 
! Отговори
4435 преди 8 години
тоя щял да ни защитава - от кого и с какво
54
3
 
15
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Неутралитет, Одисей означава да не се присъединява към военни организации като нато, на пример.. Ти знаеш ли защо нато проявява толкова силен интерес към Украйна? Айде седни да прочетеш пак. Какво изобщо има да се коментира, при условие, че се състоя преврат и тези, които се настаниха във властта са абсолютни слуги на САЩ??
53
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие, които сте за Нато и сте против мира-------------------------------56 Това е лъжа меко казано това да си за НАТО не значи че си против мира , напротив специялно през Студената война НАТО беше тази военна организация която запази мирът в Европа , защото Варшавския договор и специално Съветският съюз поддържаха в пъти по голяма нападателна армия с която можеха да стигнат до Ламанша , спря ги единствено ядреното противпоставяне и НАТО Одисей 1
52
4
 
19
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 8 години
Че Европата кой я напада, че Столтен да я защитава. Защо бомбардирахте Сърбия, защо създадохте Косово, защо разположихте ракети в П олша и Чехия? Пък сега трепери, че руснака в Калининград щял да курдисва ракети!? Ако ще и черешови топчета да монтира то си е негова работа. Наглостта в политиката е нещо нормално !!
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 55Столтенберг е мандатен ***
50
4
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Напоследък мирният СССР заговори за присъединяване на Абхазия. Не е сигурно, че ще е с референдум, щото нали на 9 май видяхте каква супермегаултра мирна военна сила са руснаците. Да не тръгват безвизови мирни танкове към Берлин с Вовката начело гол с препаска на кръста и мечка на каишка
49
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
48 Няма такова нещо благоденствието и просперитета , както и качеството на живота си имат точно определени стойности , не бягайте по тъч линията , за това което разполага Русия като природен ресурс , тя е бедна страна а социалното неравенство я прави още по бедна защото ако по БВП на глава от населението да е значително пред нас когато вземем СРЗ и съпоставим с покупателната и способност ние почти се изравняваме тоест при тях ножицата е още по голяма Одисей 1
48
4
 
13
 
! Отговори
кой от вас е луд? преди 8 години
Вие, които сте за Нато и сте против мира, защо лъжете, че сте патриоти? Кой от вас е луд да даде живота си за България? За мутрите? За престъпните банки? За убийците по пътищата? За изнасилената природа? За перфидните партии в парламента? За корумпираната съдебна система? За отровните ментета в храните и напитките? За убийственото здравеопазване?
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Солтенберг е ***
46
12
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Няма място за изненада - едно време мирният СССР разположи ракети в Куба. Тогава това също не беше агресия. За редовият кутевист-путинист агресия е, когато суверенна държава суверенно реши да се присъедини към отбранителен военен блок с цел да се предпази от мирния СССР. И съвсем не е случайно, че почти всяка държава съсед на мирния СССР се бута да влиза в НАТО. Щото ако не е, мирният СССР може да реши в един момент, че някъде има руснаци за защитаване
45
1
 
21
 
! Отговори
:) преди 8 години
Доходът на украинския президент Петро Порошенко от момента на стъпването му в длъжност е нараснал няколко пъти, предава Би Би Си.Това е бореца за демокрация и човешки права в Украйна :) Доверен човек на Щатите и НАТО :) Нещо като наш Тиквун.
44
1
 
16
 
! Отговори
RedNeck преди 8 години
Освен с ГОЛ Г.З няма друго с какво да защитите ЕВРОПА!На някой ще им хареса...Всичко друго е само хабене на думи....
43
4
 
23
 
! Отговори
ответна реакция преди 8 години
Присъединяването на Крим към Руската Федерация беше ответна реакция на проведения от украинските фашисти въоръжен метеж в Куев. На кримчани не им остана нищо друго, освен да си спасяват живота от фашисткия терор. Същото важи и за Новороссия!
42
7
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
наеш ли ти какво пише там, а? Украйна трябваше да спазва НЕУТРАЛИТЕТ-----------------------------40 Да знам много добре поне какво пише в подробности вБудапещенския . Чел съм го . Само не знам какво разбираш под НЕУТРАЛИТЕТ и къде по точно е записано и още нещо по какъв начин Украйна е НАРУШИЛА според теб какъвто и да е НЕУТРАЛИТЕТ , до колкото знам няма такива овбинения от Путин и той поне до сега не е обявявал ВОЙНА на УКрайна поне не го е правил на глас , иначе знаем много добре какво прави
41
0
 
4
 
! Отговори
да-м do 42 преди 8 години
Не всичко е пари приятелю! Западняк няма да те разбере, но ние сме по-други хора.
40
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иво Инджев-Одисей 1-доносника на бившата комунистическа ДС пак яко заработва кинти,с коментарчета.Плащат му на парче .Навремето по същия начин си заработваше кинти и сладки командировки по цял свят плюейки в статии и медии по тези ,които сега като Матросов на амбразурата защитава,а именно ционисткото зло-САЩ и покварения содомитски запад.Морала няма значение нали другарю -господин Инджев,важното е келепир да има !