Като през ХІ век: бежанците ще продължават да идват

Конфликтите в Близкия изток няма да бъдат решени в обозримо бъдеще
29 авг 2015 10:54, Елка Василева
124
Като през ХІ век: бежанците ще продължават да идват
Снимка: Reuters

Голямото преселение на народите през 11 век променя облика на света. Днес тече сходен процес, който няма да приключи скоро: докато конфликтите в Близкия Изток не бъдат решени, бежанците няма да спрат да идват към Европа, пише Дойче веле.

В заблуда са били всички онези, които доскоро смятаха, че Близкият изток е далеч и не ни засяга: ако Сирия и Либия бяха функциониращи държави, в момента към Европа нямаше да напират толкова много бежанци.

Половината от 25-милионното население на Сирия вече бяга от една разпадаща се държава, като числото продължава да расте. Режимът в Дамаск изгуби контрол над повече от 80% от територията си, където се настаниха главно „Ислямска държава” и други екстремистки групировки.

А след като беше свален режимът на Кадафи, в Либия възникна широк коридор, през който много африканци, тръгнали да търсят по-добър живот, безпрепятствено стигат до Средиземно море.

Никой не предлага работеща рецепта за възстановяването на някакъв функциониращ държавен ред в Близкия изток. Няма и вероятност да се ускорят дългосрочните процеси, разклатили сериозно арабския свят.

Нашите възможности да се намесим са в момента твърде ограничени: можем да изпратим хуманитарни помощи в региона, за да мотивираме поне част от бежанците да останат по домовете си, а по-нататък дипломацията би могла да търси решения за конфликтите.

Преди десет века е било същото

Все повече хора поемат по рискования път към Европа, тъй като в лагерите за бежанци вече има сериозен проблем със снабдяването. Службите на ООН, които се грижат за това, не разполагат с достатъчно финансиране, а държавите от Персийския залив все по-рядко помагат, защото приходите им от продажбата на петрол спадат сериозно заради ниските цени в момента.

Тоест, ако искаме притокът на бежанци към Европа да спадне, трябва да се погрижим за доброто снабдяване на бежанските лагери в съседните на Сирия страни. С други думи: да подсилим ООН, която носи главната отговорност за това.

От помощ се нуждаят още Йордания и Ливан, където напрежението застрашително нараства. Лагер със сирийски бежанци се превърна в третия по големина град в Йордания, а в Ливан бежанците вече са над 25% от населението. И двете държави се опасяват, че сегашната бежанска вълна може да се окаже дори по-голяма от палестинската след 1948 година.

Близкият изток вече е преживял многобройни преселения. Но те не дават никаква рецепта за това как да се постъпва в настоящата ситуация.

Само малка част от хората бягат заради войните - повечето от мигрантите просто търсят по-добър живот.

Същото е било през 11 век, по време на преселението на народите, когато тюркски племена от Средна Азия се отправят на Запад. Тогава те завземат Анадола и фактически окупират властта в Месопотамия. По същото време берберски племена, приели исляма, завземат Мароко и Андалусия. По-късно многонационалната Османска империя осигури на ислямския свят половин хилядолетие мир и благоденствие, но това си имаше цена. В Османската империя не потръгнаха онези процеси, които в Европа доведоха до възникването на нациите и националните държави. Процеси, съпроводени обаче от много кървави войни.

Следващите големи преселения започнаха чак след Първата световна война - например размяната на население между Турция и Гърция. След Втората световна война пък милиони евреи се отправиха към Израел, но в резултат от това бяха прокудени палестинците, които днес са пръснати в няколко близкоизточни страни. Много ливанци се преселиха в Западна Африка, а след 1958 година турците поеха към Германия, за да си търсят работа.

След 1973 година милиони араби от бедните държави тръгнаха да търсят препитание в богатите страни от Персийския залив. Днес обаче тези страни не приемат бежанци - независимо от факта, че тъкмо Саудитска Арабия като „износител” на един екстремистки ислям, отчасти е виновна за трагедията, подгонила милиони хора от Близкия изток към Европа.

Една безутешна реалност

Великите сили си взеха поука от провалите си в миналото и днес не се поддават на изкушението да прекрояват картите. Само че най-важните регионални сили не са в състояние сами да изградят нова архитектура на сигурността. А последствията от това носи Европа. Включително и поради това германското правителство активизира дипломацията си в Близкия изток - например в рамките на ядрените преговори с Иран или пък за сближаване със Саудитска Арабия и Иран.

Но тъй като бързо решение няма, бежанците продължават да прииждат.

Лъч надежда идва от дипломатическите инициативи за Сирия и за Либия. Решаването на проблема може да се ускори и след успеха на ядрените преговори с Иран. Глобалните и регионалните сили вече разговарят повече помежду си, диалогът става все по-интензивен. Така би могъл да възникне истински политически процес, който да доведе до сформиране на преходно правителство в Сирия. ООН постигна известен напредък и в Либия, а целта на всички тези усилия е в региона да се намерят адекватни партньори, на които да се помогне в действията им срещу „Ислямска държава”.

На всички обаче е ясно, че конфликтите в Близкия изток няма да бъдат решени в обозримо бъдеще. И затова бежанците ще продължат да пристигат. Една безутешна реалност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: бежанциБлизък изток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
17
 
! Отговори
123 преди 8 години
"Днес тече сходен процес, който няма да приключи скоро: докато конфликтите в Близкия Изток не бъдат решени, бежанците няма да спрат да идват към Европа, пише Дойче веле."Deutsche Welle да напише, как Германия, Франция, Великобритания, Италия и др., предизвикаха това умишлено "преселение на народите", извършвайки престъпление срещу Човечеството, унищожавайки им държавите, заради алчните си корпорации, искащи да контролират ресурсите им! Престъпленията срещу Човечеството - НЯМАТ ДАВНОСТ!
35
0
 
4
 
! Отговори
бежански лагер преди 8 години
стоят, стоят, колко да стоят преди да стигнат българската и гръцката граница, а отскоро и по море до Румъния.
34
1
 
10
 
! Отговори
:) преди 8 години
До мистерияВ Турция има 2 000 000 (два милиона) бежанци :))))))С :тоят си там, не бягат :))))Но, винаги се намират такива, които искат да живуркат на социални помощи на Запад,някои търсят приключения, други си търсят място под слънцето :))))То и в тунела под Ламанша има проблеми, бягат от Франция за Англия,това си е човешка природа и любопитсво, авантюра и мания :))))))
33
7
 
8
 
! Отговори
:) преди 8 години
до 39И Русия ще бъде залята с азиатци, КИТАЙЦИТЕ вече са почнали да се самонастаняват на изток в тундрата в териториите на Русия :))))) ЗАПАДНЯЦИТЕ ВЕЧЕ НЕ РАЖДАТ ДЕЦА, а природата ПРАЗНО не оставя :))))Природата си запълва дупките и празните пространства :)))))))))
32
1
 
21
 
! Отговори
мистерия преди 8 години
никой не казва, защо бягат от Турция - просперираща държава, с работеща икономика, предприятия, туризъм, университети, училища, джамии, достатъчно села за заселване, еднакви културни особености и религия, възможност за професионално и творческо развитие, в непосредствена близост до Сирия, където да се върнат веднага след войната, както обясняват пред камерите.
31
1
 
14
 
! Отговори
:) преди 8 години
ЗАПОЧНА ВЕЛИКОТО ПРЕСЕЛЕНИЕ НА НАРОДИТЕ, нова инвазия :)))))Ще продължи поне 30 години :))))))Европа няма да е това което беше :)))))
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сирия,Еритрея,Афганистан,Нигерия,Сомалия,Судан,Ирак,Гамбия,Бангладеш,Сенегал,Мали,Алжир,Камерун,Кот д'Ивоар,Гвинея,Мароко,Гвинея Бисау. От там идват бежанците сега си представете като се свържат с техните близки и им кажат че ги приемаме.
29
7
 
14
 
! Отговори
бай иван преди 8 години
Американците ако си дръпнат агентите на ЦРУ от Ирак и Сирия, конфликта ще спре много бързо, но не това е целта.
28
7
 
18
 
! Отговори
ДО никъде преди 8 години
Това е ОГРОМНА грешка че приемаме бежанците. Все пак единствените ислямски държави които просперират са тези в които има петрол. Какъв манталитет ще донесат със себе си? Мисля че няма да могат да се европеизират, особено като идват на гета. То и сега който е ходил западна Европа знае, че тия общности на мюслета живеят на групи в различни квартали и вече десетилетия не могат да ги интегрират.Ние тука вече 130 г не можем да интегрираме нашите ци*ани, а турците си живеят в техен си свят.
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И отново на снимката виждаме 12 броя мъжки индивиди и 3 броя женски с по 1 момиче и 3-4 момчета отново бременни.Абе само на мен ли ми прави впечатление че са основно мъже?!Нали се сещате,че като се разбунтуват тия маймуни почват да стават неуправляеми?Ще си направят европейски клон на ИД.Вече имат в Дания,Холандия,и повечето либерастки държави...
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Конфликтите като ги разпалва постоянно всеизвестно кой чрез изпролетяване разбира се че няма да приключат. Петрол е това и всеки го иска
25
0
 
7
 
! Отговори
до 27 преди 8 години
До Вихър РайчевЗа Чоко от Галиче!(Отговор само за хора с чувство за хумор)
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има решение.Просто да си ги товарят на корабите рейсовете и самолетите и да си ги карат към държавите откъдето произлизат.На света има 4 милиарда кандидат-бежанци.Нали се сещате какво се случва когато всички решат да ви дойдат на гости?
23
0
 
20
 
! Отговори
мнение преди 8 години
Дойче Веле да не размишлява върху историята, а да вземе да анализира КОЙ създаде талибаните, нападна Ирак, организира и подкрепи разпада на Либия и Сирия, снабдява ИД с оръжие и дестабилизира целия Близък изток за собствените си интереси...... под лозунги за борба със злото, за свобода и демокрация. В резултат злото стана още по-голямо и силно, а сводата и демокрацията са още по-голям мираж за народите от тези страни. Защо ли, на КОЙ е изгодно?
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демократично е най-много бежанци да се поемат с квоти от САЩ, Саудитска Арабия, Австралия, Япония и Канада които са много по-богати от България и Македони
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако бяхме НРБ...(и на мен някои неща не ми харесваха) но поне имаше граница.... Ако бяха улучили тези времена.... Много от тях щяха да са на друго място...
20
1
 
17
 
! Отговори
ХАЙДЕ По "татов преди 8 години
Въоражете ги и --обратно да отвоюват СВОБОДАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА СИ!Така правеше и ТАТО----ЗАТОВА В БЪЛГАРИЯ НЯМА ...нито виетнамци, нито , африканци ,нито латино американци...нито араби и ливанци!ТАКА ПРАВЯТ ВСИЧКИ НОРМАЛНИ И ВИСОКО РАЗВИТИ ДЪРЖАВИ!Да прибираш , въшкарите и бедняците и да ги храниш--е КРИВО РАЗБРАНА ДЕМОКРАЦИЯ И СВОБОДА!
19
8
 
4
 
! Отговори
on преди 8 години
Хора да гласуваме за кмет на изборите и нещата ще се подредят. Трябва всички да гласуваме, а не да драскаме тука.
18
0
 
4
 
! Отговори
Рънте преди 8 години
До Елементарно. Всъщност това е основната идея - Продажбата на оръжие , някъде има свръх производство.
17
1
 
33
 
! Отговори
Реалист Песимист... преди 8 години
Ха представе си как се хранят 160 000 хил. Гладни хора всеки ден..... В Германия има 800 000 хил. В Франция 500 000 хил. В Турция 2 000 000 души... А Бедна България с 150 евро минимална заплата хранеща 2 мил. Пессионери и още 1 мил. роми... Само да влезнат 100 000- 200 000 хил. нелегални имигранти.... Ще ни върнат в 1912г.!!! Или Трета Национална Катастрофа...