Като през ХІ век: бежанците ще продължават да идват

Конфликтите в Близкия изток няма да бъдат решени в обозримо бъдеще
29 авг 2015 10:54, Елка Василева
124
Като през ХІ век: бежанците ще продължават да идват
Снимка: Reuters

Голямото преселение на народите през 11 век променя облика на света. Днес тече сходен процес, който няма да приключи скоро: докато конфликтите в Близкия Изток не бъдат решени, бежанците няма да спрат да идват към Европа, пише Дойче веле.

В заблуда са били всички онези, които доскоро смятаха, че Близкият изток е далеч и не ни засяга: ако Сирия и Либия бяха функциониращи държави, в момента към Европа нямаше да напират толкова много бежанци.

Половината от 25-милионното население на Сирия вече бяга от една разпадаща се държава, като числото продължава да расте. Режимът в Дамаск изгуби контрол над повече от 80% от територията си, където се настаниха главно „Ислямска държава” и други екстремистки групировки.

А след като беше свален режимът на Кадафи, в Либия възникна широк коридор, през който много африканци, тръгнали да търсят по-добър живот, безпрепятствено стигат до Средиземно море.

Никой не предлага работеща рецепта за възстановяването на някакъв функциониращ държавен ред в Близкия изток. Няма и вероятност да се ускорят дългосрочните процеси, разклатили сериозно арабския свят.

Нашите възможности да се намесим са в момента твърде ограничени: можем да изпратим хуманитарни помощи в региона, за да мотивираме поне част от бежанците да останат по домовете си, а по-нататък дипломацията би могла да търси решения за конфликтите.

Преди десет века е било същото

Все повече хора поемат по рискования път към Европа, тъй като в лагерите за бежанци вече има сериозен проблем със снабдяването. Службите на ООН, които се грижат за това, не разполагат с достатъчно финансиране, а държавите от Персийския залив все по-рядко помагат, защото приходите им от продажбата на петрол спадат сериозно заради ниските цени в момента.

Тоест, ако искаме притокът на бежанци към Европа да спадне, трябва да се погрижим за доброто снабдяване на бежанските лагери в съседните на Сирия страни. С други думи: да подсилим ООН, която носи главната отговорност за това.

От помощ се нуждаят още Йордания и Ливан, където напрежението застрашително нараства. Лагер със сирийски бежанци се превърна в третия по големина град в Йордания, а в Ливан бежанците вече са над 25% от населението. И двете държави се опасяват, че сегашната бежанска вълна може да се окаже дори по-голяма от палестинската след 1948 година.

Близкият изток вече е преживял многобройни преселения. Но те не дават никаква рецепта за това как да се постъпва в настоящата ситуация.

Само малка част от хората бягат заради войните - повечето от мигрантите просто търсят по-добър живот.

Същото е било през 11 век, по време на преселението на народите, когато тюркски племена от Средна Азия се отправят на Запад. Тогава те завземат Анадола и фактически окупират властта в Месопотамия. По същото време берберски племена, приели исляма, завземат Мароко и Андалусия. По-късно многонационалната Османска империя осигури на ислямския свят половин хилядолетие мир и благоденствие, но това си имаше цена. В Османската империя не потръгнаха онези процеси, които в Европа доведоха до възникването на нациите и националните държави. Процеси, съпроводени обаче от много кървави войни.

Следващите големи преселения започнаха чак след Първата световна война - например размяната на население между Турция и Гърция. След Втората световна война пък милиони евреи се отправиха към Израел, но в резултат от това бяха прокудени палестинците, които днес са пръснати в няколко близкоизточни страни. Много ливанци се преселиха в Западна Африка, а след 1958 година турците поеха към Германия, за да си търсят работа.

След 1973 година милиони араби от бедните държави тръгнаха да търсят препитание в богатите страни от Персийския залив. Днес обаче тези страни не приемат бежанци - независимо от факта, че тъкмо Саудитска Арабия като „износител” на един екстремистки ислям, отчасти е виновна за трагедията, подгонила милиони хора от Близкия изток към Европа.

Една безутешна реалност

Великите сили си взеха поука от провалите си в миналото и днес не се поддават на изкушението да прекрояват картите. Само че най-важните регионални сили не са в състояние сами да изградят нова архитектура на сигурността. А последствията от това носи Европа. Включително и поради това германското правителство активизира дипломацията си в Близкия изток - например в рамките на ядрените преговори с Иран или пък за сближаване със Саудитска Арабия и Иран.

Но тъй като бързо решение няма, бежанците продължават да прииждат.

Лъч надежда идва от дипломатическите инициативи за Сирия и за Либия. Решаването на проблема може да се ускори и след успеха на ядрените преговори с Иран. Глобалните и регионалните сили вече разговарят повече помежду си, диалогът става все по-интензивен. Така би могъл да възникне истински политически процес, който да доведе до сформиране на преходно правителство в Сирия. ООН постигна известен напредък и в Либия, а целта на всички тези усилия е в региона да се намерят адекватни партньори, на които да се помогне в действията им срещу „Ислямска държава”.

На всички обаче е ясно, че конфликтите в Близкия изток няма да бъдат решени в обозримо бъдеще. И затова бежанците ще продължат да пристигат. Една безутешна реалност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: бежанциБлизък изток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
25
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
Историята ще запомни 21 век като нечувано бедствие и всички лидери като национални предатели ! Сталин и Хитлер са запомнени като лоши хора но за много те са били велики ! Докато никой няма да помни сегашните гъзодавци на САЩ като някакви си въобще !
15
0
 
14
 
! Отговори
апокалипсис сега преди 8 години
Ето това е тотално невярно: "Великите сили си взеха поука от провалите си в миналото и днес не се поддават на изкушението да прекрояват картите."
14
3
 
23
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Вече го няма хан Тервел .....няма и такива величия като него ! Спря проникването на исляма в Европа .....а сегашните "величия" сами ги вадят от океаните и ги вземат чак от бреговете на другия континент за да ги докарат тука ! Сами вижте каква е разликата в мъжествеността от онова време до сега ! Тогава българската войни кръвта си дали за да спасят Европа ....Сегашните ЕС-лидери *** си дават за да ги приемат тия в Европа ! Всичко това под натиска на САЩ !
13
0
 
2
 
! Отговори
farmakio преди 8 години
tabletki bentonit i kapki zeolith ima za vsichki - za izgodni pari.
12
8
 
8
 
! Отговори
ЕТО --ТАКА СЕ ПРАВИ преди 8 години
България плати за освобождението си от "турското робство"---С 34-ТОНА ЗЛАТО ТА РУСИЯ!/....и много кръв през Априлското въстание.../
11
0
 
18
 
! Отговори
ЕЛЕМЕНТАРНО! преди 8 години
Въоражете годните за война и ги върнете в Сирия и Африка , да отвоюват свободата си!КОЙТО ИСКА СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ ---ТРЯБВА ДА СИ Я ОТВОЮВА!СВОБОДАТА СЕ ПЛАЩА С ПАРИ ...ИЛИ КРЪВ!КАТО НЯМАШ ПАРИ--ПЛАЩАШ С КРЪВ!!
10
18
 
4
 
! Отговори
edar biznesmen преди 8 години
Моите работници за 500 лв в огъня влизат за мене. Това, че разни мързеливи *** не искат да работят си е тяхна работа. 100 процента повечето коментиращи бачкат за по-малко от 500 лв. Ама демокрация всеки да си пише.
9
0
 
14
 
! Отговори
Хан Тервел преди 8 години
Ще идват ще идват па като почнем да стреляме по тях ще спрът да идват да одат у Страната на Необятните възможности Пиндостан......
8
1
 
2
 
! Отговори
movera petrelium преди 8 години
Da jivee autoindustriata, trainindustriata, flyindustriata, naviindustriata s solar, wind energy! :)
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Общото между всички тия бедстващи държави в Африка и Азия е че са мюсюлмански, а където мине исляма трева не никне
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тези , с омотаните глави как ще тръгнат на работа. То е ясно, че няма да работи, само ще ражда и ще очаква социални помощи. А откъде работа за всичките? То и без тях си има достатъчно безработни.
5
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Например дьртата германска лелка може ли отговорно да направи една сметка: Германия приема 800'000 имтгранти. Дьлгосрочно не става да ги дьржат вьв физкултурни салони, не е човешко и ще има бунтове, най-малкото защото тези хора имат големи очаквания. Ще им дадат документи и право на работа? Ами поне няколко месеца има за учене на език, после кьде ще работят? Може ще бутнат заплатите надолу като конкуренцията скочи? Това значи още социални проблеми...няма смисьл да продьлжавам нали?
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички мигранти ОБРАТНО! И янките са ни открито врагове! Като смачкат Европа, какво си въобразяват, че ще постигнат? Китай ще го ликвидират ли? Сибир? Индия? Искат ни покорни,зависими, искат ни в ролята на ТЯХНА ПРОВИНЦИЯ, и то периферна, която да изсмучат и да получат временно отсрочка от падането в пропаста.
3
0
 
7
 
! Отговори
див селски рейнджър преди 8 години
До 1: По-добре ги наеми на 300 лв. заплата и шеесе лева купони за леп.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не може да бъде! Исляма е такава мирна религия.
1
29
 
3
 
! Отговори
edar biznesmen преди 8 години
Това е добре за моя бизнес. Ще наема много от тях на 500 лв заплата. А българите мързеливи да мрънкат, че няма работа.