Арменците се опълчиха на руския монопол

Но Москва отново вижда чужда намеса
4 юли 2015 21:30,
247
Арменците се опълчиха на руския монопол
Снимка: Архив Reuters

Миналия месец арменската електрическа компания, която е монополист на пазара и собственост на руски конгломерат, получи одобрение от правителството за рязко покачване на цената на тока. Решението моментално предизвика масови протести, намеси се полицията и се стигна до сблъсъци, припомня в-к “Вашингтон поуст”.

Демонстрациите обаче продължават – протестиращите са предимно млади хора, нямат открояващи се лидери и избягват политическите лозунги. Западните страни се въздържат от реакции. Американското посолство се ограничи до пускане на призив в социалната мрежа “Туитър” за мирно поведение.

Русия обаче побърза да атакува. Медиите в страната обвиниха американската мисия в Ереван в организиране на протестите и опит за повтаряне на сценария от революцията в Украйна. “Всички знаем как започнаха революциите в Грузия и Украйна”, посочи и външният министър Сергей Лавров. Което, разбира се, е препратка към теорията на Кремъл за всички тези събития, а именно – че са плод на конспирация от страна на ЦРУ.

Според “Вашингтон поуст” Владимир Путин и обкръжението му са обхванати от параноя и не пропускат да защитават теорията за намеса на Вашингтон при всеки протест в Русия или някоя от съседните й държави. Кремъл директно отрича като “наивна” вероятността арменците, които са беден народ, чиято икономика е почти изцяло в руски ръце, просто да са вбесени от покачването на тока със 17 на сто. И да са недоволни от руския конгломерат, който стои зад това покачване.

Арменският президент Серж Саркисян е в близки отношения с Русия, но все пак се опитва да балансира. Той отхвърли категорично идеята, че протестите са антируски. Освен това обеща, че държавата ще поеме спорните 17% покачване на цената на тока и че ще започне одит на електрическата компания с опция за национализиране или препродаване.

В същото време обаче получи 200 милиона долара от Русия под формата на военна помощ.

Всички ходове на Саркисян се оказват недостатъчни за успокояване на гражданите и протестите не спират.

Към момента решението да е в “прегръдката” на Русия може да се окаже пагубно за политическата му кариера. Саркисян направи Армения едва третата страна след Беларус и Казахстан, която се присъединява към Евразийския икономически съюз, създаден от Путин като противовес на Европейския съюз.

При визитата си през май във Вашингтон, арменският президент настоя, че това решение е изцяло прагматично – арменците, работещи в Русия, изкарват 1/5 от БВП на страната. На по-маловажен е фактът, че Москва е единственият енергиен доставчик на Армения. “Арменският коняк не се продава в Париж”, изтъкна Саркисян.

Русия обаче е в икономически срив и рублата повлича надолу всички валути, обвързани с нея. В това число и арменската. Москва реши да попълва собствените икономически дупки с по-високи цени на енергията, която продава на други държави – може би все пак е нормално това да разгневи огромна маса от обикновените хора без нужда от американска намеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
11
 
4
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
Впрочем на концерт в Тбилиси руската рок звезда Замфира развя знамето на УкраIни, показвайки как би постъпил руснак без кофа дермо в главата вместо мозък...
40
9
 
7
 
! Отговори
хм преди 8 години
Интересно ми е за Армения какви претенции има Русия? Нито са славяни, нито са православни, нито са "древна руска земя"... Там като какви спасители ще се представят?
39
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната статия ТЪПНЯ за нов Майдан организиран от НПО-та на САЩ някъде по света.
38
6
 
6
 
! Отговори
М-м Да! преди 8 години
През Април 1989 в Тбилиси имаше демонстрация. Тя беше разпръсната с танкова колона която мина през демонстрацията. При настъпилата паника имаше сгазена бременна жена. Така се започна. Офицера заповядал да изпратят танковете беше изпратен на съд. Политиците останаха сухи, но СССР рухна. Армения е малка, но съществена брънка от статуквото в Кремъл.
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 1918Сюмбюл ага от къде знае?
36
12
 
7
 
! Отговори
аз преди 8 години
Така е. Прегръдките на Русия са винаги мечешки. И последиците за прегърнатите са винаги плачевни.Ние добре знаем колко "братя" мога да бъдат "братушките". Изедници азиатски...
35
10
 
6
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
Пуйло навсякъде вижда Америка и Барак, ай, ай, ай Велика е Америка и US. ARMY с големи връзки по цял свят... Освен 173 въздушно преносимая Бригада под Лвiiв дойдоха и ЛОШИТЕ канадци в течение две години те ще обучават ВСУ как да дават по морду на рашисти- терористи- окупантов на Суверенна УкраIни.
34
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А каквото става в Армения е ясно,че е спонсорирано и създадено от САЩ,както в Украйна,както ИДИЛ в Сирия(снимката на Маккейн с Багдади),както в Египет,както в Македония,както в Турция,както в Хонгконг и т.н.
33
13
 
6
 
! Отговори
1918 преди 8 години
През 1918 Ленин дава 5 милиона златни рубли и 120 000 Манлихер на Камал Мустафа - по късно наречен Ататюрк. С тези Манлихери е извършен Арменския геноцид. Арменския народ е страдал не по-малко от Българския благодарение на Русия.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До не може да бъде?истината!
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТюркДжаным от къде знаеш?
30
4
 
18
 
! Отговори
не може да бъде? преди 8 години
В коя държава не може да бъде извършен държавен преврат? В САЩ!Защото в САЩ няма американско посолство!
29
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименгадни американски мутри! Нормалните хора се застраховат за пропуснати ползи и т.н., а на изродските енергийни октоподи от САЩ вересийте им плаща *** туземско заспало население. Население, не общество!
28
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на снимката има 13 човека, които се оглеждат и се чудят защо са толкова малко марйонетките на ЦРУ в Армения. Тази новина я има. Само в този сайт. Кой е източника на информация? Вероятно една охранявана сграда зад ресторант "Кошарите" в София... Странно е добрите и "миролюбиви" американци от кого се стряскат с тези 400 бази по границите на Русия. От Баба Яга или от съвеста си?
27
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А пък у нас тока се вдига и заради американската централа ТЕЦ Марица Гълъбово,защото те не можели да се откажат от привилегията държавата да им плаща за непроизведен ток (и да произвеждат и да не произвеждат все си печелят милионите от нас,които плащаме).Но никой не прави Майдан в България заради американската ТЕЦ.Защо ли???Ох сетих се американците са ни съюзници,затова трябва да плащаме за непроизведената и непотребената от нас тяхна електрическа енергия.
26
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москва е един от демоните в този свят
25
11
 
15
 
! Отговори
до 31 преди 8 години
"Цру е най-голямата терористична организация в света. С 638 неуспешни атентата на Цру да убие Фидел Кастро! С такава бройка не могат да се похвалят Ал-Кайда, ИД, талибаните, ДС и Педро Пороченко, взети заедно!".......За Куба имаше статия сутринта,как "Обама сложил край на Студената война с Куба".Всъщност Куба и кубинския народ,въпреки американското ембарго и санкциите,ПОБЕДИХА в Студената война със САЩ.САЩ отиде на крака при Фидел в Хавана да иска разрешение за затопляне на отношенията.
24
4
 
13
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Преди 15 години се беше зародила идеята за един вид Черно морски икономически съюз. Интересът беше голяма но Европа се намеси като " грабна " България и Румъния. Нищо не е случайно на този свят
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТюркКОЙ им я е построил АЕЦ-а?
22
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак платени глупавини. Протестите в Армения в момента са платени пак от същите американски мекерета. Вижте им само знамената и ще ги познаете.