Русия възмутена от събарянето на съветски паметник в Полша

Москва заплаши с "най-отрицателни последици"
5 юли 2015 08:02,
481
Русия възмутена от събарянето на съветски паметник в Полша
Снимка: архив Reuters

Русия изрази възмущение от решението на Полша да разруши съветски военен паметник и предупреди Варшава, че това може да има "най-отрицателни последици", предаде Ройтерс.

Полша е един от най-големите критици на анексирането на украинския Кримски полуостров от Русия миналата година. В исторически план отношенията между Русия и Полша са белязани от немалко конфликти и разногласията за военните паметници вероятно ще засилят напрежението.

"Варшава трябва най-после да разбере, че предприетата в Полша "война на паметници" може да има най-отрицателни последици, а отговорността за това пада изцяло върху нейните инициатори", заяви руското външно министерство. То определи полските действия като "неприятелски ход" и "пряко и крещящо" нарушение на споразумение между двете държави за опазване на паметниците.

Властите в западния полски град Нова Сол премахнаха паметника на бойната дружба между полските и съветските войници в края на юни.

Полското външно министерство каза, че тези действия не нарушават споразумението, което според Варшава се отнася само за гробищата. Москва настоява, че то засяга всички военни паметници.

"Въпросите, свързани с паметниците, са от компетенцията на съответните местни власти", каза ведомството.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
3
 
6
 
! Отговори
стига нагли лъжи! преди 8 години
До Анонимен 347След като е решено на Цариградската конференция кои земи ще влязат в границите на България (а как решават кои земи да влязат щом уж не се говорело за освобождението на България? За свободата на Нигерия ли се води войната?) тогава защо западняците свикват берлинския конгрес? Нали са признали уж териториите ни? А Бискмарк заявява "Ние не сме се събрали тук за добруването на българите, а да осигурим мира в Европа и нашите интереси на Балканите"
223
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откъде - накъде в ислямски Афганистан ще има статуи на Буда по 60 м високи! Правилно ги разрушиха талибите - верни чада на Аллах!Горе-долу така звучат идиотиите за премахванена рускитепаметници в Полша, у нас! Просто усвоете отин несложен мисловен механизъм - този на подмяната (субституцията) да видите колко жалки и смешни се, фоби!
222
2
 
4
 
! Отговори
Альоша преди 8 години
До ШопДа, Альоша някак си не среща такова силно неодобрение. Има различни причини, но за него да се произнесат пловдивчани. Но *** ... жалко, че е толкова голям и е грехота да се харчат пари да се мести. Може би трябва да му поставят някаква плоча, която да покаже, че не го възприемаме като победоносен триумф на Червената армия над българската земя и държава.
221
1
 
7
 
! Отговори
стига нагли лъжи! преди 8 години
До стига нагли лъжи!А кои наши офицери преди освобождението са учили в Германия? Капитан Райчо ли? Или онзи генерал командвал армията ни в Балканските войни, забравих името му сега? А в Балканските войни турците се бият срещу нас с немско оръжие и командвани от немски офицери и съветници. Преди самата Балканска война немски инженери укрепват Одринската крепост и въоръжават до зъби турците. Ние побеждаваме само заради блицкрига, те не са мобилизирали още армиите си,когато нахлуваме в Тракия
220
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До стига нагли лъжи!Първо руският император обявява в манифеста за началото на войната, че армията му ще се бори "за освобождението на България"_убаво е наистина да четеш историята, а не да пишеш глупости, ако на руския импреатор целта му е била да освободи България, защо дава целия западен Шоплък до Ниш на Сърбия, а Северна Добруджа на Румъния, незнам дали знаеш но според Цариграсдката конференция тези територии следва да вляза в автономните български територии
219
0
 
9
 
! Отговори
Браво за космоса! преди 8 години
До Прогре-1 1978 г!!!Нищо против руския напредък в космическите технологии, пожелавам им да го пренесат и в други области на стопанството си. Желанието е да видим една развита и напредничава Русия, залог за мир и благоденствие в света.И не да се вторачват в преиначаване на историята и да хокат поляците, че рушали неприемливи паметници.
218
5
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Альоша на първо време може да остане, но *** е съвсем излишен в София.
217
2
 
6
 
! Отговори
Верно преди 8 години
До стига нагли лъжи!Да, с оръдия от заводите "Круп" е била въоръжена турската армия. Доста от тях падат в руски, пък и в български ръце. Така е на Шипка, където с превземането на позицията, руснаците и опълчението използват пленените турски оръдия срещу Сюлейман паша.Оръдията още стоят там.
216
2
 
5
 
! Отговори
Прогре-1 1978 г!!! преди 8 години
До Анонимен 335Ами съвършена им е техниката защото имат изстреляни успешно над 100-150 товарни кораба Прогрес от 1978 г насам, когато истреляха първия Прогрес. Имат и 7-8 самостоятелни космически станции преди МКС. От Салют-1 през 1971 г (две години пред изстрелването на единствената американска станция Скайлаб) до станция Мир, използвана до 2000 година някъде. На която летяха под наем американците със совалките си. Защото една совалка имаше максимален полет от седмица до 10 дни в Космоса.
215
2
 
5
 
! Отговори
Обамович преди 8 години
Как какво ей ся гледай магистрали от утре нови летища бази танкове и сме готови да превземем Гибралтар
214
1
 
7
 
! Отговори
стига нагли лъжи! преди 8 години
До 333Историята я чети ти и казах стига с наглите ти лъжи! разжбрахме че си турчин! Не е нужно да го казваш официално. Първо руският император обявява в манифеста за началото на войната, че армията му ще се бори "за освобождението на България" Второ Германия въоръжава Турция и с немските оръжия сме избивани през Априлското въстание и в Стара Загора и Плевен в 1877 г. Откъде ще дойде немско оръжие у нас? Кой ще го закупи като още нямаме парламент и правителство? Русите ни подаряват оръжието
213
1
 
3
 
! Отговори
Змей Горянин преди 8 години
До до 322Не мисля, че към ден днешен имаме "цяла България". Че не е цяла, то ясно. Но не я и имаме. В чужди ръце е.
212
1
 
3
 
! Отговори
Дядо ГОШО преди 8 години
И при нас има много изперкали на тази тема..."Тежко братя се живее между глупци не разбрани"
211
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До стига нагли лъжи!Прочети внимателно историята. Първо, според сан стефанският договор не се споменава никъде България, а се споменава Балканска област и е под руско управление. Второ, чак след берлинският договор Вече сме България. Трето, въстанието на помаците в Родопите е подпомагано от Русия. Четвърто, въоръжението на армията ни е било изцяло немско, а не руско. Пето, тогавашните ни офицери са били подготвени в Германия. Още факти може да се дадат.
210
0
 
4
 
! Отговори
НОВИНА преди 8 години
До НОВИНАПреведено на български, руснаците са изстреляли на 3 юли автоматичен, безпилотен, товарен космически кораб Прогрес М-28М, който успешно се е скачил с Международната космическа станция. Което спасява екипажа и той няма да се завръща аварийно и предсрочно на земята. Каквато опасност имаше след взрива на американския товарен кораб миналата седмица. Сега американските астронавти на МКС са подържани и изобщо са там, единствено благодарение на съвършената руска космическа техника.
209
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТи служил ли си в армията въобше?Аз съм бил в боен мотострелкови полк и за 2г. и 3 м. служба и безброй учения и нощни тревоги не съм чул илиш видял нито един руски войник.***!
208
2
 
4
 
! Отговори
НОВИНА преди 8 години
Искам да ви съобщя една ПРИЯТНА НОВИНА, която много ще "зарадва" русофобите! И която Днес.бг крие нарочно от вас:"Космический грузовик "Прогресс М-28М" успешно пристыковался к МКС.Космонавты на МКС контролировали процесс причаливания "Прогресса М-28М" к стыковочному отсеку "Пирс" орбитальной станции. Ракета "Союз-У" с космическим грузовиком была запущена 3 июля.РИА НовостиВ днес.бг нямаше(умишлено)съобщение нито за старта,нито за скачването. Вас ви манипулират с филтрирана негативна информац
207
1
 
1
 
! Отговори
Сергей преди 8 години
Tva e politikata kato ti kajat skachai pitash kolko visoko da e
206
4
 
7
 
! Отговори
стига нагли лъжи! преди 8 години
До АнонименКак сме освободени след Берлинския? След Сан Стефано има ли турски войски в бегето? А за въстанието на помаците в Родопите предизвикано от англиския майор Сенклер какво ще кажеш? Това предизвикано от Англия и Дизраели "въстание" дава възможност на Англкия и Австро-унгария да ни отнемат Родопите. Чак до 1912 г. А армията ни кой я въоръжи? И кой подготви младите ни офицери ,които разбиха сръбската армия в 1885 г? А с какво оръжие бихме сърбите?
205
2
 
3
 
! Отговори
Румчо преди 8 години
До Отговор?Няма да я бъде тази. Ние с Македония ще се съединим, както с измислената Румелия през 1885. А ако някой ни се опъне, както сърбите тогаз, има да пати.