Ципрас - неочакваният герой за евроскептиците

Зад битката му застанаха крайно леви и крайно десни партии от ЕС
30 юни 2015 21:30, Анисия Иванова
250
Ципрас - неочакваният герой за евроскептиците
Алексис Ципрас. Снимка: БТА

Европейски анти-естаблишмънт партии от всички политически цветове се сплотяват зад гръцкия премиер Алексис Ципрас в схватката му с кредиторите, която заплашва да изхвърли Гърция от еврозоната и да подкопае единната валута.

Партии, които нямат практически нищо общо, освен отхвърлянето на налаганата от ЕС политика на строги икономии, се надяват, че обществената симпатия към Гърция и към нейния радикален ляв лидер ще се трансформира в отлив от традиционните партии и стимул за подкрепата за тях.

Битката на Ципрас обедини толкова различни партии като лявата "Подемос" в Испания, антиимигрантската Северна лига и популисткото "Движение 5 звезди" в Италия, крайнодесния Национален фронт във Франция и британската антиевропейска Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП). Всички те аплодираха Ципрас за отхвърлянето на офертата на кредиторите "пари срещу реформи" и свикването на референдум по предложението - ход, който ужаси традиционните партии, участващи в правителствата на другите 18 страни от еврозоната.

"Подемос" (Ние можем), която се бори за надмощие с Народната партия и Социалистите в Испания и триумфира на кметските избори през май, заяви, че Ципрас е достоен пример за подражание заради референдума в отговор на "изнудването" от страна на кредиторите.

"Днес в Европа има две противостоящи сили - икономии и демокрация, правителство на народа или правителство на пазара и неизбрани институции. Ние сме с демокрацията, ние сме с гръцкия народ", заяви партията в декларация, публикувана вчера.

"Подемос", водена от харизматичния професор Пабло Иглесиас, поне е идеологически близка до (гръцката) СИРИЗА, за разлика от много партии, които сега се опитват да се възползват от нея. И двете движения са от лявото крило и твърдят, че подкрепят еврото, но искат промяна на икономическите политики, залегнали в основата на валутния блок.

Националният фронт на Марин льо Пен - една от главните опозиционни сили във Франция, е на другия край на политическия спектър, но също приветства изборната победа на Ципрас през януари с надеждата, че това ще спомогне за подкопаване на еврото. Реакцията му вчера на последния разрив между Гърция и нейните кредитори беше ентусиазирана.

"Надявам се, че скоро ще станем свидетели на първия исторически провал на Европейския съюз", каза заместник-председателят на НФ Флориан Филипо, като добави, че "евроекзит" на Гърция би показъл, че "прогресът на този дяволски проект не е неизбежен".

В Италия, където антиевропейските настроения стабилно нарастваха през седемте години на стагнация и рецесия, и двете главни опозиционни партии искат Рим да напусне единната валута.

Лидерът на Северната лига Матео Салвини, който миналата година измести бившия премиер Силвио Берлускони като доминантната фигура в италианската десница, каза, че трудностите на Гърция са "първо и преди всичко провал на Европа".

"С валута, която не работи, не може да се направи нищо", каза той и аплодира Ципрас за това, че "държи главата си високо вдигната" и не се огъва пред исканията на кредиторите на Гърция.

"Движението 5 звезди", което според социологическите проучвания е втората политическа сила в Италия след
Демократическата партия на премиера Матео Ренци, заяви, че Ципрас прокарва пътя за по-широк бунт срещу политиката на икономии на южния фланг на Европа. "Много скоро Южна Европа окончателно ще разкъса веригите на еврото и икономиите", писаха депутатите от "Движение 5 звезди" в блога на партийния си лидер Бепе Грило.

Според "Форца Италия" на Берлускони ЕС се опитва по недемократичен път да свали Ципрас от власт, точно както според партията са свалили Берлускони в Италия в разгара на дълговата криза в еврозоната през 2011 г.

Прекалено рано е да се каже дали тези твърде различни движения могат да спечелят подкрепа благодарение на гръцката криза. Много ще зависи от това дали Гърция действително ще напусне единната валута и как ще се справи сама, ако го направи.

Нещо повече, общественото мнение за Атина е разделено и силно варира в страните от еврозоната. Португалия, която приключи своята спасителна програма на стойност 78 млрд. евро миналата година, се придържа към твърда
линия спрямо Гърция и там няма значителни анти-естаблишмънт движения. Единствената анти-евро партия са комунистите, с по-малко от 10 процента от вота. В Ирландия - рекламно лице на политиката на икономии, която се върна към силен растеж след излизането от спасителната програма на стойност 64 млрд. евро през 2013 г., лявата опозиция яростно критикува твърдата линия на правителството спрямо Гърция, докато общественото мнение изглежда раздвоено.

Още по-враждебно настроени спрямо Гърция са балтийските страни, които имат далеч по-ниски средни заплати и пенсии и негодуват от това, което според тях е финансова безотговорност на Атина. В тези страни няма съществени анти-естаблишмънт движения и дори първоначално антиевропейски партии, като проруската "Съгласие" - най-голямата в латвийския парламент, не съчувства на Гърция.

"Гърците мамеха преди и след като влязоха в еврозоната, и мамят и сега", каза пред Ройтерс вчера лидерът на
парламентарната група на "Съгласие" Янис Урбановичс. "Въпросът не е дали Гърция ще напусне еврозоната, а дали ще остане и ще взриви еврозоната."

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подигравате се на фиромците, че са им промити мозъците, а не се усещате, че не падате по-долу от тях!
120
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Онея имат да връщат 100 пъти повече от БВП-то им, но никой не им е спрял парите!"Не можеш да спреш парите, на тоя, дето си ги печата. Как? Ще спреш да изнасяш хартия за САЩ ли? Щото докато имат хартия и зелено мастило са икономически недосегаеми... : )
119
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе другари, ... нали другаря путин щеше да помага на гръцкия народ в борбата му със световния империализъм ?KO ТАНА ???
118
5
 
14
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
А защо никой не казва нищо за дълга на САЩ? Онея имат да връщат 100 пъти повече от БВП-то им, но никой не им е спрял парите! Сега, че и гърците са си похарчвали повечко от колкото трябва, но чак да фалират... Нали уж демокрация? Каква демокрация? Да направим бедните по-бедни, богатите още по-богати... Франсетата вкараха големи данъци за богатите, а защо Гърция да не може, а трябва да взимат от бедните? Изнудват си ги, ама Ципата ще ги оправи!
117
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Най-интерестното е че злобата ни е насочена основно към съседите."Ти да си чувал "Разделяй и владей"? :) Целта през последния век е да няма една силна и голяма държава в региона, а много и малки - насъскани една срещу друга. Ако почнат да се обединяват пак е лошо. Примери - България защо според теб й отцепиха македония. Защо според теб натиснаха Югославия да се разпадне. Защо откъснаха Косово от Сърбия...Не им е в интересите, да има силна държава или силен съюз тук...
116
1
 
4
 
! Отговори
Аз,Туристът преди 8 години
Чудя се, ако си турист и тази нощ посетиш таверна в Атина дали ще пият от мъка или пак ще чупят чинии????
115
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки си плаща всичко, с лихвите! Но май българите сте забравили, че това важи и за вас!!!
114
1
 
6
 
! Отговори
до 162 преди 8 години
ами аз ги следя горе долу у сега ще ти кажа. Гръцки официални лица не са ходили в Турция откакто там управлява партията на Ердоган, не че преди това ходеха често.Миналия месец за първи път от 100 години сръбски официални лица бяха на посещение в Албания, а няколко дни преди това същата визита на албанския мин.прецедател в Сърбия.Македонски официални лица не са били в Гърция от поне 10 години. Единствено българските дипломати ( президент, мин.прецедател и министри ) са били при съседите.
113
1
 
10
 
! Отговори
aтaкисть преди 8 години
Ципрaс, ти си грaнитнa колонa в колиземa нa великите лидеритеСветловод в бурятa нa неспрaведливо зaлялaтa ни бaнкнотнa нaпaстМaстодонт нa нaционaлизмaПоклон
112
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия винаги ни е давала в пъти повече от това, което е получавала от нас. По време на социализма имахме огромен пазар за СССР, и колкото произведяхме толкова изнасяхме, пазара беше необятен. А пък от своя страна Русия ни даде технолигии, постои ни заводите, даде ни енергетиката и тежката промишленост. А след 1989 колко завода бяха открити? След 1989 колко нови пазари покорихме или може би сдадохме старите на други?
111
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 158: За какъв роб ставаш ти бе...с тия развалени зъби !
110
4
 
13
 
! Отговори
от голите факти преди 8 години
До 147И какво ни взе Съветския съюз / ако трябва да сме коректни исторически / ???Вярно беше ни ограничена свободата , а сега не ни ли е ???? Тогава ни третираха като хора , а сега ни третират като роби . Сегашният ЕС е едно много по-лошо копие на Съветския такъв до разпада му
109
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен То чунким, нашият комунист от Банкя ни доведе .. По добре фалирал грък ,отколкото успял българин ,воден от Червено Гербер.
108
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Изброил си какво ни даде Русия. Но тактично си пропуснал това, което ни взе. Защото ни взе повече, отколкото ни даде."Кое ти взе? Ние давахме компоти, те ни даваха ядрена енергетика. Ние им давахме картофи, те ни даваха самолети. Ние им давахме краставици, те ни даваха космически науки. Ние им пращахме домати със щайги, те ни даваха обурудване за армията.Взели вика повече, отколкото дали... сега къде ни е сиренето, къде са ни доматите, къде са ни компотите? ЕС ни ги взе. Това е вземане...
107
0
 
2
 
! Отговори
Ноа преди 8 години
До Анонимен 143Европа няма как да направи забележка на Турция за потока защото турците не са в ЕС! А Ако ЕС не са съгласни да се снабдяват с газ през Турция - САЩ са доволни, сделка няма. Американците разчитат на Турция като военна сила в региона. Не се боят от нея.
106
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей тая Българска Злоба... Затова ще си умрете бедни гладни и проклети и вие и децата ви.. Днес даже Турция в лицето на външния си министър предложи, да плати безвъзмезно вноската на Гърция... Представете си ТУРЦИЯ!!! А вие се тресете от злоба...
105
0
 
11
 
! Отговори
тояга и морков преди 8 години
Кога някой ще ни даде да опитаме моркова?Само тояги,тояги 1000 години, егати гърбината.Абе Български народе, не ти ли счупиха ребрата вече?
104
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа е свидетел как един комунист може за по-малко от шест месеца, да доведе една богата държава до просешка тояга
103
1
 
5
 
! Отговори
777 преди 8 години
АХ, СЕКСИ АЛЕКСИ
102
0
 
10
 
! Отговори
:) преди 8 години
Мачкай, Ципрас !