"Десен сектор" обяви война на официален Киев

Руски печат: Това може да предизвика политическа криза в Украйна
13 юли 2015 09:38, Елка Василева
67
"Десен сектор" обяви война на официален Киев
Снимка: БТА

Украинската националистическа организация "Десен сектор" обяви в Мукачево война на официален Киев, пише "Росийская газета".

Клането в град Мукачево - районен център от Закарпатието, извършено в събота от бойци на "Десен сектор", изправи официален Киев пред труден избор - или да обяви тези "истински патриоти" за обикновени бандити, или да дели с тях власт и доходи.

Ходът на събитията сочи, че президентът Петро Порошенко и хората му още не дръзват да предприемат решителни действия, отбелязва московският официоз, цитиран от РИА Новости.

Още по темата

Членове на "Десен сектор" нападнаха в събота пост на пътната полиция в Мукачево и кафе в местен спортен клуб. Трима души загинаха, други 11 бяха ранени.

После бойците се укриха в близката планина, която бе отцепена от милицията и от сили на украинската национална гвардия. Снощи управителят на Закарпатска област Василий Губал заяви, че националистите са избягали и в момента не се знае къде са, припомня "Комсомолская правда".

"Те не са предали оръжията си и не контактуват с милицията", казал Губал. Според "информиран източник в Мукачево", цитиран от Альона Яхно - бивш прессекретар на киевската прокуратура, планината няма да бъде щурмувана, защото "няма какво да се щурмува".

"Двама ранени се предадоха днес и са настанени в болница", отбелязва Яхно, "а останалите вече са далеч оттук", заявил източникът.

След престрелката в Мукачево украинските силови структури обсадиха базите на "Десен сектор", а радикалите вдигнаха по тревога привържениците си в цялата страна, пише "РБК дейли". Конфликтите от този род отразяват разцеплението в украинското общество - такива ще има и занапред, коментира експерт на вестника.

По повод събитията в Мукачево президентът Петро Порошенко свиква днес заседание на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана, информира "Лента".

"Десен сектор" създаде в Украйна нова гореща точка, изтъква електронното издание в друг материал.

Радикалите излязоха на улиците, за да защитят своите другари по оръжие, разпалили в Мукачево "малка война с употреба на гранатомети и тежки картечници", пише "Лента". По данни на украински медии, политици и "познавачи на местните реалности", историята е започнала като "банално бандитско уреждане на сметки заради контрола върху потоците от контрабанда в региона". Случаят обаче може да прерасне в истинска политическа криза, предупреждава изданието.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: УкрайнаДесен сектор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
8
 
! Отговори
пенсионер преди 8 години
Какво и да пишете истината е една : Когато бях студент в далечната 1964 г. пътувах до Унгария това е град между Львов и Чоп в планината където и тогава мостовете се охраняваха от войската на СССР. и от двете страни.
10
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Темата е за десен сектор в Украйна а дрогираната седерастия дъфче за комунисти.
9
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошото е, че любовта на комунистите и хатакистите към Русия е политически мотивирана. Ако я нямаше тази политическа мотивация и любовта нямаше да я има. Което значи, че нещо в тази "любов" куца. Утре партията може да каже, че Русия е враг.....В статията пише за Десен Сектор,какви комунисти и атакисти те гонят.
8
2
 
15
 
! Отговори
Стар комунист преди 8 години
Характерно за всички *** по света е липсата на единство. Винаги се карат и люспят. Дори маймуните имат повече умения да изглаждат различния от ***.
7
1
 
19
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Киевска Рус е началото на руската държава.Значи Киев е част от Русия, а западните покрайнини са откраднати от Полша по време на ВСВ.
6
1
 
17
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
И това и следващо Лято не чакам хохли!
5
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да повярвам на очите си! Пишесе лошо за Украйна. Нам е демокрация, и свършиха с ручкото минало. Бързо сменяйте статията, време е за лошият Путин и бедна Русия!
4
2
 
37
 
! Отговори
аватар преди 8 години
Това е ново огнище на гражданската война - наричайте нещата с истинските им имена...Сега кой е виновен?Доста е далеч от руснаците
3
1
 
18
 
! Отговори
bolbov преди 8 години
Където има десни сектори там има грабежнасилие дискриминация терор и престъпност над нормалния човек,който те смятат за по долен от тях.
2
1
 
27
 
! Отговори
КУКЛОВОД преди 8 години
ИНТЕРЕСНО ЗАЩО КОЛИТЕ ПО КОИТО Е СТРЕЛЯНО СА С ЧЕШКИ РЕГИСТРАЦИИ С *** ЗВЕЗДИ И СА ОБУРУДВАНИ С ПКТ КАКТО В ИДИЛ С ПИКАПИ ,ПОЧЕРКА ЕДИН И СЪЩМРЕЖИСЬОРА ЕДИН И СЪЩ ЗАЩО МЪЛЧИТЕ ТОЧНО ПО ТОЗИ ВЪПРОС ТАКА НАРЕЧЕНИ ЖУРНАЛИСТИ?
1
1
 
50
 
! Отговори
пред фалит преди 8 години
Пороченко доведе, вече бивша, Украйна до тотално фиаско! Армията му е разбита и избяга по бели *** от опълченците. Икономиката е пред фалит. Из страната вилнеят въоръжени фашистки банди и грабят, изнасилват, бият и убиват. Държавата е неуправляема. Народът е гладен, жаден и му е студено. На Пороченко не му остава нищо друго, освен да се гръмне.