Полша: "Нацисткият влак" ни принадлежи

Композицията е заровена под земята, дълга е над 100 м
Обновена: 29 авг 2015 22:49 | 29 авг 2015 22:46, Анисия Иванова
144
Полша: "Нацисткият влак" ни принадлежи
Снимка: архив Reuters

"Нацисткият влак", за който се предполага, че се намира в района на Валбжих в Югозападна Полша, ще принадлежи на държавата, след като бъде намерен, съобщи ТАСС. Това заяви днес пред полското радио експертът от министерството на културата и националното наследство на Полша Пьотър Зуховски.

Още по темата

"Златният влак", ако бъде намерен, ще стане държавна собственост - каза той. - Наши юристи направиха проучване, което показа, че ако не се появят лица, които да докажат правото си собственост над влака, той ще принадлежи на държавата."

Експертът вчера увери, че е до 99 на сто сигурен, че влакът съществува, но информациите за онова, което е превозвал, засега е невъзможно да бъдат проверени.

Предполагаемият "нацистки влак", който поляк и германец откриха наскоро във Валбжих, възроди легендата за влакове, натъпкани със злато и бижута и изчезнали през 1945 г., при разгрома на Германия във Втората световна война.

Зуховски отбеляза, че на радарни изображения видял блиндирана влакова композиция, дълга над 100 метра и заровена в земята. "Наличието на блиндиран влак навежда на мисълта, че може да е превозвал ценни вещи - поясни той. - Може да става дума за скъпоценности, произведения на изкуството, архиви, за чието съществуване знаем, но не сме ги открили. Влакът обаче може да е превозвал и опасни материали и да е бил миниран. Затова изваждането му от земята трябва да бъде извършено от специалисти, включително от пиротехници." (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: ГерманиявлакПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
7
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
преди няколко години откриха един кораб пълен с незнам колко тона злато , пътувал от америките за испания и испанците след съд и ала бала доказаха ,че златото е тяхно (въпреки че в действителност е крадено от инките) и сега в половината испански музеи има по една кола жълтици .... та нищо чудно да излезе някой наци и да докаже ,че златото е тяхно -нищо че е крадено
46
2
 
17
 
! Отговори
ник преди 8 години
Доган ще ги консултира.
45
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рибата е още в морето, а панитата вече са сложили тигана на китлона. Нищо чудно да се окаже поредния блъф за развиване на туризма. Що се касае за кехлибаррната стая, нещо не ми се вярва да е оцеляла под земята толкова дълго. Трябва да повикат проф. Божидар Димитров, да им обясни, как се прави а няма да е зле да поканят и Евгени Бакърджиев виден български сапьор от близкото минало.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 77И би му била предадена веднага, както се случи не толкова отдавна по отношение на други откраднати от немците произведения на изкуството. Както обикновено в един бой, най-малкия скача най-много, а оставя после големите да се оправят.
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега като го извадят влака и го претоварят, за да замине във Варшава, изведнъж камионите ще се объркат и ще спрат в Германия и златото става немско, защото поляците нямат как да изкарат документ за собственост. Това е по тяхната логика
42
3
 
18
 
! Отговори
Ники преди 8 години
Влака може да им принадлежи но товара му не. Или юристите леко са се заблудили.Да си взимат нераждавейката и да си я претопяват ако искат.
41
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Момиче, учи български, чети, ограмотявай се! Виж под каква глупост си се подписала "..:да е бил миниран. Затова изваждането му от земята трябва да бъде извършено от специалисти, включително от пиротехници.". Кога ще станете журналисти? Колкото до влака, намерилите го несъмнено имат право на 10 %. Стига да е вярно...
40
7
 
20
 
! Отговори
до 76 преди 8 години
Всеки путинофил знае, че Русия е най-великата страна и всичко е нейно.Освен демокрацията.-Всеки Обонгофил значе, че САЩ е най-великата страна и целият свят е неин.Освен демокрацията.
39
7
 
32
 
! Отговори
факт преди 8 години
"Нацисткият влак" ни принадлежи - изрепчиха се поляците!Скоро след това пристигна телеграма от Путин и баба Меркел - Полша също ни принадлежи!
38
2
 
2
 
! Отговори
така мисля преди 8 години
Какво са намерили и тези които го описват какво ще кажат че са намерили са две различни работи.Вярвам че около половината поне ще го опишат и покажат и от нея половина половината ще върнат на собствениците а другата ще изложат в някой музей евентуално.
37
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето как се поощрява иманярството! За открилите влака - студена вода. Я си представете, че вътре е кехлибарената стая? Какво правим?
36
5
 
1
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Не пипайте влака - това е моето злато!
35
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те още не са го намерили със сигурност и вече се скараха. Ще им се на говеждините да гепят кинтите.
34
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
SKAPOZENNOSTITE PRINADLEGAT NA DARGAVATA IZRAEL--PREDI VOINATA SAMO EVREITE SA BILI BOGATI.
33
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По цял свят откраднатото се връща на собственика.Само че сега поляците пренаписаха закона с което узакониха кражбите.Длъжни са да оповестят какво са намерили и което го има в документи да бъде върнато иначе стават съучастници в кражбите,още по-лошо стават военнопрестъпници.
32
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако има нещо руско, по-добре да си го върнат а не да са толкова смели.Че току си направили референдум и са влезли в руската федерация :)
31
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хитлеристите , че са крали от Русия се знае и каквото са могли са изнесли за Африка ! А сега Полша ли ще окраде влака ?
30
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако има произведения на изкуството , има международни споразумения и те си принадлежат на съответните държави , не са на Полша ! Не става въпрос само за злато !
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Луди ли сте или какво ?! Ако, имаше нещо подобно отдавна щеше да е открито и извадено! Това е някав кьорфишек за отвличане на вниманието. Хората щом чуят думата " злато " , ушите и о4ите им не приемат друго. Това е като фокусниците - карат те да гледаш другаде, докато ти свалят часовника! Не бъдете наивни!
28
4
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
така е,абсолютно си прав,затова никой в бг не е щастлив,защото ядат краден чужд хляб,а той не е сладък и не са щастливи,въпреки,че не си знаят имотите и парите,има една хубава народна приказка"краденото не насища",та така и с българите,затова винаги ще хленчат,ще са недоволни и нещастни,докато не започнат с труд да си изкарват хляба,а не да чакат някой наготово да им прати