Хелмут Кол бил "добре предвид обстоятелствата"

Бившият германски канцлер претърпя две операции за месец
3
Хелмут Кол бил "добре предвид обстоятелствата"
Хелмут Кол. Снимка: Reuters

Бившият канцлер на обединена Германия Хелмут Кол претърпя две последователни хирургични операции и "предвид обстоятелствата е добре", съобщи Франс прес, цитирайки комюнике от неговата канцелария.

В началото на май 85-годишния Кол претърпя операция за смяна на тазобедрената става, а след това и друга интервенция,  посочиха от канцеларията без повече уточнения. По-рано някои медии съобщиха, че от три седмици бившият канцлер се намира в интензивно болнично отделение.

"Хелмут Кол понесе много добре първата операция. След втората той ще започне рехабилитация заради новата си става", поясниха от канцеларията му. Този възстановителен период Кол  планирал да съчетае с ваканция, според същия източник.

Хелчут Кол е в инвалидна количка след падане, което предизвика инсулт през 2008 г.. Той е и с частична парализа на лицето. През 2012 г. Кол преживя и тежка сърдечна операция.

Хелмут Кол държи рекорда за дълголетие на канцлерския пост с четири четиригодишни мандата - от 1982 до 1998 г. Той е историческа фигура на Християндемократическия съюз (ХДС) и се смята, че именно на него дължи политическото си издигане през 90-те години на миналия век настоящият канцлер Ангела Меркел.

След загубата на изборите през 1998 г. Кол се оттегли от политическия живот и в последните години печатът в Германия пише за него най-вече във връзка със семейните му неблагополучия.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: ГерманияХелмут Кол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
АлаБала преди 8 години
Част от последната велика четворка политици от края на 20 век: Рейгън, Татчър, Горбачов и Кол. Те дадоха надежда и вяра за един по-добър свят, които просъществува само 15 години.