Европа иска синът на Кадафи да бъде съден в Хага

ООН също разкритикува присъдата на Сейф ал Ислям
28 юли 2015 21:56, Анисия Иванова
44
Европа иска синът на Кадафи да бъде съден в Хага
Снимка БТА

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд разкритикува решението на либийския съд в Триполи да осъди задочно на смърт Сейф ал Ислям - най-големия син на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, се казва в разпространено днес изявление на говорителя на Ягланд.

Още по темата

В изявлението, цитирано от ТАСС, се казва, че делото срещу Кадафи и другите осем подсъдими би следвало да бъде предадено в Международния наказателен съд в Хага, за да бъде разгледано справедливо. Съветът на Европа отново подчерта необходимостта от "отмяна на смъртното наказание в европейския континент и в целия свят".

"Дълбока тревога" от произнесените в Либия смъртни присъди срещу редица приближени на Кадафи или заемали високи постове по време на неговото управление изрази днес и Върховният комисариат на ООН по правата на човека.

Според говорителката на комисариата Равина Шамдасани "международните стандарти за справедливо правосъдие не са спазени". Не е била установена "индивидуалната наказателна отговорност" за конкретни престъпления, има и "сериозни проблеми" с достъпа на адвокатите, оплаквания за лошо отношение към подсъдимите, провеждане на съдебно разследване в отсъствие на подсъдимите.

Във връзка с това Върховният комисариат на ООН по правата на човека призова либийските власти спешно да проведат съдебна реформа, да осигурят пълно спазване на правата на човека в правосъдния процес и да предвидят възможност за обжалване.

Съдът в Триполи произнесе днес присъдата срещу Сейф ал Ислям в отсъствие на подсъдимия. От ноември 2011 г. той е държан в затвор в град Зинтан, Северозападна Либия, от бивша бунтовническа група, отказваща да го предаде на правителството в Триполи, отбелязва Ройтерс. Столицата се контролира от коалицията милиции "Фаджр Либия" ("Либийска зора"), която е установила там правителство и парламент, непризнати от международната общност.

Според решението на съда в Триполи за престъпления срещу либийския народ, извършени по време на революцията от пролетта на 2011 г., ще бъдат разстреляни 34-ма високопоставени служители, сред които и последният премиер в правителството на Кадафи - Багдади ал Махмуди, и бившият шеф на разузнаването Абдула ас Сенуси.

41-годишният Сейф ал Ислям е архитект и инженер по образование. Учил е в Австрия и Великобритания. Завършил е престижното Лондонско висше училище по икономика и политически науки, където му е присъдена и степен "Доктор по философия".

Синът на Кадафи бе обвинен в престъпления срещу човечеството и от Международнит наказателен съд, който иска Сейф ал Ислям да му бъде предаден за провеждане на съдебен процес в Хага. Либийските власти обаче отказват да изпълнят това искане, настоявайки той да бъде съден в родината си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сте спекулирали със "горките" сестри. Вече има достатъчно материали ,че никой от тях не е бил това, за което ни го представяха. Доктор Здравко е работил като градинар в посолството, жена му е правила кафе и други работи на някакъв висш служител в тяхното министерство на здравето, палестинеца е бил лаборант, едната сестра рехабилитаторка, друга в очно клиника и пр. Всичко беше един цирк, но някои от тях съвсем не бяха невинни.
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябваше да искате да съдите в Хага, и тези който убиха като куче баща му !!!Или това е друга тема, ако е в интерес на янките може да се убива нали.
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Порошенко кога?
21
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
щика който разшири халката на кадафи за този изверг
20
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да свърши като баща си камиларя му с камилар
19
2
 
16
 
! Отговори
me преди 8 години
Ей тия милиарди на Кадафи, всички ги търсят ли търсят... Пък животът на сина му разбира се е просто разменна монета. И все пак в Европа смъртното наказание е забранено. Редно би било да се борят срещу него някак.
18
5
 
27
 
! Отговори
защо? преди 8 години
Т.н. Международен наказателен съд в Хага си е чист политически репресивен орган, създаден от американците, за да се осъждат техните противници. Най-вече сърбите. Интересно защо, американци не ги лови този съд?
17
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
25За едно съм съгласен с ЦРУ- за прврата им в Либия като обесиха тоя кадафи.
16
4
 
26
 
! Отговори
чист преврат преди 8 години
Какво въстание в Либия? Това си беше чист преврат, организиран от отдел "Преврати и кланета" на Цру. Цру е най-голямата терористична организация в света.
15
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя сина на кадафи трябваше да бъде убит като куче още тогава с баща си. мръсно долно нищожество дето обещаваше само с ехидна усмивка да спасява сестрите ни, а накрая нищо. Мръсен изверг. дано го убият в Родината му неговоте сънародници на бесило по стар техен обичай.
14
5
 
14
 
! Отговори
Рая преди 8 години
До 5 Гаврата с човешки същества, каквито и които и да са, ни прави ***, не хора. Да, фамилията Кадафи са престъпници, но по-добри ли са тези, които са ги заловили ? А вие?
13
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кога ще осъдят Борисов за изтреблението на Българския народ? Кога????????
12
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАЧИ ЕДИН ЧОВЕК ИЗБИВА 100-ТИЦИ И СИ ГО ПРИЗНАВА ПУБЛИЧНО НО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ УБИТ ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХАЕГАТИ ЦЕННОСТИТЕ ИМА ЕС!!!
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
милозливи извратеняци
10
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При Кадафи либийците не плащаха наем, всичко им беше субсидирано, имаха си чужденци да им работят...сега им остана само "демокрацията"
9
13
 
19
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Бай Тошо нямаше нито един лев в банката- така се оказа накрая за неговото 37 годишно управление.Кадафи за 42 години управление спечели 150 милиарда долара лична сметка.Правете си сметката какъв е бай Тошо, какъв е оня.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не говорим как оня дето се сърдеше, че не се обръщалис него като Доктор пращал жена си (едната от сестричките)да забавлява някакъв либийски министър.
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Атакист:Да бе, живи да ги оплачеш либийците при Кадафи,малко четеш друже.
6
11
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 2 150 Милиарда миларда долара имаше горкия Кадафи. Ей така щото имал много нефтени кладенци, а?Ще ме разп;ачеш от смях!дали щото не е от крадене на собствения си народ, а? Кажи как се правят тия 150 милиарда долара??? кажио ве, брачед?
5
4
 
13
 
! Отговори
До Атакист: преди 8 години
Много се покри от истината за нашите медици.По същество - в Африка има пазар на заразена с вируса на СПИН кръв,която е много евтина. Такива банки с кръв са намерени в апартаментитена нашите сестрички. Най-вероятно става въпрос за търгашество и гаднопечелене на пари, в което са били замесени и либийски работещи.Опират пешкира нашите медици като поданици на слаба държава.Само по себе си това е терористичен акт и ако бе правено в САЩдосега да са загрели електрическия стол.