Русия отбелязва 15 г. от потъването на "Курск"

Подробности от инцидента ще бъдат разсекретени през 2030 г.
Обновена: 12 авг 2015 20:20 | 12 авг 2015 20:19,
31
Русия отбелязва 15 г. от потъването на "Курск"
Снимка: Reuters

С траурни церемонии в Русия днес бе отбелязана 15-годишнината от гибелта на 118-членния екипаж на руската атомна подводница "Курск", потънала в арктическото Баренцево море, предаде ТАСС.

Точно в 11:28 ч, когато преди 15 г. е проехтял първият унищожителен взрив на подводницата, паметта на моряците бе почетена с едноминутно мълчание в гарнизоните на Северния флот, а на всички бойни кораби и съдове на флота знамената бяха спуснати и се включиха сирени. Траурният митинг в пристанището на Мурманск - основната база на руския Северен флот, започна в 11:30 на мястото, където е издигнат паметник на моряците, загинали в мирно време. Възпоменателна церемония се състоя и в селището Видяево в Мурманска област, откъдето започна последното плаване на "Курск". В местния храм "Св. Николай Чудотворец" рано сутринта бе отслужен молебен за загиналите моряци.

Траурни митинги се състояха и на редица кораби от руския Тихоокеански флот, в Тихоокеанското висше военноморско училище във Владивосток, чиито випускници са редица от загиналите на "Курск", както и в град Курск, чието име носеше подводницата. Там са погребани 12 от загиналите моряци. Неотдавна, в навечерието на тъжната годишнина, на централната улица на града бяха поставени портрети на загиналите подводничари.

В навечерието на тъжната годишнина командирът на водолазния специален отряд капитан Андрей Звягинцев разказа пред журналисти какво е видял при спускането си в потъналата подводница. "Вътре всичко беше преобърнато. На местата си стояха само здраво закрепените прибори. Навсякъде по стените имаше черни следи. Явно бе, че водата няколко пъти е запълвала помещенията, а после е спадала. Това бе безжизнен корпус, а не боен кораб", разказа спасителят, цитиран от в. "Комсомолская правда". Той е човекът, спускал се най-много пъти в потъналата подводница и прекарал над 870 часа под водата на дълбочина 100 м.

Руското министерство на отбраната, цитирано от сайта "Нюзру", съобщи, че данни за гибелта на подводницата могат да бъдат разсекретени преди 2030 г. В съответствие с руското законодателство 30 г. след трагедията може да бъде организирана комисия, която да се произнесе за възможността да бъдат разсекретени тези данни, каза шефът на централния архив на министерството Игор Пермяков.Той обаче отбеляза, че по решение на правителството сведенията могат да бъдат разсекретени и по-рано.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 8 години
До АнонименКво каза са защтавали?
20
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И подводниците са им като колите - трошляци и бараки!=========Подводниците и оръжията им ако бяха калпави досега да имаха 1000 пътисъдбата на Ирак, Либия, Сирия, Виетнам, Корея и не ми се изброява още.Така или иначе подводничарите са загинали за да защитят родината си.А вие плюйте Русия и след някой друга година турците като се питат защоси хабят ресурсите за къманаците на Кюрдистан и дойдат да освободят братятаси от Кърджали, разградско и шуменско, ще молите "сатрапа" ама ще бъде късно.
19
4
 
9
 
! Отговори
до 20 преди 8 години
И софийската седерастия има калпави *** но си ги носи. Онзи ден изблъсках един в борисовият лес и той се на.ра
18
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците си избиха моряците, а сега празнуват ?!Руски *** !И подводниците са им като колите - трошляци и бараки!
17
2
 
1
 
! Отговори
wodoley преди 8 години
До АнонименЧееее...,каква ти беше мисълта???
16
12
 
17
 
! Отговори
взгляд преди 8 години
коментирате без капка достоверна информация курск беше ударен по погрешка от торпедо отнаблюдаваща американска подводница само сърцераздирателните молби на клинтън и заплащането на 800 милиона долара на русия отлага ответният удар
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре ,че бяха западняците /шведи и норвежци/да...==============Не че искам да те обидя, но по начина както поставяш препинателните знацими говори, че никога през живота си не си работил сериозна работа.Пише се така:"Добре, че бяха западняците (шведи и норвежци) да..."ПП Шведите и норвежците спадат към нордическите народи.
14
22
 
12
 
! Отговори
Какво секретно има ? преди 8 години
Избухва руско торпедо при маневра на подводницата !Дефектно , като "Арамата"!Добре ,че бяха западняците /шведи и норвежци/да измъкнат тоя руски ковчег "Курск"от дъното ..иначе нямаше да има какво да се "засекрети"....!Всички руски тъпизми са "дълбоко секретни"..както винаги даже и некадърността!
13
4
 
21
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
До колкото си спомням,преди трагичната авария,подводницата е била на док в режим на техническо обслужване.Излиза внезапно,при обявяване на учебна тревога,в резултат на което не са били завършени всички проверки на бойните торпеда и е била допусната грешка в системата за безопасност.Именно там се получава непредвидимо самовзривяване,което разрушава част от корпуса фатално.
12
6
 
12
 
! Отговори
Сорос преди 8 години
Благодаря за усърдието!Ще има допълнително запащане послучай рожденния ми ден.Продължавайте в същия дух.
11
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, това е едно от първите масови убийства на Кремълския сатрап!!!=============1. Как точно Путин е убил моряците - изброй 1, 2, 3...2. Ти у реди ли си - кога за последен път си посещавал психиатър?
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ако беше в Бьлгария отдавна да са го забравили
9
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Французите са от НАТО. С подобни филми само манипулират хората, като им внушават, че американските оръжия могат да победят руските.
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
5 Добре си си начуил урока , само дето не се знае дали е френски филма , кой му е поръчителя ,а и щом тубата ти е символ верую си ясен
7
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Филми има за какво ли не. Но дори да е вярно, руското правителство никога не би признало, че е възможно америкаци да потопят руска подводница. Дори американците да си признаят и да извадят документи за това, руснаците пак ще отричат! Такъв им е манталитета.
6
30
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оная подводница, заради която Путин се скри и отказа международна помощ за изваждането на още живите в нея... И после вкара в лудница няколко от майките и съпругите, защото задаваха много кофти въпроси! Да, това е едно от първите масови убийства на Кремълския сатрап!!!
5
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има фенски филм в Тубата. Курск е ударен от Американска подводница,намираща се на руските брегове. Путин тогава си замълчава защото току щое поел управлението на държавата от алкохолика Елцин и Русия е слаба.След това Путин постепенно увеличава силата и независимостта на Русия.Поради отказа си да играе ролята на колониална администрация се нароихамножество платени с обиди - джудже, кърваво, ботоксово джудже, шизофреник икакви ли не измишльотини.Кучетата лаят, кервана си върви.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2 Кои са това всички
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги невинните плащат за грешките на господарите. Мир на праха на горките морячета и нека Господ да дава сили на близките им!
2
12
 
19
 
! Отговори
Pesho преди 8 години
Всички вече знаят че американците я потопиха и си платиха с милиярди ... Гледайте френския документален филм по въпроса.