Путин награждава правозащитници с 6 млн. рубли!

Стъпката била "просто необходима" за Кремъл. Защо ли?
12 авг 2015 11:08,
143
Путин награждава правозащитници с 6 млн. рубли!
Снимка: Reuters, архив

Руският държавен глава Владимир Путин ще връчва на правозащитници държавни награди. Средствата ще бъдат отпускани от неговата администрация, пише "Ведомости", като цитира Михаил Федотов, оглавяващ президентския Съвет за развитие на гражданското общество и правата на човека.

Указът за удостояване с държавни награди за правозащитна и благотворителна дейност ще бъде подписан от Путин в най-скоро време, потвърждава източник, близък до президентската администрация. Според него номинираните ще получат общо почти 6 милиона рубли. "Така предприемачите получават сигнал, че може и трябва наравно с държавата да подкрепят правозащитници и благотворители", казва той.

Вчера Путин възложи на ред руски ведомства да подготвят проекти за правно регламентиране на дейността на социално ориентирани неправителствени организации и такива, които си поставят "общественополезни цели", напомня вестникът, цитиран от Би Би Си.

Руски закон от 2012 г. изисква всички НПО, финансирани от чужбина и занимаващи се с политическа дейност, да се регистрират като чуждестранни агенти. Много НПО смятат закона за дискриминационен; според тях, самият термин "чуждестранни агенти" предполага, че се занимават с шпионаж.

Предвижданите поощрения за правозащитници "най-вероятно няма да променят закона за чуждестранните агенти, но експертна група ще определи какво се разбира под социално ориентирани и политически НПО", добавя събеседникът на "Ведомости".

Въвеждането на тези държавни отличия бе "просто необходимо" в Русия, "за да вдигне престижа на тази дейност и да премахне подозренията на част от обществото спрямо правозащитниците", смята Михаил Федотов от президентския Съвет, цитиран в "Газета" и "Комерсант".

Награди ще се изплащат на онези, които са правозащитници според Кремъл, забелязва Павел Чиков, председател на правозащитното сдружение "Агора".

Руската власт "се опитва да покаже, че няма никакво открито газене на правозащитниците" в страната, коментира Валентин Гефтер, директор на Института за правата на човека.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
чейнчаджия преди 8 години
разменям 6 000 000 рубли за 6 000 000$. Курс 1:1Благодаря предварително.
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По добре да БЕШЕ ДАЛ ЕТИОПСКИ бирове 1 ЗА 3.60 РУБЛИ(2 СТ)
93
0
 
1
 
! Отговори
Знаем го ние Путин преди 8 години
Путин ще награди в действителност кривозащитниците с пари, а правозащитниците ще бъдат наградени с Гулаг.
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия внася предимно рози, хризантеми и лалета, като чуждестранните цветя са около 80% от продажбите, а една трета са от Холандия. Агенция "Ройтерс" коментира, че цените може да скочат с над 50%, ако бъде наложена забрана за вноса.
91
0
 
3
 
! Отговори
Stealth преди 8 години
Идеята не е лоша, тъкмо Русия ще си поизлъска имиджа, че не мачка НПО-тата, а дори ги поощрява. Само че реализацията нещо куца, 6 млн. рубли са към 160-70 хил. лв., което на фона на 150-60 млн. население и тази огромна територия - както и да се погледне е просто отбиване на номера.
90
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО ГУРБЕТАСТИГА СИ ДЪЛБАЛ ЕДНО И СЪЩО..НА ВСЕКИ ВОЕНЕН ТАМ ОТПУСКАТ ОТ 3 ДО 5 МПН ЗА ДА СИ КУПЯТ СОБСТВЕНОТО СИ ЖИЛИЩЕ.АКО НЕ МУ ИЗНАСЯ ДЪРЖАВНОТО... И ДРУГО- РУСИЯ ЩЕ СЕ ОПРАВИ БЪРЗО АКО ТАКИВА *** КАТО ТЕБ И НЯКОИ СТРАНИ ЩЕ ПРЕСТАНАТ ДА ИМ СЪЗДАВАТ ИНТРИГИ. ХОДИ СИ В УКРАЙНА И СИ СТОЙ ПОД ПОЛАТА НА БУЛКАТА СИ . НОВОИЗЛЮПЕН ИНТРИГАНТ И СИ ЯЖ СЛАНИНКА ОТ ПОЛША . ДА И СИ ЧАКАЙТЕ ЗАПАДА ДА ВИ ПОМОГНЕ...ТАРАТАНЦИ...ХАХАХАХА
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 117Нервен,ям сирене,каквото си купя.Нямам проблеми.Точно сега руският пазар е залят от отвратително местно сирене с палмово масло.Само тапир като теб си мисли,че причината е в качеството.Италианските и френските сирена са едни от най-добрите в света !А за цветята.Да ги върнат.Само кръгъл *** като теб може да гори цветя.Защо ги внасяха досега, умнико? Русия никога няма да може да отглежда цветя като холандските. Русия още не мога да произвежда качествени лекарства, сега пък и цветя.
88
1
 
4
 
! Отговори
До Гурбетчия преди 8 години
Ей човек ти още вярваш в Дядо Мраз ,щом основната информация е от Ютуба.Вервай ,вервай на тия неща там ,особено когато показват как мизерстват руснаците.Ама май много избирателно гледаш клипчетата и подбираш само което ти отърва.Което не ти харесва е московска пропаганда нали
87
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО ГУРБЕТАПРОЧЕТИ СИ ВНИМАТЕЛНО ТАЗИ СТАТИЯ. СТАВА ДУМА ЗА ПРАВОЗАЩИТНИ И БЛАГОТВОРИТЕЛНИ...НИЩО ОБЩО С НАЕМНИЦИ - ТИ НА ТАМ ГО УВЪРТАШ... А ЧЕЧЕНЕЦ АКО СЕ СРАЖАВА ЗА УКРАЙНА ТО НЕ МОЖЕШ ДА МУ КАЖЕШ КОПЧЕ АКО СИ ГЛЕДАЛ НА 9 МАЙ ПАРАДА И В ЧЕЧНЯ ЩЕШЕ ДА РАЗБЕРЕШ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА...ВСИЧКИТЕ СА ВИКАЛИ ДА ЖИВЕЕ ПУТИН И ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ.. ПРИ ТЯХ ИМА ТЕХЕН СИ КРЪВЕН ЗАКОН .АКО НЕ ОТМЪСТЯТ ЗА СМЪРТТА НА БЛИЗЪК ДО 10 КОЛЯНО НЕ МИРЯСВАТ И АКО СА ДАЛИ КЛЕТВА ЗА ВЯРНОСТ -НЕ Я НАРУШАВАТ
86
1
 
1
 
! Отговори
До 117 преди 8 години
Ти си мислиш ,че са ***.Ще си отглеждат сами цветята бе еврогеецо.Защо да пълнят гушите на страни които им налаг санкции.Или мислиш,че Русия не може да произвежда цвяетя.Ти си яж сиренето от палмово масло и не се грижи за руснаците
85
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските власти започнаха да горят и холандски цветя. Според тях цветята, внос от Холандия, представлявали РИСК за СИГУРНОСТТА, защото е възможно да са инфектирани. "Това са цветя, заразени със западен калифорнийски трипс", твърди Екатерина Слакова, санитарен инспектор в Росселхознадзор.*** !!!!
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 112Е САМ СИ ГО КАЗАЛ- САМО ГОСУДАРСТВЕНАЯ НАГРАДА...НЕ ЗА ПАРИА ТИ СИ СИДИШ ТУК КАТО КОКОШКА НА ЯЙЦАТА И ЧАКАШ НАДНИКА И ПИШЕШ ЛИ ПИШЕШ А КРАЯ ЩЕ ЕДИН .АЗ НЯМА КАКВО ДА ТИ ПИША-ТО ВРЕМЕТО ЩЕ ПОКАЖЕ ИСТИНАТА И КОЙ Е ПРАВ...НЕ Е ЛОШО ДА ПОЧЕТЕШ ДМИТРИЙ ГЕПЕРБОРЕЯ
83
3
 
4
 
! Отговори
До 113 преди 8 години
А от другата страна няма ли също чеченци бе тутманик.Даже имаше и някакъв генерал чеченец на страната на украинските фашаги.Ами това са наемници-който им плати повече ,за него ще се бият.И какво всъщност искаш да ни кажеш с това велико откритие.Поясни ,че не разбираме.И на какъв език искаш да ти говорят чеченците като са руска република.Може би на Хамерикански
82
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо не върви плюването гледам....
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО ШОПНАЙ-ДОБРЕ Е ТОЗИ КОЙТО СЕ СМЕЕ ПОСЛЕДЕН...
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Мурманск се провеждат мероприятия в памет на 15-та годишнина от трагичната гибел на АПРК "Курск". Пред мемориала и на гробовете на загиналите моряци са положени цветя. Флаговете на корабите са спуснати наполовина. Бог да прости.
79
6
 
3
 
! Отговори
do 95 преди 8 години
,,Русофилистичните не са известни с интелигНЕтност" - хаха присмял се хърбел на щърбел
78
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направо да оправи килиите на съда в Хага, че тоеа го чака ворннопрестъпника!
77
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 81интереса на запада, като съюзник на БГ е тя да е правова, стабилна държава, да няма зулуми.. Интересите на *** е да дели съюза със всички възможни мерки..
76
2
 
5
 
! Отговори
81 преди 8 години
Да, мен, и те сигурно са чужди агенти. Русофили, американофили... все тая. Получават ли пари от чужди държави, значи са против БГ интересите и защитават ЧУЖДИ интереси. Пари се дават само с цел. Начукайте си го в канчетата промити и пораснете !