Столтенберг обеща НАТО да защити Европа

Пак размаха пръст на Русия заради кризата в Украйна
28 май 2015 08:22,
237
Столтенберг обеща НАТО да защити Европа
Снимка: Reuters

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща да защитава териториалната цялост на Европа в обстановка на напрежение по източния фланг на алианса заради кризата в Украйна, предаде ДПА.

"Твърдо ще защитаваме суверенитета и териториалната цялост на всички европейски страни", заяви Столтенберг в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

НАТО ще работи да гарантира, че съседите му Грузия, Молдова и Украйна ще останат стабилни и независими, каза той в мозъчния тръст ден след като обсъди конфликта в Украйна с президента Барак Обама.

"Тези държави не са буферни зони, те са независими суверенни държави. Те имат правото сами да избират по кой път да поемат и ние ще им помогнем по този път", каза шефът на алианса.

Той предупреди Русия да не се меси в стремежите на свои съседи като Грузия или Украйна за присъединяване към НАТО.

"Дали някоя страна ще стане член на НАТО или не ще се реши от тази страни и 28-те съюзници и от никой друг", каза Столтенберг.

Режимът на прекратяване на огъня в Източна Украйна продължава да се нарушава. Страните трябва да постигнат политическо решение на конфликта, заяви шефът на НАТО, цитиран от ТАСС.

Той отново обвини Русия, че подкрепя сепаратистите в самопровъзгласените Донецка и Луганска народна република и че изпраща военна техника и войски на територията на Украйна, а също така отново осъди анексирането на Крим от Русия. По думите му ставащото в Украйна подкопава ключови принципи на европейската сигурност.

Планираното прехвърляне на ракетни комплекси "Искандер-М" в Калининград до 2018 г. фундаментално ще промени баланса на сигурността в Европа, заяви Столтенберг. Той определи такива действия като дестабилизиращи и опасни, като същевременно подчерта, че НАТО не иска противопоставяне с Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
13
 
! Отговори
300 милиона преди 8 години
Американските войници стават все по-импотентни. Миналата година, само за Виагра, Пентагонът е платил 41 милиона долара. Общо са платени 84 милиона долара за лекарства срещу импотентност. От 2011 до сега, са разходвани около 300 милиона долара в битката срещу импотентността. Толкова струват 4 бойни самолета от тип Ф-35.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
41 Е и , кво от туй
37
3
 
19
 
! Отговори
учтива молба преди 8 години
Владимир Путин учтиво помоли украинските войски да напуснат Крим и те сдадоха оръжията си и напуснаха. В Куев нова учтива молба ли чакат?
36
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
36 Абсолютно си прав китаецо , направо е учудващо как страна богата толкова много на полезни изкопаеми , цялата Менделеева таблица е при тях а са толкова бедни , все още са развиваща се страна , явно народа им нещо не е като хората , нещо им куца Одисей 1
35
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Планираното прехвърляне на ракетни комплекси "Искандер-М" в Калининград до 2018 г. е отговор на агресивното настъпление на ФАЩ и ОТАН към руските граници.
34
1
 
19
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Одисей Пак почна с договорите.. Знаеш ли ти какво пише там, а? Украйна трябваше да спазва НЕУТРАЛИТЕТ.. Разбери вече, че истината рано или късно излиза на яве..
33
2
 
23
 
! Отговори
конституцията преди 8 години
Крим, Донецк и Луганск ще се съобразяват с конституцията на Украйна, когато Обамата започне да се съобразява с конституцията на Германия и престане да подслушва Ангела Меркел!
32
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
28 Няма такова нещо , Крим беше окупиран от руски спец части в условията на тази окупация беше инспириран въпросният Референдум , по същият начин аналогочно през 1940 Сталин анексира Литва Латвия и Естония , така прави и Хитлер 1938 с Австрия защищавайки южните германци . Трябва повечко да четете за ад се ограмотите по въпроса Одисей 1
31
2
 
17
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Одисей, много обичам извадени от контекста цитати, ето думите на Бисмарк: Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан. Не се надявайте, че веднаж възползвали се от слабостта на Русия вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето. И като дойдат не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. Затова с руснаците си струва да се играе или честно или въобще да не се играе.
30
2
 
21
 
! Отговори
точка 10. преди 8 години
Както винаги Столтенберг лъже. Русия не участва в гражданската война във вече бивша Украйна. Русия няма войски в Украйна. Русия няма действия в Украйна. Точно обратното, с изпращането на 300 американски десантника в Украйна, Сащ грубо нарушават Минските споразумения. Точка 10. забранява присъствието на чужди войски и наемници на украинска територия.
29
5
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Калининград винаги руски ли е бил?
28
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя Столтенберг и той 100 % има нетрадиционна сексуална ориентация,иначе щеше да види шефското място в НАТО през крив к**,опа макарон , защото само такива еврюхите ги слагат на отговорни постове.
27
2
 
10
 
! Отговори
до 20 преди 8 години
Тогава Украйна беше Украинска ССР и управлението и беше в Москва. И ако беше останала в рамките на Русия, щеше и ракети да има. Не може хем с врага, хем с нашето оръжие. Но откъде да знае човек, как ще се развият нещата.
26
2
 
16
 
! Отговори
само за 48 часа преди 8 години
Бившият Генерал инспектор на бундесвера и Председател на военния съвет на Нато, генерал Харалд Куят, заяви вчера, че ако Русия би искала, тя може да приключи войната във вече бивша Украйна, само за 48 часа.
25
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
20 Точно така и не само в Будапеща 1994 , но и с Беловежкото споразумение от 1991 и с Договора за приятелство сключен лично от Путин се гарантира НЕЗАВИСИМОСТТА И ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА УКРАЙНА , но както още Бисмарк е казвал договорите с руснаците не струват дори колкото хартията на която са написани . Одисей 1
24
2
 
25
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Не Русия присъединява Крим, а Крим се присъединява към Русия. Това е автономна република със собствен парламент. Имаше референдум и хората решиха. В противен случай щяха да са в състояние на гражданска война.. Дали сега не им е по-добре? А, Одисей?
23
3
 
22
 
! Отговори
искаме мир! преди 8 години
Искаме мир, а не Нато!
22
3
 
18
 
! Отговори
zeus преди 8 години
На референдума в Крим имаше много външни наблюдатели, не се сещам някой от тях да е докладвал за нередности. Резултата там беше предвидим, все пак етническите руснаци са мнозинство. Би ли ми дал доказателства, че референдума е бил манипулиран и изключи капса и спри да ми викаш в безсилието си!
21
3
 
16
 
! Отговори
някакъв си секретар преди 8 години
Някой си Столтенберг се мисли за генерал! Той не е никакъв генерал, а е само някакъв си секретар!
20
3
 
17
 
! Отговори
псевдо-натовец преди 8 години
Toзи клоун дали наистина смята че някой го слуша? Ама нали затова му плащат: "каза той в мозъчния тръст". Ха-ха-ха-ха, НАТО е САЩ. като се налудуват и оплетат достатъчно в лъжи и разходи и Европа ще си почине от тях. Мисля че прежалиха Украйна, загубите на Сорос станаха много, тръбата ще е празна, украинците разбират руски, а не английски...