Да или не на плана на кредиторите - Гърция решава съдбата си

При Grexit Европа ще загуби от авторитета си, убеден е германският външен министър
5 юли 2015 07:30,
298
Да или не на плана на кредиторите - Гърция решава съдбата си
Снимка: архив Reuters

Гръцките граждани са призвани днес да се произнесат на референдум дали одобряват предложенията на кредиторите на страната за постигане на споразумение за допълнителна финансова помощ, съобщават гръцките медии.

Секциите отварят в 7 ч. сутринта, а гласуването ще продължи до 19 ч.

За първи път на референдума правото си на глас ще упражнят 108 371 избиратели, навършили 18 години.

Още по темата
Гръцките избиратели ще трябва да дадат отговор на въпроса дали трябва да бъде прието проектоспоразумението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на Еврогрупата на 25 юни 2015 г.

За да бъде законен референдумът, пред изборните урни трябва да се явят най-малко 40 на сто от избирателите, тоест четири милиона души.

Гърците излизат на референдум на фона на затворени банки и недостиг на пари в брой, капиталов контрол, политическа несигурност и социално напрежение. Гръцкото правителство се обявява за вот "не" на исканията на кредиторите. Някои гръцки и европейски представители разглеждат днешното всенародно допитване като референдум за или против напускане на еврозоната.

Часове преди референдума германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви в интервю за вестник „Тагесшпигел”, че евентуален Grexit би „изпратил ужасен сигнал”. Пред изданието той също така изрази опасения за авторитета на Европа в случай на подобен развой и разкритикува гръцкото правителство.

Щайнмайер предупреди за последиците за Европейския съюз от евентуалното излизане на Гърция от еврозоната. "Дори да съумеем да се справим с подобно развитие във финансово-политически и валутно-политически план, евентуален грекзит би изпратил ужасен сигнал към страните извън ЕС", смята германският министър. По думите му Китай, Индия и САЩ гледат внимателно дали европейците ще овладеят тази криза или ще се провалят в предизвикателството.

Според Щайнмайер при евентуален Grexit "Европа ще загуби от авторитета си и от доверието към себе си в някои части на света".

В интервюто германският министър също така разкритикува остро гръцкото правителство. По думите му "със смесица от неопитност, идеология и радикална реторика" то е вкарало преговорите с кредиторите в задънена улица. Според Щайнмайер било е и пренебрегнато "за съжаление какво значи подобен курс за хората в Гърция".

Германският министър изрази мнение, че при евентуален отрицателен вот на днешния референдум в никакъв случай няма да стане по-лесно да се постигне компромис, а тъкмо напротив. По думите на Щайнмайер Гърция трябва да намери заедно с партньорите си изход от тежката ситуация, "който да не поставя прекалени изисквания към Европа и страните членки на еврозоната".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
20
 
! Отговори
византийци-нагли преди 8 години
Това ако беше България досега да я бяха изгонили от ЕС и ликвидирали,ама нали се отнася за Византийци,ще им търпят идиотщините и прищевките вместо да я фалират и еврото да тръгне нагоре пък и целия ЕС те още ги търпят тая Меркел е много проста и наивна,ако мисли,че византийците ще се съгласят на техните условия,ами те си го казаха по медиите,че не са африканци като нас свикнали са да живеят охолно на много превилегии,а они тръгнали да ги спасяват....
12
13
 
19
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Гърците нищо не решават!Решава Обамчу с едно обаждане до Меркел!
11
10
 
19
 
! Отговори
крадците гърци преди 8 години
Ако гърчолята честно и почтено си връщаха кредити, никой нямаше да им се намесва в държавата, но те искат да измамят цяла Европа и да не връщат вземите пери.
10
10
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
До колкото знам Брюксел,който де факто отпуска заемите на гърчолята,не признава този...референдум.За какво се напъват тогава и какво зависи от тях,или се правят на интересни,че в тази суматоха,някой пак да ги...съжали,да им отпусне милиардна...кредитна линия,естествено,които те няма да връщат.Един съвет към Боко;ако ни приемат в Еврозоната,докато той е на власт,да разпореди да запазят машините за печатане на левове,защото не се знае,дали...скоро няма да ни потрябват.
9
2
 
7
 
! Отговори
akud преди 8 години
КАКВО СТАНА с филма за В. Левски???? някакви индивиди опитаха да наложат общественно мнение , че филма не е хубав???? и изпълниха отново мисията на турция и русия и страха им , че Българите ще се нядъхат. АЗ не съм гледал и докато не съм го гледал няма как да зная , хубав или лош е филма за В.Левсли. също съм и подпомогнал филма с един sms
8
15
 
21
 
! Отговори
pet преди 8 години
Борете се гърци, не бъдете като нас българите!!!Успех!!!
7
6
 
16
 
! Отговори
факт преди 8 години
Гърчолята се правят на някакви партизани против капитализма и ЕС, а всъщност са мошеници, които отказват да връщат заемите, като вече са изяли и изпили парите на другите хора, защото парите, коити получиха като кредит са пари на други хора, които са ги вложили в банките. Стига с тия гръцки крадци. Да си получат заслужената присъда - я това е жизнен стандарт според заслугите, което ще рече обедняване и презрения.
6
12
 
21
 
! Отговори
фалит на Гърция преди 8 години
проумейте най-после, че по света има народи, които обичат свободата и не обичат някой да се разпорежда в собствената им държава. Гърците са точно такъв народ !-В случая не става въпрос за свобода, а за елементарното задължения да си връщат кредитите. Стига с тази *** комунистическа плакатна фразеология!
5
13
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
До Най-обичамДа обичаш Русия и да обичаш България е едно и също нещо.За последните 25 години се видя, че без Русия няма България.Така, че, който обича България, обича и Русия.Обратното - мразиш ли Русия, значи мразиш и България. Защото само и единствено Русия и братският руски народ може да ни помогне, да се освободим от новото робство, в което ни заробиха продажните политици и журналисти.Само и единствено Русия !Така, както го е правила и преди ! ... Факт !
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Gurcite obichat da razpolagat sus sobstvenata si svoboda i s parite (tradiciite , istoriqta , obichaite , kuhnqta , izkustvoto na susedite si) na drugite hora , sega polojenieto im e takova che NE ili DA , kakvoto i da kajat giuvecha svurshi i nikoga nqma da e sushtoto , a te na mogushtiq zapad ne mogat da postavqt usloviq zatova shte im dadat urok , kolkoto do rusnacite , te ne se zanimaat sus spasitelni programi i ligotiii , duljish pari ? davash ostrovite tva e polojenieto.
3
17
 
24
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
Българи, проумейте най-после, че по света има народи, които обичат свободата и не обичат някой да се разпорежда в собствената им държава. Гърците са точно такъв народ !
2
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя пък Европа с голям авторитет, няма що... Американците подслушват който си искат европейски лидер, опитват се да налагат някакви безумни икономически договори, за да си пробутват ГМО продукцията, джихадисти влизат и излизат както си искат от континента... я моля ви се...
1
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Банални станаха вече. Ако ш фалират да фалират.