Синдромът "Брайвик" – заловиха половин тон динамит в Швеция

Десният екстремизъм набира сили в скандинавските страни
27 юли 2015 20:52, Елка Василева
88
Синдромът "Брайвик" – заловиха половин тон динамит в Швеция
Андерш Брайвик. Снимка: архив, Reuters

Вече седмица Швеция живее с усещането за чудо, спасило страната в последния момент от страшна трагедия. Половин тон динамит в ръцете на десни екстремисти, решили да го взривят, за да "надминат Брайвик" - това сочат само досегашните разкрития на полицията. Издирването продължава; нищо чудно "спасителите на бялата раса" да са натрупали къде по-мощен арсенал, пише Виктор Кононов в "Новие известия".

Всичко започва преди седмица, когато при рутинна пътна проверка в градчето Фалкенберг близо до Гьотеборг полицаите спират кола с видимо дрогиран водач. Трийсетгодишният безработен - десен екстремист със солидно криминално минало (излежал преди година присъда, след като нападнал с брадва съсед чужденец), бил нервен, с нарушена координация на движенията.

Още по темата

Полицейският патрул получава заповед за обиск в усамотената селска къща, където живее предполагаемият наркоман. "Уловът" надхвърля всички очаквания - забранени препарати нямало, но в хамбара откриват оборудвано скривалище с 50 килограма динамит. А в дома на задържания - "олтар", посветен на Хитлер и на Третия райх: знамена, снимки и отличителни знаци на SS издават "идейните подбуди" на престъпника.

По време на обиска там пристига и друга кола - съзрял полицаите, водачът прави опит да избяга. Зад волана седи местен политик, общински съветник от квотата на дяснорадикалната партия партия Шведски демократи. В автомобила е открита кутия детонатори.

Цяла седмица траят обиските у познати на заловения поклонник на Райха в околностите на Фалкенберг. Конфискуван е над половин тон динамит от вида, използван в строителството из скалиста Швеция. Според експерти, съвсем достатъчно, за да вдигне във въздуха цял квартал.

Заловени са четирима, включително "доставчикът на стоката" - 40-годишен мъж, работил по строежите като бомбаджия. "Купих 50 килограма динамит от един приятел, защото му трябваха пари за ремонт на колата", обяснява на разпит 30-годишният нацист произхода на тайния си склад.

Както обаче писа вечерният в. "Експресен", според негови източници от следствието нацистът се е канел да взриви един от шведските бежански лагери. "Стига да искам, може да надмина самия Брайвик", цитира в. "Афтонбладет" думи на потенциалния терорист, изтървани в разговор с негов познат.

Скандинавските медии и експерти постоянно припомнят тези дни трагедията в Норвегия от 22 юли 2012 г. На този ден десният екстремист Андерш Брайвик взриви и разстреля 77 души, като заяви, че с тази постъпка започва "кръстоносен поход, за да спаси бялата раса от чуждите елементи". Терористът получи максималната в страната присъда от 21 години, но не се чувства зле в комфортния норвежки затвор. Преди месеци 36-годишният Брайвик бе приет да следва задочно политология в университета в Осло.

Наблюдател на "Дагенс нюхетер" - един от водещите шведски вестници, пише, че десният екстремизъм, чието лице в Скандинавия вече е Брайвик, набира сили с мълчаливото одобрение на голяма част от обществото, докато медиите и властите остават пасивни.

Ислямската и лявата заплаха са смятани в Швеция за далеч по-сериозни от "наследниците на фюрера". И нито медиите, нито официален Стокхолм обръщат внимание на нацистите, трупащи боен опит в Украйна - в батальоните на Националната гвардия. Шведското общество е също тъй снизходително и към други нацистки "развлечения" - палежи на джамии и погроми в бидонвилите, населени с мизерстващи роми.

В обществото се шири равнодушие, дори мълчаливо се одобряват въпросните "акции"; на този фон партията Шведски демократи печели все нови привърженици в страната. Според анкети за нея днес биха гласували близо четвърт от всички избиратели. На изборите през 2014 г. Шведските демократи получиха към 13 на сто от гласовете и станаха третата политическа сила в кралството.

"До следващите избори ще сме най-голямата партия в страната", коментира този успех лидерът на Шведски демократи Джими Окесон. Официално партията му се разграничи от "кафявото" си минало и се пребоядиса като умерено националистическа; редовно обаче проличава връзката между Шведските демократи и десните радикали. Така стана и в скорошната случка с "наследниците на Брайвик".

Местните медии изтъкват колко са символични нещата. Откриват експлозиви у нацистки "откачалки"; детонаторите обаче се пазят у депутат от Шведски демократи.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Англия нещата излязоха извън контрол, дори баба Елизабет си призна, ама късно е либе за китка... Източен Лондон прилича на халифат, особено като минавах през East Ham и ако бях снимал и се бях тагнал в Бангладеш, никой нямаше да се усъмни...
33
1
 
13
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Европа тепърва ще има да си пати от тази толерантност и безконтролното приемане на афро - азиатци. Няма начин да няма отпор на всичко това. И колкото повече се толерират тези навлеци, толкова отпора ще е по-сериозен. Ето така се формират нацисти, започва се от здравословен национализъм, който преминава в краен национализъм и стига до нацизъм. Затова незабавно да се ограничат бежанците в Европа, да се ограничат правата на мюсюлманите и зорко да се следи поведението им. Иначе ни чака 4-ти райх!
32
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Криворазбраната толерантност води до нови и нови извращения. Ако бяха осъдили Брайвик на смърт, доста щяха да се чудят пропадналите му почитатели...Връщане на смъртното наказание и смърт за всички убийци!
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евала на Шведите !
30
5
 
13
 
! Отговори
уф преди 8 години
САЩ разбуниха света, но при тях няма бежанци. Политиката им трябва да бъде осъдена от света. У нас също се нехае , че се разхождат младежи с татуирани свастики. Това нехайство може да доведе големи беди за Европа, която се прави, че не вижда фашистите в Украйна. Гадна политика и никакви ценности.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом веднъж са решили да правят атентати, ще се случи.
28
0
 
14
 
! Отговори
xxx преди 8 години
Българи и южняци се оплакват от имигрантите ... Елате малко на север и ще видите как тука на места си все едно в Африка или арабия. Все още не са свикнали да обявяваткакво мислят и чувстват скандинавците ама скоро
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скандинавците са студени хора. Кафенетата не са в културата им
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Резултата от евроценностите е тази физиомутра.
25
2
 
22
 
! Отговори
бълагрина преди 8 години
някой задава ли си въпроса защо Брайвик е още жив????? ами защото трепа млади ислямисти, това нио не ви го казва от толерастия към свещения ислямски етнос! има подкрепа на иситнските норвежци! със всеки ден ще става все по прав. скоро и паметник ще му правят приживе.
24
3
 
15
 
! Отговори
Брайвик е герой преди 8 години
he killed eight people by setting off a van bomb amid government buildings in Oslo, then shot dead 69 participants of a Workers' Youth League (AUF).Mani Hussaini (born 1987) is a Norwegian politician who is the leader of the Workers' Youth League (AUF) коментара е зилишен. Турция заедно със САЩ ислямизират Европа нагло всеки ден и тъпите еропейци не могат да се усетят кой им го за..ра
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шведите си ги знаеме, никога не са били покорни. имат заплаха и от Русия.
22
11
 
8
 
! Отговори
циник преди 8 години
Брайвик синдром на десния екстремизъм в скандинавските страни ХАХАХА, един луд чийто жертви в по-голямата си част са с неговия цвят на кожата, религия и народност, е синдром на презадоволения и уреден начин на живот на север, който отключва всевъзможни депресоидни и психиатрични отклонения, все пак Скандинавия е с най-голям брой на суицидни прояви.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До frgВ обществото се шири равнодушие, дори мълчаливо се одобряват въпросните "акции";Кои всички са против тези акции?
20
1
 
13
 
! Отговори
българина преди 8 години
оня автомат дето го намериха миналата седмица в черен найлон нов модел калашников с 2 пълнителя на плиткото според вас за какво беше там? но потулиха всичко да не се шашка простия ***. следващия път ще стане както е планувано амам искам децата на най гоемите демократи да са на този плаж като в тунис!
19
2
 
28
 
! Отговори
h преди 8 години
Абе оставете хората да действат, че става страшно.
18
1
 
12
 
! Отговори
аврам преди 8 години
имат нужда ,но да отбират , без долни мюслета .Справка ЮАР
17
21
 
12
 
! Отговори
frg преди 8 години
Само неграмотници са останали в България,в Норвегия съм и всеки е против постъпката на убиеца,а за коментиращите той е герой,мизерувайте,още да ви намалят заплатите и да ви увеличат всичко,най вече работните часове
16
1
 
8
 
! Отговори
Nobody преди 8 години
Тея не беха ли демократи?
15
21
 
4
 
! Отговори
пешо преди 8 години
хора, осъзнайте се... както и да го погледнете, брайвик и подобните нему са УБИЙЦИ! не може да подкрепяте убийци и да искате да живеете в цивилизован свят!