Да или не на плана на кредиторите - Гърция решава съдбата си

При Grexit Европа ще загуби от авторитета си, убеден е германският външен министър
5 юли 2015 07:30,
298
Да или не на плана на кредиторите - Гърция решава съдбата си
Снимка: архив Reuters

Гръцките граждани са призвани днес да се произнесат на референдум дали одобряват предложенията на кредиторите на страната за постигане на споразумение за допълнителна финансова помощ, съобщават гръцките медии.

Секциите отварят в 7 ч. сутринта, а гласуването ще продължи до 19 ч.

За първи път на референдума правото си на глас ще упражнят 108 371 избиратели, навършили 18 години.

Още по темата
Гръцките избиратели ще трябва да дадат отговор на въпроса дали трябва да бъде прието проектоспоразумението, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на Еврогрупата на 25 юни 2015 г.

За да бъде законен референдумът, пред изборните урни трябва да се явят най-малко 40 на сто от избирателите, тоест четири милиона души.

Гърците излизат на референдум на фона на затворени банки и недостиг на пари в брой, капиталов контрол, политическа несигурност и социално напрежение. Гръцкото правителство се обявява за вот "не" на исканията на кредиторите. Някои гръцки и европейски представители разглеждат днешното всенародно допитване като референдум за или против напускане на еврозоната.

Часове преди референдума германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви в интервю за вестник „Тагесшпигел”, че евентуален Grexit би „изпратил ужасен сигнал”. Пред изданието той също така изрази опасения за авторитета на Европа в случай на подобен развой и разкритикува гръцкото правителство.

Щайнмайер предупреди за последиците за Европейския съюз от евентуалното излизане на Гърция от еврозоната. "Дори да съумеем да се справим с подобно развитие във финансово-политически и валутно-политически план, евентуален грекзит би изпратил ужасен сигнал към страните извън ЕС", смята германският министър. По думите му Китай, Индия и САЩ гледат внимателно дали европейците ще овладеят тази криза или ще се провалят в предизвикателството.

Според Щайнмайер при евентуален Grexit "Европа ще загуби от авторитета си и от доверието към себе си в някои части на света".

В интервюто германският министър също така разкритикува остро гръцкото правителство. По думите му "със смесица от неопитност, идеология и радикална реторика" то е вкарало преговорите с кредиторите в задънена улица. Според Щайнмайер било е и пренебрегнато "за съжаление какво значи подобен курс за хората в Гърция".

Германският министър изрази мнение, че при евентуален отрицателен вот на днешния референдум в никакъв случай няма да стане по-лесно да се постигне компромис, а тъкмо напротив. По думите на Щайнмайер Гърция трябва да намери заедно с партньорите си изход от тежката ситуация, "който да не поставя прекалени изисквания към Европа и страните членки на еврозоната".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз ще гласувам против брюкселските бандити
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако гласуват с не, повече кредити няма да има ( а на тях им трябват ), Да-плащане с десетилетия :)Скоро стандарта в Гърция ще е по-нисък от БГ.
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шулц: Европа ще помогне на гърците а на българите кога бее Г-н Шулц абе до кога ще ни правите на балами бее
50
5
 
6
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 8 години
Червените *** са на линия и дават акъл как и какво трябва да стане . Те по принцип от всичко разбират и всичко могат. Ето тяхната партия БКП-БСП ръководи държавата над 50 години и сме най богатите в Европа . Нашия цар-овчар Тодор Живков като човек от народа си построи къщи за него , децата и внуците в Бояна като открадна земите на хората , а тях ги прати в панелните гета . Ето това е социализЪм , а не капитализъм като в Гърция.
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да или Не, Гърция заминава...
48
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А,'що не рИвахте,че за една година външния дълг на България нарасна от 12%на 28% спрямо БВП,тиквари недо..атени
47
2
 
1
 
! Отговори
Сашо преди 8 години
само с Не я нека се излъжат тия нашите хубавци да видиш как се гласува с не якоо
46
0
 
9
 
! Отговори
Божо преди 8 години
До БъндиНякак си не ти подхожда този образ , Стамболов би се обърнал в гроба, ако те беше чул !!! Ако Стамболов ти е някакъв пример, трябва да се засрамиш от писанията си !!! ципрас е пълна противоположност на Стамболов !!! ципрас е комунистически популист !!! Не му пука за гърците, той ще досъсипе държавата !!!
45
6
 
3
 
! Отговори
Цолова преди 8 години
аз ще гласувам с Не
44
7
 
7
 
! Отговори
Атина преди 8 години
Българино а ти до кога ще дремеш да те използват брюкселските бандити и да тънеш 25 години в мизерия и нищета със заплата 400лв и пенсия от 196лв няма ли нещо вече да правиш
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз щях да гласувам с "не".
42
5
 
3
 
! Отговори
грък Кавала преди 8 години
вие как ще гласувате българите за или против ако можехте
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки сам отговаря за себе си
40
3
 
4
 
! Отговори
Бънди преди 8 години
А защо да я поема? Гърция избра Ципрас. Той ги пита какво да прави. Ако Гърция каже да, ще приеме условията, оставане в евро зонатаи т.н. Ако Гърция каже не, тогава ще им каже да го... Явно за теб допитването до народа е нещо лошо. в крайна сметка основната тежест ще я поеме гръцкия народ и негово е правото да реши.
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Гърците гласуват с да ще загуби обикновения грък ако гласуват с не ще спечели и бедния българин щото мечката ще зайграее и тук не само в комшийте
38
1
 
3
 
! Отговори
to : журналист преди 8 години
Що такас нищо не разбираккус ? Щот съм гръкус лис, незнамс ?
37
5
 
7
 
! Отговори
Божо преди 8 години
До ЧекистАко този дълг на гърците беше към ***, той щеше да се отнесе с огромно разбиране към гърците и щеше да им прати летовници в камуфлажни бански костюми :((( Толерантността към некоректност и тарикатщини е голям проблем на Европейския съюз !!! То на това разчитат и ципрас , и *** !!!
36
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДАВАЙ ЦИПРАС МАЧКАЙ ГЕРБЕРУГИТЕ И БРЮКСЕЛСКИТЕ БАНДИТИ ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
35
3
 
2
 
! Отговори
В. преди 8 години
Всичко което днес ще стане в Гърция ще има огромни последици върху цяла Европа. Сега наблюдаваме един спектакъл...между "лошите" и "добрите" Другите зрителите и те чакат. понеже след Гърците ще са те. Един "Народен съд" се разиграва срещу тях...от страна на тройката кредитори. Изходът...ще видим довечера.?
34
3
 
8
 
! Отговори
бай Киро преди 8 години
А бедния и ограбен българин от 25 годишния криминален преход кога ще реши съдбата си а българино теб питам !