Полша: "Нацисткият влак" ни принадлежи

Композицията е заровена под земята, дълга е над 100 м
Обновена: 29 авг 2015 22:49 | 29 авг 2015 22:46, Анисия Иванова
144
Полша: "Нацисткият влак" ни принадлежи
Снимка: архив Reuters

"Нацисткият влак", за който се предполага, че се намира в района на Валбжих в Югозападна Полша, ще принадлежи на държавата, след като бъде намерен, съобщи ТАСС. Това заяви днес пред полското радио експертът от министерството на културата и националното наследство на Полша Пьотър Зуховски.

Още по темата

"Златният влак", ако бъде намерен, ще стане държавна собственост - каза той. - Наши юристи направиха проучване, което показа, че ако не се появят лица, които да докажат правото си собственост над влака, той ще принадлежи на държавата."

Експертът вчера увери, че е до 99 на сто сигурен, че влакът съществува, но информациите за онова, което е превозвал, засега е невъзможно да бъдат проверени.

Предполагаемият "нацистки влак", който поляк и германец откриха наскоро във Валбжих, възроди легендата за влакове, натъпкани със злато и бижута и изчезнали през 1945 г., при разгрома на Германия във Втората световна война.

Зуховски отбеляза, че на радарни изображения видял блиндирана влакова композиция, дълга над 100 метра и заровена в земята. "Наличието на блиндиран влак навежда на мисълта, че може да е превозвал ценни вещи - поясни той. - Може да става дума за скъпоценности, произведения на изкуството, архиви, за чието съществуване знаем, но не сме ги открили. Влакът обаче може да е превозвал и опасни материали и да е бил миниран. Затова изваждането му от земята трябва да бъде извършено от специалисти, включително от пиротехници." (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: ГерманиявлакПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Супер, да викнат Харисън Форд, сега му е времето на Инди :)
6
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
влака може да си го запазят за туристическа атракция, обаче ако наистина в него е Кехлибарената стая - тя си има законен собственик. както и другите разпознаваеми вещи и ценности.
5
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Здравейте аз съм от Полша и понеже във влака има злато това означава, че той ми придналежи. Приятен ден
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Sakrovishteto e prokalnato za vekove ot nacistite! Koito prav go pipne zlatoto, jalna mu maika!
3
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да го погледнат накъде е композиран и ако сочи към Югоизток да знаят, че е наш. Тръгнал е за България и хич да не ни го разпечатват, ние ще пратим берачите на "жилязу", те ще го донесат на ръце ако трябва барабар с мините :)
2
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези още не знаят какво е намерено, и вече законо го класифицираха като тяхно. Как ще им принадлежи? Та нали са най-големите подръжници на хиперболата за Холокоста. Направо към Израел да поема влака, без да са го разпечатали...
1
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Краденото няма да ви донесе щастие.