Да или не на плана на кредиторите - Гърция решава съдбата си

При Grexit Европа ще загуби от авторитета си, убеден е германският външен министър
5 юли 2015 07:30,
298
Да или не на плана на кредиторите - Гърция решава съдбата си
Снимка: архив Reuters

Гръцките граждани са призвани днес да се произнесат на референдум дали одобряват предложенията на кредиторите на страната за постигане на споразумение за допълнителна финансова помощ, съобщават гръцките медии.

Секциите отварят в 7 ч. сутринта, а гласуването ще продължи до 19 ч.

За първи път на референдума правото си на глас ще упражнят 108 371 избиратели, навършили 18 години.

Още по темата
Гръцките избиратели ще трябва да дадат отговор на въпроса дали трябва да бъде прието проектоспоразумението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на Еврогрупата на 25 юни 2015 г.

За да бъде законен референдумът, пред изборните урни трябва да се явят най-малко 40 на сто от избирателите, тоест четири милиона души.

Гърците излизат на референдум на фона на затворени банки и недостиг на пари в брой, капиталов контрол, политическа несигурност и социално напрежение. Гръцкото правителство се обявява за вот "не" на исканията на кредиторите. Някои гръцки и европейски представители разглеждат днешното всенародно допитване като референдум за или против напускане на еврозоната.

Часове преди референдума германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви в интервю за вестник „Тагесшпигел”, че евентуален Grexit би „изпратил ужасен сигнал”. Пред изданието той също така изрази опасения за авторитета на Европа в случай на подобен развой и разкритикува гръцкото правителство.

Щайнмайер предупреди за последиците за Европейския съюз от евентуалното излизане на Гърция от еврозоната. "Дори да съумеем да се справим с подобно развитие във финансово-политически и валутно-политически план, евентуален грекзит би изпратил ужасен сигнал към страните извън ЕС", смята германският министър. По думите му Китай, Индия и САЩ гледат внимателно дали европейците ще овладеят тази криза или ще се провалят в предизвикателството.

Според Щайнмайер при евентуален Grexit "Европа ще загуби от авторитета си и от доверието към себе си в някои части на света".

В интервюто германският министър също така разкритикува остро гръцкото правителство. По думите му "със смесица от неопитност, идеология и радикална реторика" то е вкарало преговорите с кредиторите в задънена улица. Според Щайнмайер било е и пренебрегнато "за съжаление какво значи подобен курс за хората в Гърция".

Германският министър изрази мнение, че при евентуален отрицателен вот на днешния референдум в никакъв случай няма да стане по-лесно да се постигне компромис, а тъкмо напротив. По думите на Щайнмайер Гърция трябва да намери заедно с партньорите си изход от тежката ситуация, "който да не поставя прекалени изисквания към Европа и страните членки на еврозоната".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
300 млрд разделено на 11 млн гърци прави около 27 000 евро на човек Гърците ги имат тези пари. Ако ги върнат, ще ги оставят ли на мира? НЕ! Кредиторите не си искат парите, а искат да заробят населението и да заграбят всичко, което е строено от народа.
32
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До журналистРазбира се,че,ще плащат...нещо си там,но колкото и да плащат от нас по-зле няма да станат никога,да видим ***,какво,ще обяснява след година.
31
6
 
10
 
! Отговори
стефчо преди 8 години
и аз искам салаки ,узаки и сиртаки. искам заплата 5000 евро като машинист...,искам да съм в тяхната криза,искам да спя всеки ден от 2-5 след обяд,искам да си въртя броеницата,искам българска прислужница,.....що да не искам?
30
3
 
2
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Бива ли така... :) Уж голямо европейско семейсто, уж там да си памагат и да си сторят велики европейски ценности, а кво стана?!... Или това правите или не знам кво... :))
29
3
 
7
 
! Отговори
журналист преди 8 години
Не знам защо се пънат хората да дават мнение. Този референдум нищо не значи. Това е номер на Ципрас да види докъде го е докарал с подкрепата. Тези огромни дългове на Гърция ще трябва да се връщат , а това значи край на безкрайния купон с узо и сиртаки.
28
4
 
7
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Когато една държава е била управлявана лошо дълго време от ПОПУЛИСТИ , най-грешното решение е , да се изберат да управляват УЖАСНИ ПОПУЛИСТИ !!!! сириса много добре знаеха , че говорят лъжи на хората, но го направиха , за да спечелят ВЛАСТ !!! Хората винаги избират грешното решение, ние също , за съжаление !!! ципрас организира тази пародия заради себе си , не в интерес на гърците !!! Той знае, че Гърция няма полезен ход, но се опитва да се измъкне от отговорност за идиотиите , които натвори !!!
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен32Да,да,тук "десните" са се скъсали да правят пари.
26
5
 
7
 
! Отговори
Бънди преди 8 години
до 37. Извинявай, какво значи "изми си ръцете"? Значи за теб отговора на народа е измисване на ръцете? Ето за това референдума за Белене беше пъллен смях, на овчата българска гллава мислене не й трябва. Тя си има една Тиква.
25
6
 
5
 
! Отговори
ЕС преди 8 години
В Гърция има пародийна демокрация!
24
4
 
10
 
! Отговори
европеец преди 8 години
Аз презирам хората, които вземат пари назаем, за да ги изядат и изпият, а след това отказват да ги връщат.
23
3
 
2
 
! Отговори
aibou преди 8 години
Edno e da vryshtash zaem,drugo e zaradi zaema da iskat kreditorite da ti vzemat energetikata,da ti namalqt proizvodstvoto i da te prevyrnat samo v konsumator. Kajto veche napraviha s Bylgariq
22
3
 
12
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Едно излизане на Гърция от зоната на еврото само ще укрепи авторитета на Европейския валутен съюз !!! Защо се обвързва абсолютно излизането от еврото като излизане от Европейския съюз ??? Ние също не сме с евро като валута, а сме в Европейския съюз !!! Гърция трябва да остане в Европейския съюз, но да въведе собствена валута !!! Ако се позволи на Гърция да продължи да трупа дългове, защото ни е жал, утре всички ще последват примера !!! А този референдум е пълна пародия на сириса и ципрас !!!!
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОXI
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Охи, Бокич.
19
11
 
9
 
! Отговори
абв преди 8 години
Този референдум не решава нищо. Решението какво ще се случи е взето отдавна. Гърция няма да бъде изритана от ЕС и еврозоната, но ще бъде задължена да се реформира /т.е. да работи повече и да харчи по-малко/ и да си връща заемите. Преведено на езика на народа това означава - обедняване за десетки години напред, огромна безработица, пълно стопяване на спестяванията, превземане на гръцката икономика от чужди корпорации. Решено е и ще стане - останалото на гръцки фантазии.
18
5
 
9
 
! Отговори
бай Тошо преди 8 години
Какво решаваш ти, като нямаш пари?!Ти нищо не решаваш!
17
6
 
18
 
! Отговори
факт преди 8 години
Гърците са ц...те на ЕС. Крадат, лъжат, лентяйстват, искат да живеят на гърба на работещите...
16
9
 
7
 
! Отговори
555 преди 8 години
Сега е време да победим икономически Гърция. Нашите прадеди се се борили с тях с меч в ръка, ние сега трябва да се борим със средствата на икономиката и интелекта. Този призив не се отнася за мухльвците, лузърите и бедняците.
15
4
 
18
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
Ние нали сме цъфнали та вързали се интересуваме от Гърция-Само прасето се интересува единствено от копанята - интелигентният човек се интересува от всичко!
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 4 свободата си е свобода но дълговете трябва да се плащат, но другарите са свикнали само да им се дава