Гърция отиде в Брюксел без нови предложения

Атина може да поиска мостово финансиране
Обновена: 7 юли 2015 17:22 | 7 юли 2015 17:20, Бойчо Попов
117
Гърция отиде в Брюксел без нови предложения
Новият финансов министър на Гърция Евклидис Цакалотос. Снимка: Ройтерс

По всичко изглежда, че срещата на Еврогрупата във вторник няма да доведе до очакваните положителни резултати. Очаква се финансовите министри от еврозоната да си отпътуват още след няколко часа, след като гръцката делегация не е представила никакви нови конкретни предложения. Такива ще има може би едва в сряда.

Още по темата
Според италианската новинарска агенция Ansa гръцкото правителство възнамерява да поиска мостово финансиране в размер на 7 млрд. евро. С него вероятно страната възнамерява да посрещне следващите плащания на траншове – към ЕЦБ и МВФ.

Правителството на Гърция възнамерява да подаде молба за нова спасителна помощна програма към Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), твърди източник на германското издание Handelsblatt. Въпреки това обаче представителите на страната не са внесли нито писмена молба, нито писмени предложения, което е довело до объркване финансовите министри, пише още медията.

Официална пресконференция след срещата няма да има, а ръководителят на Еврогрупата Йерун Диселблум ще даде само т.нар. doorstep – кратко изявление на вратата на залата. Според анализатори това говори, че и днес няма да има съществен пробив.

Междувременно и министърът на икономиката и вицеканцлер на Германия Зигмар Габриел заяви днес за пореден път, че евентуално обсъждане на облекчаване на Гърция дълг може да се обмисли само след прилагането на реформи от Атина. Ще можем да говорим за намаляване на дълга, само когато гръцкото правителство покаже, че прилага реформите", заяви Габриел в интервю за седмичника Stern.

В противен случай "дългът отново ще започне да се увеличава само ден след намаляването му", допълни Габриел.

Засега Берлин твърдо отказва да се водят преговори по преструктуриране на колосалния дълг на Гърция, изправена пред финансово задушаване. И въпреки всичко именно това предоговаряне е поставено като условие за споразумение с кредиторите от гръцкото правителство на премиера Алексис Ципрас, отбелязва AFP.

Така по всичко личи, че премиерът на Гърция Алексис Ципрас няма да изпълни поредно свое обещание - да постигне споразумение с кредиторите до два дни след референдума.

Всичко по темата за Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
3
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Тоя мяза на Орешарски. Следователно само ще дозабатачи нещата.
77
1
 
1
 
! Отговори
до 97 преди 8 години
Ами точно така е 97.Не е важно аз да съм добре,важното е Вуте да е зле.Е в това се заключавацялата ни същност:((((.Факт е че гърците и в момента са в пъти по-заможни,по-задружни от нас.Дали са прави или не....не е наша работа да решаваме.Пари на България не дължат.Някой хора коментираха че парите за гърция трябвало да ги дадат на нас.Ми ходете искайте....*** няма кой,Дипломация на високо ниво....от кой?Плевенлиев,Борисов,Митов?
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 91,"Цивилизована Европа..." Не съм първеню, ами съм излязЛА от Балканите още през 1979.Всъщност исках да кажа, че Севрноевропейците няма да те напсуват, обаче и не ти прощаваттоку така грешките. Те само ще ти кажат: Това си е вече твой проблем и ще ти обърнат гръб.Пък ти си ги обвинявай, че не са чувствителни.
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен81.Американците искат споразумение за Гр. отдавна, но както се вижда, Европа досега не се поддаваи продължава да изисква реформи. Нека да се проточат още малко разговорите, и Гр. иска или не, трябва да въведе драхмата или купони. Колкото за НАТО, и ЕС, Гърция няма да излезе, защотоизпуска субсидиите. А даже и Ципрас знае, че субсидии от Путин няма. А ако се стигне до там,да не мислиш, че Америка ще си отдръпне базите доброволно.
74
1
 
0
 
! Отговори
anon преди 8 години
"Официална пресконференция след срещата няма да има, а ръководителят на Еврогрупата Йерун Диселблум ще даде само т.нар. doorstep кратко изявление на вратата на залата" - такова животнопонятие - няма :)
73
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като чета коментарите оставам с впечатлението, че всички българи неистово желаят да видят Гърция съсипана и чак тогава ще се успокоят. Само забравят, че каквото силно пожелаеш на другия то се връща при теб. Хайде, да ви е честито!
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 82.Северноевропейците не натирват грубо. Те натирват любезно усмихнати и с бели ръкавици ти отварят вратата за излизане. Ясно, че си балканец и не знаеш как им вървят часовниците.
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците искат да изгонят всички от Европа -тя си е наша ,пуснахме ви и вие направихте всичко като вашите мутри -така казват и затова неподписват
70
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
над 60 % от дълга на гърците е формиран от лихви.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Четете интернационална преса. Латвия, Финландия, Словакия и още няколко настояват отворено за Grexit.Подрязване или отстъпки по дълговете няма да могат да минат през парламентите им. Само Франция, Италия и Кипър са все още за преговори.
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В четвъртък банкоматите пак ще казват ОХИ - въпреки че другарят Тсипрас обеща вдъхновено отворени банки оня ден !
67
12
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Никакво подгъване на колене!Браво, Гърция!
66
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас има много силни козове. ЕС само запшлашва и размахва пръст - излизане от еврозоната, затварени банки, ама само си лаят - нищо не могат да сторят, ако можеха отдавна да са натирили Ципрас. Номера им не минава пред гърците. Ако бяха българите отдавна да са клекнали и Борисов щеше да подпише всичко каквото му дадат, но с гърците няма да стане.
65
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо са притеснени третополовите, уж Ципрас и Гърция са на зор, но не бързат с предложения. Ципрас може да чака развитията в Уфа да говори пак с Путин. А и да не е Путин, САЩ казаха вече - желанието на Белия дом е Гърция да остане в ЕС и еврозоната - *** им Брюксел трябва да изпълняват. Кой ще пусне страна член на НАТО, на стратегическа територия с 300 изтребителя да се ориентира към Русия и Китай.
64
1
 
1
 
! Отговори
anonim преди 8 години
te amerikanzite si postignaha zelta da destabilizirat Evropa....platiha na tozi prednia ..Варуфакис,izpratiha go ot Teksas,paltiha mu predpolagam dobre i sega pak se iznasia za tam...a noviat....gorkichkia toi nema kakvo da napravi,prosto postavena figura. Igrata e mnogo po-seriozna ot tova koeto se predstavia v novinite. A naivnizite da se intusiazirat i da vikat po mitingi...no tezi golemi politicheski igri ne sa v polza na oiknovennoto naselenie kade chaka da si iztegli mizernite parizi....
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 55. "Господ няма да изостави гърците..." Добре де, нека чакат господ да им помогне....Ти в кой век живееш?
62
1
 
12
 
! Отговори
до 72 преди 8 години
ЦИПРИС КАЗА ЯСНО---ДО ТУК С ЕС КРЕДИТОРИТЕ И МВФ-И затова сега пак е в Брюксел на колене да моли същите тези кредитори и МВФ за пари.Ципрас е патологичен лъжец. Излъга, че тази седмица банките ще отворят - затворени са! Излъга, че във вторник вече ще има споразумение с кредиторите, а те дори не са разговаряли. Ципрас е инфантилен лъжец, който загроби Гърция.
61
1
 
9
 
! Отговори
batmario преди 8 години
До АТАКИСТИ какво като Ципрас е казал тези думи....Въобще какъв беше смисъла на референдума че чак и Меркел се зачуди...Царят е гол да живее царя.
60
13
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
ЦИПРИС КАЗА ЯСНО---ДО ТУК С ЕС КРЕДИТОРИТЕ И МВФ---БЬЛГАРСКИТЕ ГЬЗОМИЙНИЦИ ДА ГЛЕДАТ И СЕ УЧАТ НА РОДОЛЮБИЕ И ЧЕСТ ---ЦИПРИС КАЗА ----ГРЬЦКИЯ НАРОД Е ДОСТОЕН ЗА УВАЖЕНИЕ НЕ И ЗА УНИЖЕНИЕ-----КОГА ПЛЕВНЕВЛИЕВ И БОРИСОВ ЩЕ КАЖАТ ТЕЗИ ДУМИ---НЯМА ДА ИМ РАЗРЕШАТ
59
1
 
11
 
! Отговори
уолкър преди 8 години
Няма никакъв друг шанс за Гърция да се споразумение с кредиторите освен последния възможен - Ципрас да звънне на Чък Норис.