Гърция облекчава капиталовия контрол за студенти

Банките могат да извършват без предварително разрешение определени сделки
18 авг 2015 21:13,
0
Гърция облекчава капиталовия контрол за студенти
Снимка: Ройтерс

Гърците вече могат да прехвърлят до 500 евро в чужбина и да правят повече разходи, свързани с такси за обучение. Това се случва благодарение на нова порция разхлабване на капиталовия контрол, наложен през юни, за да не допусне срив на банковата система на страната, пише Ройтерс.

След публикуването на постановление на гръцкия Министерски съвет в Държавния вестник на южната ни съседка банковите сметки могат да бъдат отворени за погасяване на задължения, като се позволяват разходи в чужбина до 8 000 евро за такси за обучение и студентска издръжка на академичен семестър.Hidden Field

Въпреки това физическите лица все още могат да теглят само по 420 евро от сметките си на седмица.

Постановлението, публикувано в понеделник, позволява вече банковите трансакции, свързани със спот валутни сделки, междубанково кредитиране, търговия с деривати, револвиране и други сделки, които не променят ликвидността на кредитните институции. Предварително разрешение за тях не се изисква.

Припомняме, че Гърция наложи капиталов контрол и затвори временно банките на 29 юни, след като Европейската централна банка отказа да увеличи спешното финансиране за трезорите след провала на преговорите между Атина и кредиторите ѝ.

След това бе сключена споразумение, което предвижда финансова помощ в размер на 86 млрд. евро за три години, а банките отвориха отново, но с ограничена дейност.

Страната постепенно облекчава капиталовия контрол от юли насам, когато увеличи лимита на плащанията на фирмите в чужбина от 50 хил. на 150 хил. евро.

Случващото се в южната ни съседка можете да следите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари